Concurenţă neloială la piaţa din Şoldăneşti

Bugetul oraşului Şoldăneşti a suferit pierderi în valoare de peste 400 de mii de lei în ultimii cinci ani

Autorităţile locale din Şoldăneşti au pierdut mai multe dosare în instanţa de judecată. Din cauza edilului oraşului, au fost achitate sute de mii de lei din bani publici atât unor agenţi economici care reclamă încălcarea drepturilor, cât şi unor funcţionari concediaţi ilegal.

Imediat ce s-a văzut în funcţie, Alexandru Tinica, primarul oraşului Şoldăneşti, chiar din primele zile, l-a demis pe directorul Întreprinderii Municipale „Şoldăneşti Servicii”, Valentin Sofroni. Acesta a fost numit în funcţie cu un an mai devreme prin concursul organizat de consiliul orăşenesc. „Am fost demis ilegal, fără a-mi fi explicate cel puţin motivele demiterii”, spune Sofroni.

Acesta s-a adresat în instanţa de judecată. După un litigiu anevoios, instanţa din Şoldăneşti a decis să fie restabilit în funcţie şi să i se achite din bugetul local prejudiciul moral şi material în valoare de circa 104 mii de lei, din care 50 de mii de lei constituie prejudiciul moral.

Nereguli la piaţă

Totodată de când a ajuns în funcţia de director al pieţei din Şoldăneşti, Adrian Pălăduţă, plângerile agenţilor economici care activează la piaţă au început să curgă gârlă. Mai mulţi agenţi economici au reclamat că sunt intimidaţi de noua conducere a pieţei, iar unii care au fost înlăturaţi din motive neîntemeiate de pe piaţă s-au adresat în instanţa de judecată. În urma acestor demersuri, Întreprinderea Municipală „Piaţa Şoldăneşti” a fost obligată să achite circa 138 de mii de lei la trei agenţi economici.

Nu-i permit să activeze

Unul dintre pătimiţi, Sergiu Botoşanu, ne spune că nu a putut activa, deoarece directorului pieţei nu-i este convenabil să aibă concurenţi puternici. „Are şi acesta mai multe puncte de comercializare, inclusiv pe numele părinţilor săi. Acaparează, vând, dau în arendă după bunul lor plac, acţiuni efectuate cu susţinerea tacită a primarului”, spune el.

Potrivit lui Botoşanu, hotărârea instanţei superioare de la Bălţi a fost executată parţial şi silit. „Cu greu, dar am ridicat până la urmă aceşti bani. Problema e însă că nici până în prezent nu mi se eliberează autorizaţia de la primărie pentru a comercializa. Prin urmare, şeful pieţei Adrian Pălăduţă refuză să încheie un contract de prestare a serviciilor pe piaţă. Mi-a zis că, atât timp cât el va fi acolo şef, nu voi activa, fiind supărat că n-am lăsat lucrurile să decurgă de la sine şi că m-am adresat în instanţă”, declară Botoşanu.

Sute de mii de lei, în „buzunare”?

Un alt pătimit al acţiunilor şefului pieţei municipale, Vladimir Verba, e de părere că instanţa de judecată i-a întors doar o mică parte din ceea ce a pierdut. „Deşi nu am activat, lunar, timp de doi ani şi jumătate, am achitat câte 981 de lei pe contul ÎM „Piaţa Şoldăneşti”, spune el.
Relevăm că, la începutul acestui an, şi CCCEC a descins la această piaţă. Drept rezultat, controlul de revizie financiară a relevat o serie de nereguli. În perioada 2009–2011, la indicaţia directorului pieţei, Adrian Pălăduţă, întreprinderea „Piaţa-Şoldăneşti” i-a achitat tatălui său, Afanasie Pălăduţă, plata pentru arenda oficiului, adică 48 de mii de lei. Şi asta deşi, potrivit datelor Oficiului Cadastral Teritorial, tatăl său nu deţine imobile pe teritoriul pieţei. Mai mult, întreprinderea a suportat cheltuieli în mărime de peste zece mii de lei pentru conectarea acestui oficiu la reţeaua electrică. Aşa cum piaţa nu dispune nici de unitate de transport, neîntemeiat, în opinia revizorului, întreprinderea a suportat cheltuieli în valoare de aproximativ 45 de mii de lei pentru procurarea carburanţilor, iar alte opt mii de lei – pentru reparaţia automobilului.
Potrivit actului reviziei economico-financiare, în perioada 2007–2010, piaţa a înregistrat un profit în valoare de circa 300 de mii de lei. Suma indicată, precizează revizorul, nu a fost transferată fondatorului. Mai mult, consiliul orăşenesc, fondatorul pieţei, nu a solicitat suma respectivă.

Primarul semnează autorizaţiile

Solicitat de JURNAL, consilierul orăşenesc Gheorghe Mustaţă ne-a spus că autorizaţiile de comercializare pe teritoriul pieţei ar trebui să fie eliberate de o comisie a consiliului orăşenesc, nu de primar, dar o astfel de comisie nu a fost instituită.

„Noi, consilierii orăşeneşti, am creat o comisie specială şi am solicitat primarului ca Adrian Pălăduţă să fie demis din funcţia de director al ÎM „Piaţa Şoldăneşti”, motivând mai multe încălcări pe care acesta le-a admis în activitatea sa. Primarul însă, din motive neclare, se opune acestei decizii”, explică Musteaţă.

Procuratura investighează cazul

Procurorul raionului Şoldăneşti, Vladimir Erhan, a comunicat JURNALULUI că, în luna mai curent, au fost deschise două dosare penale pe numele persoanelor cu funcţie de răspundere din cadrul primăriei Şoldăneşti şi ÎM „Piaţa Şoldăneşti” pentru abuz. „În prezent, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi se adună probe, iar dosarele sunt aproape finalizate”, explică procurorul de Şoldăneşti.

Primarul de Şoldăneşti, Alexandru Tinica, solicitat în repetate rânduri, s-a arătat ocupat, evitând să comenteze în vreun fel situaţia. Directorul pieţei din localitate, Adrian Pălăduţă, nu a răspuns la niciun apel al JURNALULUI.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.