Concert vocal-simfonic, consacrat lui Alexei Stârcea

Alexei Starcea fotoFilarmonica Națională „Seghei Lunchevici” ne propune să redescoperim creația muzicală a compozitorului, solistului de operă, pedagogului Alexei Stârcea, nume de referință în cultura națională. Cu prilejul aniversării a 95-a a cunoscutului muzician, pe 14 februarie va fi prezentat un concert vocal-simfonic în cadrul căruia vor interpretate lucrări simfonice, vocal-simfonice, muzică pentru film, romanţe şi cântece de Alexei Stârcea. De asemenea, vom putea audia fragmente din opera „Balada eroică” a compozitorului omagiat.

Concertul va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale dirijată de Mihai Agafița (R. Moldova) și Daniel Manasi (România). Vor evolua Capela Corală Academică “Doina” condusă de Ilona Stepan și soliștii Mihai Munteanu (tenor), Tatiana Costiuc (soprano), Natalia Tanasiiciuc (soprano), Diana Ciobanu (soprano), Nicolae Vascuţan (tenor), Ana Morari (soprano), Irina Rurac (mezzo-soprano).

Amintim că Alexei Stârcea s-a născut pe 17 februarie 1919 la Chișinău. Tatăl său, Gheorghe Stârcea, a fost colaborator activ al unor publicații românești precum „Basarabia” (1906-1907), „Cuvânt Moldovenesc” (1913-1918), „Sfatul Țării” (1918-1919), fiind prigonit de regimul țarist. În anii 1942-1945, Alexei Stârcea studiază canto la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică de la București. Pe parcursul anilor 1945-1949, studiază canto și compoziție la Conservatorul din Chișinău (în prezent, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În anii 1945-1947, a fost solist al Studioului de Operă din Chișinău. În anii 1947-1948, a fost membru al trupei Teatrului muzical-dramatic „A. Pușkin” (actualul Teatru Național „M. Eminescu” din Chișinău). Deportat în Siberia, a revenit din Gulag, reluându-și activitatea artistică.

În 1956, a devenit membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova. A fost profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, solist la Radio și Televiziunea Națională, vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor, a predat canto și a fost șef de catedră la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău. Alexei Stârcea a compus prima operă autohtonă, „Balada eroică”.

„Tatăl meu, Alexei Stârcea, a contribuit la dezvoltarea muzicii de cameră, a componisticii naţionale, el a creat diverse opere, poeme simfonice, romanţe şi multe alte lucrări premiate la concursuri republicane şi internaţionale. Anume el m-a orientat spre lumea muzicii”, mărturiseşte fiul celui comemorat, compozitorul Marian Stârcea, care va evolua la pian în seara de vineri, dedicată ilustrului muzician Alexei Stârcea.