Condamnaţi la şomaj

Foştii deţinuţi, cei trecuţi de 50 şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior nu-şi pot găsi un loc de lucru în R. Moldova

Criteriile de angajare riguroase cresc dramatic numărul de şomeri. Cei mai defavorizaţi sunt proaspeţii absolvenţi. Aceştia, cel puţin, nu au dreptul să beneficieze de indemnizaţia de şomaj. Motivul este acelaşi: lipsa experienţei de muncă.

Diploma de studii superioare nu-ţi poate garanta că vei ajunge să profesezi meseria pe care ţi-ai ales-o. De acest lucru şi-au dat seama mii de absolvenţi printre care şi Ana, 27 de ani, care, deşi a absolvit facultatea de drept şi a făcut masterul, nu-şi poate găsi un loc de muncă pe specialitate. „Numai unde nu m-am adresat. Toţi cer experienţă de muncă”, spune disperată tânăra care, pe moment, lucrează chelneriţă, fără contract de muncă.

Indemnizaţia de şomer, mai mare decât salariul mediu

„Poţi beneficia de indemnizaţie doar în cazul în care ai lucrat oficial şi ai achitat contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Stagiul de contribuţie trebuie să fie cel puţin de nouă luni în ultimii doi ani. Deci absolvenţii care nu au lucrat niciodată nu pot beneficia de indemnizaţie de şomaj”, a menţionat Svetlana Şarban, vicedirectorul Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă Chişinău.

„Dacă vor ajutor de la stat, trebuie să contribuie”, a declarat anterior premierul Vlad Filat care s-a arătat nemulţumit de felul cum sunt repartizate indemnizaţiile de şomaj. Oficialul consideră că mărimea ajutorului trebuie să fie raportată la salariul minim pe economie. În prezent însă, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), unii şomeri pot primi indemnizaţie de şomaj şi peste 4000 de lei.

„Indemnizaţia de şomer se calculează în funcţie de salariul mediu la fostul loc de muncă”, a explicat Şarban. Mărimea indemnizaţiei variază în funcţie de motivul concedierii. „Dacă persoana a fost disponibilizată, ajutorul constituie 50% din mărimea salariului, dacă a expirat contractul de muncă -40% din salariu, dacă a plecat din propria iniţiativă -30 %. Dar mai sunt şi multe alte condiţii”, a subliniat Svetlana Şarban.

Condiţiilor susmenţionate le fac faţă doar 9% din şomeri, adică din cei peste 26000 de şomeri înregistraţi, doar aproximativ 2300 de persoane primesc ajutor de la stat. Însă reprezentanţii de la ANOFM nu exclud că şi printre aceştia ar putea fi profitori, adică persoane care beneficiază de ajutor şi lucrează undeva neoficial. „Aceştia, dacă sunt depistaţi, sunt obligaţi să întoarcă toţi banii”, a atenţionat Ludmila Dumbravă, şefa direcţiei planificare, evaluare şi sinteză din cadrul ANOFM.

„Nu mă angajaţi? De ce? În scris, vă rog!”

Ca experiment, am contactat mai mulţi angajatori care au publicat anunţuri că au nevoie de noi angajaţi. Ne-am prezentat ca proaspeţi absolvenţi dornici de a acumula experienţă de muncă, patronii însă nu ne-au oferit această şansă. Acelaşi răspuns l-am auzit de la angajatori şi când ne-am prezentat ca persoană cu experienţă în domeniu, dar cu vârsta de peste 50 de ani, tânăr specialist care nu a lucrat o perioadă îndelungată, deoarece a supravieţuit unui accident de maşină, mamă a doi copii mici şi femeie în prima lună de sarcină.

Şanse limitate de a se angaja au şi foştii deţinuţi. „Încercaţi să vă adresaţi la firmele de taxi, ştiu că jumătate din şoferi au făcut puşcărie”, ne-a recomandat administratorul unei firme din Chişinău.

Puţini însă ştiu că au dreptul să solicite de la angajator să-i fie explicat în scris refuzul de angajare. „Angajatorul este obligat să răspundă în scris de ce refuză să ofere locul de muncă. Dacă persoana nu este de acord cu cele expuse de angajator, are dreptul să depună o petiţie la Inspecţia muncii”, a menţionat Sabina Didic, inspector principal din cadrul Inspecţiei Muncii. Până în prezent însă, nicio persoană nu s-a adresat cu o asemenea petiţie.

The following two tabs change content below.