Concurenţa sarmalelor // CATERING

Masa de Crăciun livrată la domiciliu – de la 400 de lei pentru o persoană

Sărbătorile de iarnă nu au niciun farmec dacă pe masă, alături de piftie şi friptură la cuptor, nu există şi un platou cu tradiţionalele sarmale ori plăcinte. În preajma sărbătorilor de Crăciun, forfota în bucătăriile firmelor de catering e în creştere. Printre cele mai solicitate bucate la domiciliu sunt sarmalele, plăcintele, clătitele şi învârtita.


„Nu avem scopul de a dezvăţa gospodinele să facă sarmale, dar ne putem lăuda că cererea în ultimii ani a acestor bucate e în creştere, în special în prag de sărbători. În preajma zilei de 25 decembrie, avem cereri din partea organizaţiilor care îşi propun să marcheze evenimentul. Pentru 25 decembrie şi pe 7 ianuarie, avem deja comenzi de la familii”, afirmă Viorel David, patronul unei firme de catering.

Un ajutor pentru gospodine

Acesta precizează că serviciile prestate de firma sa sunt un ajutor pentru gospodinele care, fiind ocupate cu serviciul, nu reuşesc să petreacă mult timp la bucătărie ori, pur şi simplu, doresc să se odihnească în această zi. Sarmalele pregătite în bucătăriile de aici sunt foarte solicitate, pentru că „nu sunt sarmale industriale”, ci ca de casă „cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai bune”. „Avem un sortiment variat cu ciuperci, cu carne, cu frunze de viţă-de-vie şi cu frunze de varză”, ne mai spune patronul. Preţul unui kg de sarmale variază între 120 şi 140 de lei în prag de sărbători.

Întrebat cum vede un expert în bucate masa de Crăciun, Viorel David spune că e vegetarian. „Masa noastră de Crăciun este precedată de o rugăciune. Pe masă sunt neapărat prezente sarmalele, vinul fiert şi, desigur, plăcintele”, mai spune el. În timp ce o masă obişnuită la moldoveni variază între 2000 şi 4000 de lei, în funcţie de câţi oaspeţi îţi trec pragul, în familia sa aceasta e de două ori mai ieftină.

Bucate de Crăciun, livrate la domiciliu

Galina Pălitu, bucătăreasa care a obţinut anul trecut titlul de „Master Chef” la cea de-a treia ediţie a Campionatului Gastronomic Internaţional, este unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din ţară. Potrivit calculelor sale, o masă de Crăciun cu bucate tradiționale costă în jur de 400 de lei pentru o persoană. Meniul se stabilește cu bucătarul și poate fi constituit din bucate tradiționale moldovenești, dar și cu bucate din bucătăria europeană și chiar exotică. O masă de sărbători poate cuprinde aproximativ șase feluri: aperitive, tobă, salate, piftie, sărmăluțe și desert. Masa de Crăciun diferă de cea de revelion. „O masă de crăciun are un caracter mai tradițional. Moldovenilor le place în mod deosebit să aibă piftie de cocoș, sărmăluțe de porc și plăcintuțe. Astfel, o familie din cinci membri poate să comande la noi o masă de crăciun fără bătaie de cap și timp irosit la un preţ de circa 2000 de lei”, ne spune ea. Pentru masa de revelion clienții firmelor de catering preferă carne la cuptor: rață, iepure, gâscă sau porc.

Majoritatea comenzilor pe care le primesc vin din partea agenților comerciali care organizează banchete pentru angajaţii lor. „Avem foarte multe comenzi în această perioadă – banchete, sărbători corporative și chiar livrare de bucate la domiciliu. E perioada în care suntem foarte solicitați”, precizează Galina Pălitu.

Stăpâne în bucătărie

Gospodinele de la sate sunt şi ele agitate cu pregătiri şi calcule pentru mesele de sărbătoare. Pentru Valentina Tudorean din localitatea Tudora, raionul Ştefan-Vodă, este de neimaginat să-ţi comanzi sarmalele la domiciliu, în special de sărbătorile cele mai importante, cum e Crăciunul. De pe masa acesteia nu lipsesc sarmalele, plăcintele pregătite după o reţetă de decenii, moştenită de la mama sa. „Pe cât de îmbelşugată e masa de Crăciun, pe atât de bogat va fi anul”, ne dezvăluie femeia o superstiţie. Masa se îndoaie în această zi sub farfuriile cu pârjoale, carne bătută, piftie, salată cu piept de pui şi peşte murat, năut cu carne, clătite pe care le umple cu vişină, numindu-le la Tudora „Cuşma lui Guguţă”, sarmale, plăcinţele şi caşcaval de casă.

„Nu pot să spun cât m-ar costa o astfel de masă, deoarece la noi produsele nu se prea cumpără. Avem totul acasă – brânză, lapte, ouă, carne. Eu cumpăr doar maioneza, fructele exotice, dulciurile, peştele murat şi afumat şi şampania. Cheltui vreo 300 de lei”, mărturiseşte tudoreanca.

Să înfăşori compoziţia pentru sarmale în frunze este o adevărată artă pentru ea. „Prăjesc ceapa şi morcovul, de asemenea, prăjesc orezul fără a-l umfla în apă. Amestec prăjitura obţinută cu carne pe care o las mai măşcată. Şi mă strădui să învelesc compoziţia în frunză de vie sau varză murată, să fac sarmale cât mai mici”, explică ea una din bucatele care nu lipsesc niciodată pe masa Tudorenilor.

 

Victoria Popa, Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)