Condamnatul frigărui visează

Din Jurnalul unui condamnat pe viaţă: „Mmm, ce-aş mai mânca nişte frigărui suculenţi cu puţină votcă, de dorit „Absolut”, sau nişte cârnăţei cu bere „Bavaria 88”. Închid ochii şi parcă văd că am în faţă o porţie de mici fierbinţi cu un litru două de vin moldovenesc, „Cabernet” sau „Negru de Purcari”. Vă scriu şi simt cum mi se umple gura de salivă. Vă imaginaţi, nu am mai mâncat din aceste bunătăţi de 15 ani, de când am fost condamnat.

 

Când eram în libertate, zilele de naştere se făceau, aşa ca la moldoveni, cu multe bucate. În închisoare, situaţia e altfel. „La mulţi ani”, i-am cântat unui condamnat, iar pe masă era o tortă pe care tot noi am făcut-o. Am tăiat o pâine în felii subţirele-subţirele, le-am uns cu dulceaţă şi le-am pus una peste alta.

Îmi amintesc ultima cină romantică pe care am pregătit-o pentru o domnişoară. Am curtat-o mai mult timp şi iată că într-o zi ea s-a apropiat de mine şi mi-a şoptit că este gata… cred că mă înţelegeţi la ce mă refer. Lumânări, şampanie, dulciuri, totul cum se cuvine. Am profitat de faptul că mama nu este acasă şi am invitat-o pe „madame” în ospeţie. Am pornit casetofonul, pe atunci încă mai erau casete, şi, peste puţin timp, am trecut din poziţie verticală în orizontală. A fost frumos… Parcă şi acum îi simt gustul buzelor. Ce poate fi mai dulce?

Chiar dacă m-am căsătorit, aici, după gratii, soţia nu prea s-a grăbit să-mi prepare mâncare. De fiecare dată când venea, îmi aducea colţunaşi de magazin şi alte produse semifabricate. Nu-mi rămâne decât să visez la mâncarea din care nu am mai gustat de zeci de ani şi să mă mulţumesc cu ceea cu ce ne hrănesc aici, după gratii. Azi, la masă, am mâncat nişte varză înăbuşită şi o supă în care pluteau nişte macaroane. Gustos? Cum să vă spun? Am mâncat şi mâncare mai proastă. Borş urât mirositor, terci şi o bucăţică de pâine, cred că niciodată nu voi uita acel gust, a fost prima mea mâncare după gratii. Nici nu vreau să mă gândesc că nu voi mai mânca frigărui niciodată…

Vladlen Şpigun, condamnat pe viaţă

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)