Condamnat la doi ani de detenție, Andrei Pântea a fost amnistiat imediat

Andrei Pântea, ex-prim-procuror general adjunct reținut pentru transferul în Federația Rusă a dosarului autorităţii criminale Grigore Karamalak, a fost condamnat astăzi la doi ani de detenție pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Prin aceeași decizie, instanța a dispus amnistierea fostului procuror, solicitarea venind din partea acuzării, transmite anticoruptie.md.

Amintim că Pântea a fost acuzat de procurori că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-adjunct al procurorului general, ar fi dispus, ilegal, transferul dosarului de învinuire a interlopului Grigore Karamalak la adresa organelor competente ale Federaţiei Ruse, unde cauza a fost clasată de către autorităţile acestui stat.

Pe 21 septembrie curent, Procuratura Generală a dispus anularea ordonanţei prin care a fost dispusă transmiterea cauzei penale de învinuire a lui Grigore Karamalak către autorităţile Federaţiei Ruse, astfel fiind reluată urmărirea penală în privinţa interlopului. În prezent, procurorii susțin că întreprind acţiuni pentru restabilirea materialelor dosarului care ar permite tragerea la răspundere a interlopului Karamalak pentru comiterea unor crime deosebit de grave. Potrivit sentinței dictată ieri, 16 ianuarie, de magistrați, Andrei Pântea nu va avea dreptul să ocupe funcții publice pentru o perioadă de trei ani.

După pronunțarea sentinței, procurorul Vitalie Galeru a declarat jurnaliștilor că nu crede că sentința va fi atacată cu recurs de vreuna dintre părți. Pântea a fost eliberat imediat din izolator.

Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. După expirarea mandatului, Andrei Pântea a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. De-a lungul anilor, Andrei Pântea a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, a fost acuzat de comiterea unor acte de corupție, precum și de legături cu lideri din lumea interlopă.