Condamnarea lui Papuc, o bifă în dosarul 7 aprilie

Surse din cadrul Ministerul Afacerilor Interne au declarat pentru JURNAL că Papuc a părăsit R. Moldova

 

papuc

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a fost condamnat la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel Chişinău la patru ani de închisoare cu executare. Acesta a fost învinuit de abuz în serviciu în legătură cu închirierea ilegală de către Ministerul de Interne a unor spaţii și neglijenţă în serviciu soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Surse din cadrul MAI au declarat pentru JURNAL de Chişinău că Papuc a părăsit R. Moldova peste trei ore de la pronunţarea deciziei instanţei prin regiunea transnistreană.

Întâmplător sau nu, decizia a fost pronunţată pe ultima sută de metri a procesului de negocieri pentru formarea noii majorităţi parlamentare, cu o zi înainte de întâlnirea liderilor de partide din R. Moldova cu un grup de experţi europeni. Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că decizia ar avea substrat politic. „Şase ani de zile s-a spus cine ar fi vinovat, dar nimic nu s-a făcut. Acum au nevoie urgent. Şase ani de zile decurge un proces! Gândiţi-vă singuri cui i-a trebuit asta”, a sugerat Voronin. Colegul său de partid, fostul director SIS, Artur Reşetnicov, nu a fost mai vorbăreţ. Solicitat de JURNAL să comenteze dacă a fost pronunţată, întâmplător ori nu, acum decizia, a declarat că îşi rezervă dreptul să nu comenteze această condamnare.

A fugit din R. Moldova

Decizia a fost pronunţată luni, în a doua jumătate a zilei. Pe lângă pedeapsa cu privaţiune de libertate, fostului ministru i-a fost retras gradul de general-locotenent. Vladimir Botnari, fostul comisar al capitalei, figurant în acelaşi dosar, a fost condamnat la doi ani privaţiune de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi i-a fost retras gradul de general-maior. Inspectoratul General de Poliţie a primit abia marţi seară ordinul de reţinere a fostului ministru.

Între timp, Gheorghe Papuc nu a mai fost de găsit pe teritoriul R. Moldova. În acelaşi timp, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au anunţat că nu este nicăieri înregistrat că acesta ar fi părăsit ţara. Surse din cadrul MAI au declarat pentru JURNAL de Chişinău că Papuc a părăsit R. Moldova peste trei ore de la pronunţarea deciziei instanţei prin regiunea transnistreană. Fostul ministru de Interne are un imobil la Odesa şi o afacere cu petrol în oraşul Novorossiysk, Federaţia Rusă. Papuc deţine cetăţenia rusă şi paşaport rusesc valabil până în 2016.

Avocatul lui Papuc: „Ne vom adresa la CSJ”

Avocatul lui Gheorghe Papuc, Mihail Murzac, ne-a informat că a avut o discuţie cu clientul său imediat după pronunţarea deciziei instanţei. „El mi-a spus că nu are de gând să se ascundă ori să plece din R. Moldova. Nu vă pot spune însă cum a procedat în realitate. Am discutat a doua zi la telefon despre măsurile pe care le vom întreprinde în continuare. În viziunea mea, această decizie este ilegală. Am participat la urmărirea penală din 2009 până în prezent. Consider că lui Papuc şi alţii ar trebui să li se acorde distincţii pentru faptul că nu au permis în 2009 vărsări de sânge, nu să fie condamnaţi”, consideră Murzac.
Avocatul a mai precizat că vor ataca decizia Curţii de Apel Chişinău la Curtea Supremă de Justiţie. „Ne vom adresa la CSJ şi la CEDO, dacă va fi nevoie. Consider însă că cei de la Curtea Supremă de Justiţie vor proceda altfel”, a mai spus acesta.

O bifă în dosarul 7 aprilie

Solicitat de JURNAL de Chişinău să spună dacă decizia de condamnare a lui Papuc ar putea avea tentă politică, analistul politic Vladimir Socor a declarat că experţii europeni au recomandat anterior în repetate rânduri să fie traşi la răspundere demnitarii corupţi din R. Moldova. Cazul fostului ministru de Interne însă nu reprezintă un caz de corupţie. „Dosarul în care figurează Papuc şi Botnari nu este un caz de corupţie, deci nu reprezintă o problemă care să influenţeze relaţiile RM cu UE sau care să influenţeze evaluarea de către europeni a performanţei Guvernului RM în chestiunea corupţiei.”

„Cred că toate partidele de la guvernare au interesul să demonstreze că au făcut ceva, măcar câţiva paşi pentru a elucida ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009. Mai ales că unii politicieni implicaţi în acele evenimente sunt astăzi la guvernare. Se împlinesc în curând şase ani de la acele evenimente şi vor trebui să răspundă la întrebările jurnaliştilor. Dar nu cred că prin condamnarea lui Papuc s-a făcut lumină. Nu s-a făcut lumină câtuşi de puţin. Declaraţiile de odinioară ale fostului preşedinte Vladimir Voronin şi a ex-directorului SIS, Artur Reşetnicov, precum că ar fi avut loc o lovitură de stat s-au dovedit a fi nişte fantezii. Am urmărit atunci o izbucnire de anarhie din partea unei mulţimi de tineri necontrolabilă. Pe mine personal m-a şocat în prima zi nu atât brutalitatea reacţiei oficialităţilor, cât incompetenţa acestora”, a spus Socor.

Victor Boboc: „Îl vrem după gratii”

Pe Ala şi Victor Boboc, părinţii lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în timpul descinderii poliţiştilor din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, vestea că Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare i-a bucurat. „În prima instanţă a fost achitat din lipsă de probe. Eram sigur că aşa va fi şi în continuare. Sentinţa Curţii de Apel m-a surprins şi m-a bucurat, indiferent dacă e una politică sau nu. E prima oară când în R. Moldova este condamnat un fost ministru. Nu ştiu dacă va ajunge să stea vreo zi după gratii, dar vreau să cred că, dacă va fi pe teritoriul RM, acest lucru se va întâmpla. Aş vrea să-l văd după gratii. Şi alături de el aş vrea să-l văd pe Valentin Zubic, şeful statului-major, cel care a condus operaţiunea în noaptea în care a fost omorât băiatul nostru”, a spus Boboc.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu