Conducerea ANRE deţine ilegal cote de participare la unele firme?

Conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) ar deţine contrar Legii cu privire la statutul funcţionarului public cote de participare şi funcţii de conducere în firme fondate acum cinci–zece ani.

Cristina Baciu

Potrivit unor surse, directorul general al ANRE, Victor Parlicov, ar deţine cota de participare 100% în SC „Develinex” SRL şi ar ocupa postul de director în această firmă. Directorul Nicolae Răileanu ar deţine cota de participare de 25% şi ar ocupa postul de conducere în firma „Fiducia” SRL, specializată în comerţul cu cărbuni şi domeniul construcţiilor.

Un alt director al ANRE, Marin Profir, ar deţine cota de participare de 25% în Biroul de Cercetări şi Proiectări INJPROIECT.

Încalcă legea

Conform Regulamentului ANRE, directorul Consiliului de Administrare nu este în drept să deţină funcţii şi acţiuni în fondul statutar al acestor întreprinderi, să fie creditorul sau debitorul lor. Astfel, cei trei directori care reprezintă majoritatea Consiliului de Administrare ANRE ar încălca grav legislaţia, deţinând cote de participare şi funcţii de conducere, menţionează sursa noastră care, în acest caz, nu exclude posibilitatea apariţiilor conflictelor de interese, scurgerii intenţionate a informaţiilor de tip „inside” sau a corupţiei active şi pasive.

Răileanu: „Firma a fost închisă”

Solicitat să comenteze aceste acuzaţii, directorul ANRE, Nicolae Răileanu, a declarat că firma „Fiducia” SRL a fost fondată cu 20 de ani în urmă. „Am fost unul dintre fondatori şi am lucrat în calitate de jurist pentru această firmă, iar ulterior, în calitate de director. În 2001–2002, nu-mi mai amintesc exact când, firma a fost închisă cu respectarea tuturor procedurilor legale în acest sens. Firma se ocupa de importul cărbunelui şi în acea perioadă nu mai înregistra niciun profit”.

Răileanu spune că a primit o citaţie întârziată pe 2 decembrie 2011, prin care i s-a comunicat să se prezinte pe 22 noiembrie 2011 la Inspectoratul Fiscal Râşcani. „M-am revoltat, în primul rând, de ce citaţia mi-a fost transmisă cu întârziere. I-am informat pe cei de la inspectorat că firma în cauză a fost închisă conform legii, cu 10-11 ani în urmă. Am fost numit în funcţiela ANREde către Parlament şi am fost verificaţi anterior de IFPS şi CCCEC, instituţii care au constatat că nu desfăşor alte activităţi. Până la urmă, reprezentanţii de la fisc şi-au cerut scuze”, ne mai spune Răileanu.

Campanie de denigrare, investigată de PG

Acesta susţine că, în ultima vreme, cineva desfăşoară o campanie de denigrare împotriva conducerii ANRE. „O mulţime de scrisori anonime defăimătoare sunt trimise cu regularitate diferitor instituţii mass-media şi organelor de drept. Ne-am adresat PG, sperăm, până la urmă, să aflăm cine sunt persoanele care fac acest joc murdar”, ne-a mai spus Răileanu.

La rândul său, Marin Profir, cel de-al doilea director al ANRE, a recunoscut că este unul dintre cofondatorii Biroului de Cercetări şi Proiectări INJPROIECT, dar demult nu mai deţine nicio funcţie în cadrul acestei firme şi aceasta nu înregistrează niciun venit, cu atât mai mult nu are nicio tangenţă cu activitatea ANRE, fapt ce reiese şi din denumirea acesteia.

Acelaşi lucru l-a declarat şi directorul ANRE, Victor Parlicov, care a negat că ar deţine funcţii de conducere în firma „Develinex”. „Deţin cotă de participare, dar pe moment firma nu înregistrează niciun venit. E o campanie murdară desfăşurată împotriva mea şi a familiei mele, investigată de organele de drept”, ne-a spus acesta.

Există un mod de a vedea şi de a prezenta lucrurile din interiorul ANRE. Există un alt punct de vedere şi un mod de expunere din afara agenţiei. Ceea ce ne interesează e să se răspundă la o întrebare: este sau nu încălcată legea?

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)