Concursul „Itineret – viitorul începe cu tine” la a doua ediție

IT // 55 de tineri au interacţionat, s-au întrecut și au câștigat în cadrul concursului „Itineret – viitorul începe cu tine” 

Ediția a doua a concursului „Itineret – viitorul începe cu tine” pentru tinerii talentaţi în domeniul tehnologiilor informaționale s-a desfășurat la centrul de reabilitare şi odihnă IT – Relax din Vadul lui Vodă. Etapa finală a concursului, pentru care au fost selectați 55 de tineri din întreaga republică, a avut loc între 11 şi 14 iulie.

Pe parcursul a patru zile, cât s-a desfășurat tabăra IT, cei 55 de  finaliști ai concursului au avut ocazia să-și prezinte proiectele cu care au venit la competiție. În final, au fost nominalizați pentru premii cele mai reușite proiecte în cele trei categorii: aplicații, grafică și web site-uri.

„IT este astăzi un domeniu care reclamă insuficiență de specialiști. Este un domeniu al viitorului, de aceea cred că voi, cei care sunteți aici, elevi și studenți, aveți perspectivă bună. Din partea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor vom susține și vom promova politici prin care să creăm condiții atractive de lucru atât pentru voi, cât și pentru companiile care activează în acest sector”, a declarat în cadrul ceremoniei de premiere, Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Republica Moldova.

Ipad-uri și netbookuri pentru câștigători

Premiul de excelenţă a fost câştigat de Grigore Gustin. La doar 19 ani a reuşit să realizeze un sistem electronic de economisire a energiei controlată prin GSM.

Andrei Fornea, Valeriu Mazăre, Sergiu Grigoriev și Radu Brega au fost desemnați câștigători ai locului I. Ei au primit diplome de onoare și câte un ipad înmânate de către ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Diplome de gradul II și netbook-uri le-au fost oferite lui Dumitru Uzun, Cornel Josan, Mihai Lupașcu și Artiom Casapu.

Câştigătorii celui de-al treilea loc sunt: Serghei Reveneală și Cristian Bețivu.

Pe parcursul taberei, tinerii au avut ocazia să participe la mai multe training-uri cu experți ai companiilor lidere în domeniu.

Câștigătorul filantrop 

„Sunt pentru a doua oară finalist și câștigător al locului II la categoria web, la concursul „iTineret – Viitorul începe cu tine” și sunt foarte bucuros pentru acest fapt. Anul acesta am participat cu un proiect web educațional și am câștigat un netbook. Pentru că deja dețin un netbook intenționez să-l donez unei familii social vulnerabile”, a menționat Cornel Josan.

„Cu siguranță, acest eveniment oferă o posibilitate unică tinerilor din Republica Moldova care doresc să făcă o carieră în IT, să se afirme în fața angajatorilor potențiali, dar și față de colegi. Proiectul propus de mine la concurs este o aplicație de tip desktop care vine să eficientizeze munca administratorilor rețelelor de calculatoare: aceasta permite instalări și control la distanţă fără a împiedica în vreun fel activitatea utilizatorului de la calculatorul pe care se face intervenția”, a declarat Mihai Lupașcu, participant la concurs.

„Participarea la acest concurs mi-a oferit o mică vacanță de vară și un mare imbold pentru a continua dezvoltarea proiectelor în domeniul IT. Cât despre premiul pe care l-am obținut, sunt foarte mulțumit”, a spus Valeriu Mazăre.

Amintim că prima etapă a concursului „iTineret-Viitorul începe cu tine” a avut loc în perioada 21 septembrie 2010 – 30 aprilie 2011, timp în care elevii şi studenţii din toată republica s-au putut înscrie în concurs  cu proiecte la trei categorii: aplicaţii web, aplicaţii non-web, grafică. În acest an la concurs s-au înscris mai mulţi elevi, având o pondere de 70 % din totalul celor înscrişi.

Concursul urmăreşte să devină o platformă de afirmare pentru tinerii cu cunoştinţe în domeniul tehnologiilor informaţionale, care studiază sau planifică să urmeze o facultate în domeniul tehnologiilor informaţionale, inclusiv prin acest concurs se doreşte stimularea tinerilor pentru realizarea de proiecte inovatoare şi dezvoltarea sectorului IT în Republica Moldova.

Sponsorii concursului „iTineret – Viitorul începe cu tine” sunt companiile Moldtelecom, Moldcell, Î.S. CRIS Registru, Sun Communications, StarNet, ATIC, Microsoft, Î.S. „Centrul Naţional pentru frecvenţe radio”, Î.S. „MoldData”, ÎS „Poşta Moldovei”, Evisoft.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)