Conexiunea inversă // Calculele mătușii Neonila dau peste cap socotelile lui Plahotniuc

În Săptămâna Mare ne-a sunat la redacție Neonila Duca, 85 de ani, din Cimișlia, ca să ne spună că a primit a doua scrisoare de „felicitare” de la Plahotniuc, în ajunul sărbătorii de Paști, și că tot ce scrie în ea sunt minciuni, că președintele PDM minte cu nerușinare toată lumea, dar mai ales oamenii bătrâni aflați la pensie.

„Cică, au majorat pensiile cu 10%”, ne strigă bătrâna în telefon, scuzându-se că nu mai este tânără, dar „vrea să fie auzită, și nu prostită”.

„Supărarea mea este că Plahotniuc se laudă pretutindeni că îi ajută pe pensionari, că le dă câte 600 de lei de Paști. Nu ne-a ajutat cu nimic. Ne-a majorat pensiile, dar ne-a scos compensația lunară, de 180 de lei, pe care o primeam tot anul. Această sumă o primeam de opt ani de zile.”

„Ce fel de mărire ne-a făcut Plahotniuc și guvernul condus de Filip? Cât am primit până acum lunar, pensia și indemnizația, atât primesc și acum, chipurile, ca pensie mărită – 1.766 de lei. De aceea am sunat la voi la redacție. Să știe toată lumea adevărul”, afirmă femeia.

Fosta profesoară de limba franceză ne-a mai spus că a făcut un calcul foarte simplu. „Eu primeam câte 180 de lei lunar. Pentru un an, suma ajungea la 2.160 de lei. 450.000 de pensionari de înmulțit la suma de 2.160 de lei ies 972 de milioane! Unde sunt acești bani?!”, se întreabă Neonila Duca.

Am întrebat-o pe doamna Neonila ce va cumpăra pe banii pe care îi va primi de Paști de la Plahotniuc. Bătrâna mi-a spus că nu i-a primit încă, iar cu cei 600 de lei primiți de Crăciun a achitat serviciile comunale. „Și aceia nu sunt cadou! Sunt banii din bugetul de stat, pe care ni i-au scos din cei 180, ce ni se dădeau lunar”.

Femeia ne-a mai declarat că nu vede și este neputincioasă, „dar judecă bine”. „Văd cu un ochi doar 7%”. Mai spune că o vizitează de două ori pe săptămână o femeie de la asistența socială și îi face curat, o mai ajută la câte ceva. „Da, am cinci copii – trei băieți și două fete –, dar ei luptă pentru a supraviețui cu familiile lor. Fetele sunt plecate cu tot cu familii – una este în Italia, iar cealaltă în Norvegia. Băieții sunt la Chișinău. Noroc de copiii mei că mai trăiesc și am ceva de mâncat pe masă.”

The following two tabs change content below.