Concertul abia acum începe!

INTERPREŢI ROMÂNI // Maria Răducanu: „Dacă îmi place un cântec, fac o obsesie şi îl ascult ani în şir”

Interpreta Maria Răducanu pur şi simplu cântă. Nu are nevoie de scene performante, de tehnică de ultimă oră. Se mulţumeşte cu o scenă mică, un instrument şi vocea ei care umple sala. Cu toate acestea, un timp a renunţat la muzică, pentru a-şi întreţine familia, şi a lucrat ca secretară. Dar muzica a adus-o înapoi.

„Atunci când mi s-a spus că trebuie să rostesc un cuvânt de deschidere la concertul Mariei Răducanu, am zis că nu pot vorbi despre o persoană pe care nu o cunosc, şi nici opera ei. După ce am ascultat-o, am menţionat că mi-e ruşine că nu am auzit de ea până acum”, a comunicat publicului, venit în număr mare la concert, scriitorul Constantin Cheianu.

Glasul ei umple de culori spaţiul din jur

Presa din România a scris despre Răducanu că este artista care nu are nevoie de licurici sintetici sau stele născute de computer, deoarece glasul ei umple de culori spaţiul din jur. Aşa şi-a câştigat admiraţia celor care pun preţ pe muzica jazz. Dragostea pentru muzică i-a fost cultivată de către părinţi. „Tatăl meu a fost profesor de vioară, iar mama casnică. Cânta când ne făcea prăjituri”, povesteşte cu emoţie în glas interpreta. „Cu toate acestea, părinţii nu mi-au impus niciodată să fac ceva”, spune interpreta.

Secretară la o firmă coreeană

„Am intrat la Facultatea de Litere din Iaşi, la care am renunţat pentru muzică. Acum 15 ani, am renunţat la muzică şi am lucrat ca secretară la o firmă coreeană de import-export. E aproape un banc, Maria Răducanu – secretară, pentru că sunt extrem de dezordonată şi timp de doi ani am făcut ordine în hârtii, note de plată, facturi”, comunică aceasta zâmbind cochet şi întrerupându-şi gândul, pentru că intră în încăpere fotografa de la JURNAL.

Atunci când îi spun că vom face poze, ea îşi cere scuze, că nu arată la fel de bine ca anterior. „Am născut acum cinci luni o fetiţă şi m-am modificat puţin”, spune oarecum jenată Maria Răducanu, care se întoarce la discuţie. „În aceşti doi ani, mi-a lipsit muzica, dar am păstrat legătura mea intimă cu muzica, pentru că, din fericire, trăind într-o lume plină de privighetori, cu foarte multă muzică minunată, mi-ar rupe sufletul dacă nu le-aş ascuta”, comunică pe o notă meditativă.

Întrebată ce gen de muzică ascultă, nu stă mult pe gânduri. „Toate genurile îmi plac. Dacă îmi place un cântec, fac o obsesie şi îl ascult ani în şir. Dar există artişti fără de care ar fi greu să concep muzica. Unul din ei este Amalia Rodrigues şi atunci când o ascult e ca şi cum m-ar îmbrăţişa mama”, spune cu nostalgie Maria Răducanu.

Cântă în franceză, engleză, rusă, portugheză

În timpul concertului susţinut la Chişinău, a cântat în mai multe limbi – de la portugheză, franceză, engleză până la rusă. Pasiunea ei pentru muzica rusească s-a născut dintr-o prietenie. „Un prieten de-al meu, Maxim Belciug, venit din Rusia, mi-a propus să înregistrăm un disc în limba rusă”, relatează aceasta.

Întrebată ce o face cu adevărat fericită, stă un moment pe gânduri. „Dacă fericirea este o stare dinamică şi fiecare zi îţi dă motive în plus  să îţi doreşti să ţi se întâmple ceva, atunci da, mă simt împlinită. Sunt pe drumul meu”, a spus aceasta şi a adăugat: „Sper că mi-am întâlnit sufletul-pereche. Eu trăiesc ca şi cum l-aş fi întâlnit”.

Nefericirea, pentru Maria Răducanu, vine atunci când cineva drag suferă. „Dumnezeule! Faptul că într-un moment nu putem fi mai generoşi, sufleteşte mai aproape de ceilalţi, e cea mai dură sursă a nefericirii, moartea celui apropiat, căruia tu nu-i găseşti leac”, spune   artista.

Cu toate acestea, zice că îi place să facă lucruri simple, să pregătească o cină gustoasă pentru cei dragi. „Eu sunt înnebunită de borş. Aş mânca toată viaţa numai această mâncare, de cel acrit cu borş de casă, care se face cu pâine neagră fermentată. Îmi place borşul făcut de mine cu văcuţă, cu foarte multă lobodă şi cu tăieţei. Mai pun gogoşari, roşii decojite, mult leuştean”, spune Maria cu o plăcere… că ne face poftă la toţi cei prezenţi.

„Să fiţi fericiţi, că altfel mă supăr!”

Născută pe malul celălalt al Prutului, Maria afirmă că a vizitat Republica Moldova pe timpul Uniunii Sovietice. „Am acceptat invitaţia băieţilor din Organizaţia pentru Participare şi Transformare şi a primăriei Chişinău şi este a doua vizită. Prima dată am fost când aveam 13 ani, la o tabără de pionieri de la Leova. La o distanţă de 30 de ani, totul se vede diferit. Pot spune că mi-a plăcut atunci. În ochii mei de copil, semăna cu Iaşiul pe care-l ştiam. Bineînţeles am amintiri foarte frumoase, peisaje minunate, păduri cum numai în basme mi le-aş fi imaginat şi ospitalitate cum nu găseşti nicăieri. Toată lumea mereu ne invita la masă. Acum aş percepe altfel asta. Dar, copil fiind, eram terorizată, pentru că o ţineam numai din sarmale în sarmale, şi butoaie cu tot felul de băuturi. Mi-am cumpărat din Chişinău o păpuşă pe care o mai am şi am numit-o Raisa. De asemenea, o veioză, absolut inedită, cu peştişori, care, de la căldura becului, încep să se învârtă”, îşi aminteşte Maria Răducanu.

Maria Răducanu s-a născut pe 3 noiembrie 1967, la Huşi, judeţul Vaslui. Este o cântăreaţă de jazz nonconformistă, căreia nu-i place să fie catalogată, nici încadrată în vreo categorie, mai ales când este vorba de premii muzicale. A colaborat cu majoritatea interpreţilor de jazz din România: Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Pedro Negrescu, Sorin Terinte, Mihai Iordache, Eugen Nichiteanu etc., dar şi cu personalităţi din afara ţării precum Germans Maurice de Martin, Jan Roder, Michael Griener, Chris Dahlgren, Ben Alarbanel-Wolff, Travis DiRuzza, Siegfried Kessler, Malo Vallois, Krister Jonsson. Până în prezent, a lansat 7 albume, majoritatea colaborări cu artişti din Franţa, Germania şi SUA.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)