Concerte extraordinare de Ziua Națională a României, la Chişinău

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, melomanii din Chişinău au avut şansa de a audia un concert extraordinar susţinut de distinsa violonistă Adelina Oprean și de Orchestra Națională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Republica Moldova și de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău. Muzicienii au interpretat în faţa numerosului public Concertul pentru vioară în mi minor de Felix Mendelsohn Bartholdy şi Concertul pentru orchestra de coarde de Paul Constantinescu.

Născută la Deva (România), Adelina Oprean a studiat vioara la Conservatorul din București, la International Menuhin Academy din Gstaad și la Salzburg Mozarteum Academy. În perioada 1982-1986, a fost profesor la Menuhin Music Academy din Gstaad, iar din 1985 predă vioara la Școala de Muzică din Basel. A susținut concerte în Europa, America de Nord și de Sud și Asia, iar din 1997 este membru permanent al cvartetului ARIA din Basel considerat ca fiind unul dintre cele mai bune din Elveția. A câștigat premii internaționale de prestigiu la concursuri precum Bach Competition din Leipzig, Carl Flesch din Londra, la competiţii de muzică din Belgrad, Colmar, Geneva, Eisenmatt  etc.

 

Mâine, 1 decembrie, la Filarmonica Naţională „S. Lunchevici” din Chişinău va fi prezentat un spectacol muzical cu genericul „Cântece care ne-au însoţit istoria”. Protagonistul acestui concert e cunoscutul interpret de muzică folclorică Grigore Leşe, rapsod al Ţării Lăpuşului, care are în repertoriu „Cântec despre Bucovina”, melodia „Nistrule, apă vioară”, balada „Mioriţa”.

 

I.N.

Text foto –

Violonista Adelina Oprean a susţinut un concert la Sala cu Orgă de Ziua Naţională a României