„Concertul ”Interferența artelor” este ceea ce putem face noi pentru a îmbogăți viața muzicală din Chișinău”

Interviu cu Maria Bunea, chitaristă, studentă la Conservatorul din Strasbourg

– Spune-mi te rog, dragă Maria Bunea, cum ai descoperit chitara clasică?

Am început să studiez chitara la 13 ani, la Școala de Muzică nr. 3 din Chișinău, unde făceam deja pianul. Chitara clasică am descoperit-o treptat, până a ajunge la liceu, în mare parte individual. La Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” mi-a fost profesor Igor Cușnir. Le mulțumesc tuturor profesorilor mei din Chișinău pentru dragostea pe care mi-au cultivat-o pentru acest instrument, a fost și este o dragoste persistentă!

– Ce condiție fizică trebuie să ai ca să poți cânta profesionist la chitară?

Ca la orice instrument, pentru a cânta profesionist, este nevoie în primul rând de o mare capacitate de muncă, de răbdare. Desigur, e important să ai și un profesor bun, cât și un mediu favorabil dezvoltării unui tânăr muzician, cu multe concerte bune, cu o concurență puternică…

– La ce concursuri şi festivaluri ai participat? Ce premii ai obținut?

Am participat la diverse concursuri și masterclass-uri naționale și internaționale. În special, am participat la festivaluri din România, unde chitara clasică este cu mult mai răspândită și cunoscută decât în Republica Moldova, fiind îndrăgită de publicul larg. În România există numeroase festivaluri ce pot fi comparate cu cele europene. Cred că un asemenea mediu contribuie enorm la creșterea tinerei generații de chitariști din România, care are deja rezultate excelente. Mă consider și eu parțial „crescută” la aceste festivaluri, pe profesorii mei actuali i-am cunoscut în Romania.

Printre premiile obținute se numără premiul I, în 2009, și premiul III, în 2011, la Concursul internațional de chitară clasică din Cluj-Napoca.

– Din 2012 studiezi la Conservatorul din Strasbourg. Care este nivelul secției de chitară clasică?

Secția de chitară de la Conservatorul din Strasbourg este foarte puternică datorită profesorilor Susana Prieto și Alexis Muzurakis, care sunt la ora actuală printre cei mai solicitați atât ca interpreți, cât și ca profesori. Suntem o clasă internațională, cu studenți din toată Europa, dar și din Japonia, SUA etc. Este o atmosferă foarte creativă, muzica ne unește pe toți… În general, Franța este o țară cu mari tradiții în acest domeniu, chitara clasică e foarte cunoscută și studiată, e un hobby pentru mulți oameni.

– Ai avut concerte la Strasbourg?

Da, am evoluat solo și în diferite ansambluri de cameră, în cadrul concertelor de la Conservator, unde viața muzicală este foarte activă. Printre cele mai frecvente sunt audițiile, concertele de clasă, o dată la câteva săptămâni, elevii clasei de chitară evoluează într-un concert deschis publicului, la Conservator. Învățăm mult ascultându-ne unii pe alții, este și un exercițiu bun de a evolua în scenă.

– Concertul „Interferența artelor” de la Muzeul de Artă din Chișinău, preconizat pentru 2 august 2013, e pentru tine o relaxare, un divertisment sau un stres?

Este o inițiativă frumoasă la care e firesc să participăm. Este ceea ce putem face noi pentru a îmbogăți viața muzicală din Chișinău.

– Unde repetați pentru concertul din 2 august?

Fiecare dintre noi studiază individual acasă, iar în ansamblu repetăm în sala de expoziții a Muzeului de Artă unde va avea loc concertul.

– Ce lucrare vei cânta vineri?

Voi interpreta solo patru cântece populare spaniole, în original, compuse pentru chitară și voce de F. Garcia Lorca. Iar împreună cu violoncelistul Marius Malanețchi vom cânta părțile I și II din Sonata romantică de M.M. Ponce și arhicunoscuta „Ave Maria” de Bach-Gounod.

– Care este semnificația acestui concert, după părerea ta?

Sper că „Interferența artelor” va deveni o tradiție la Muzeul de Artă din Chișinău, suntem susținuți de către direcția muzeului, îi suntem recunoscători. Sala muzeului are o acustică bună și este foarte frumoasă. Ne-am bucura mult dacă și în viitor se vor organiza cu regularitate concerte de muzică clasică în această sală minunată.

Interviu realizat de Irina Nechit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.