Concursul MOȘTENIRE – 21 de promoții

centra18nbÎnvingătorii ediției XXI a Concursului MOŞTENIRE

An de an, facem aceste bilanțuri. Concursul MOȘTENIRE a ajuns la a X-a ediție, apoi – la a XV-a, la a XX-a și, în acest an, – la a XXI-a! Incredibil, pentru un concurs care nu este susținut de ministere sau de Guvern, care, oficial, nu este de finanțat de nimeni, și care se menține, pe cont propriu, ca printr-un miracol, grație unor entuziaști care nu vor să renunțe la un proiect unic: este unicul concurs care împacă două discipline esențiale în formarea conștiinței de neam și a demnității naționale – Istoria Românilor și Literatura Română, cele mai biciuite discipline de la 1990 încoace…

„Moștenire” a devenit o tradiție și trebuie să amintim cine stă la bază: Eugen Holban, președintele de onoare al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”, cu sediul la Paris, originar din Cărpineni. Obiectivul Concursului a fost și rămâne sensibilizarea și instruirea tinerilor, orientarea lor spre adevărul istoric, prin documente și cunoaștere, printr-o pregătire temeinică…

Inițial, premiile pentru învingătorii la Concurs erau acoperite prin contribuția membrilor Asociației de la Paris, români din diaspora, majoritatea – decani de vârstă… Cu timpul, Concursul și-a câștigat susținători locali. Ani în șir, unul dintre ei a fost Valeriu Cosarciuc. Este salutar și faptul că rudele și consătenii lui Eugen Holban s-au atașat de Concurs, fiind organizatorii și susținătorii lui de bază: Sandu Bostan, Gheorghe Furdui, Victor Bostan, Ion Ionaș.

Al cincilea an, consecutiv, Vinăria Purcari (director general – Victor Bostan) este partener oficial al Concursului „Moștenire” și acoperă totalmente cheltuielile pentru premiile învingătorilor. Argumentul este foarte simplu: „Acest parteneriat reprezintă o parte integrantă a misiunii Vinăriei Purcari de a cultiva dragostea pentru istorie şi pentru adevăratele valori”.

Un alt simpatizant al Concursului, Ion Mămăligă, a oferit suport pentru stimularea membrilor Comisiilor, profesorii universitari care slujesc cu devotament Concursul „Moștenire” de la începuturi până în prezent: Tamara Cristei, Nicanor Țurcanu, Gheorghe Palade, dar și Iurie Semeniuc și Valentin Arapu, mai tineri în echipă…

Printr-un ordin al ex-decanului Facultății de Istorie a USM, prof. Igor Șarov, premianții care vor depune actele la facultatea respectivă, vor fi înmatriculați fără concurs. Laureații Concursului vor avea anumite facilități și la Facultatea de Litere. Felicităm participanții și învingătorii Promoției 21 și îi îndemnăm să se pregătească, chiar din această clipă, de ediția XXII…

Anual, Societatea „Limba Noastră cea Română” contribuie cu colete de carte, provenite din donațiile oferite de editurile din Chișinău: Știința (director – Gheorghe Prini), Cu Drag (director – Petru Șarcov), Prut Internațional (director – Oleg Bodrug), Asociația Istoricilor (președinte interimar Gheorghe Negru), Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu (director – Mariana Harjevski).
Activitatea de coordonare cu participanții și cea de colectare și evidență a lucrărilor este onorată de bibliotecarele de la Filiala „Ovidius” (director – Liuba Ciobanu). În viziunea Comisiei de evaluare, MOȘTENIRE trebuie să aibă viață lungă.

Prof. univ. Tamara Cristei (președintele Comisiei la Literarura Română):

„Concursul acesta se poate transforma într-o mișcare! Este un curaj să participi la MOȘTENIRE. M-am bucurat să văd că în sânul Concursului s-au format grupuri de prieteni. Am avut și participanți din clasa a noua – foarte buni și nerăbdători… Nu ratați! Veniți și la anul! Participarea la MOȘTENIRE vă va oferi multe șanse…”

Prof. univ. Gheorghe Palade (Președintele Comisiei la Istoria Românilor):
„Suntem la a 21-a promoție… Este foarte important ca Dvs. să aveți un interes sufletesc pentru Istoria Românilor, ca, plecând în alte țări, să aveți sentimentul valorilor de acasă… Este foarte important că au venit profesorii-însoțitori, datorită lor avem participanți de calitate…”

În numele profesorilor-însoțitori au vorbit Olga Oglindă și Ludmila Chiciuc:

„Mulțumim organizatorilor pentru această oportunitate. Istoria este foarte sugestivă și din ea avem multe de învățat… Ne străduim să le cultivăm tinerilor interesul pentru istorie, dragostea pentru adevărul istoric. Vrem ca MOȘTENIRE să poată continua în viitor…”

Premianta Mihaela Melnic (deținătoarea diplomei de gradul doi și la ediția trecută și la cea actuală): „Vă îndemn să aveți curaj să participați…” Vasile Gribincea (premiant): „Am apreciat pertinența subiectelor. Temele au fost accesibile și ofertante. M-am simțit câștigător, până la decernare, prin participare!”.

Chiar dacă membrii Comisiilor au decis că nicio lucrare n-a întrunit calitățile necesare pentru premiile I, participanții au fost bine pregătiți și și-au susținut lucrările foarte argumentat.
Astfel, învingătorii ediției XXI au devenit:

La Istoria Românilor:
Locul II – Mihaela Melnic (Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, Soroca);
Locul III – Daniela Postică (Liceul „Emil Nicula”, Mereni);
Mențiuni: Zinaida Eșanu (Liceul „Boris Cazacu”, Nisporeni),
Victor Chiciuc (Liceul „Ion Vodă”, Cahul), Viorica Vdovicenco (Sipoteni, Călărași, Liceul „Mihai Eminescu”), Diana Papana (Liceil „Ion Vodă”, Cahul), Daniel Vacarciuc (Liceul „Spiru Haret”, Chișinău).
La Literatura Română:

Locul II – Vasile Gribincea (Liceul „Prometeu-Prim”, Chișinău);
Locul III – Dorina Maimescu (Liceul AȘM, Chișinău);
Mențiuni: Cătălin Mogâldea (Liceul AȘM, Chișinău), Tatiana Vârlan (Liceul AȘM, Chișinău), Andrei Rabei (Liceul „Emil Nicula”, Mereni), Maria Golban (Liceul AȘM, Chișinău), Cătălina Rotaru (Gimnaziul Țarigrad, Drochia).

Maria Golban s-a învrednicit de o mențiune specială și de diploma Societății „Limba Noastră cea Română” – pentru ținuta națională care se asocia cu subiectul lucrării… O sugestie binevenită ca și alți participanți să poarte costumul național la etapa finală.

Valentina BUTNARU
(în numele Comitetului Organizatoric)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)