Comuniştii vor prag electoral ca în Rusia

Preşedintele CEC: „Vrem ca legislaţia electorală să se bucure de mai multă stabilitate şi previzibilitate”

După două săptămâni de la modificarea Codului electoral, comuniştii au înregistrat o nouă iniţiativă de modificare a legislaţiei electorale. Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale află din presă despre mofturile deputaţilor de a li se organiza într-un mod sau altul viitorul scrutin.

Fracţiunea PCRM solicită anularea sistemului electoral mixt, proiect legislativ votat în Parlament la 19 aprilie, la iniţiativa deputaţilor PDM, şi cere majorarea pragului electoral de la 4 la 7 la sută. Pentru blocurile electorale formate din două partide se propune un prag electoral de 9 la sută, iar pentru cele formate din trei sau mai multe partide – 11 la sută.

Pentru candidații independenți, pragul minim de reprezentare se propune la 2 la sută. Comuniştii au criticat modificarea legislativă prin care a fost introdus sistemul electoral mixt.

„Cei care au elaborat peste noapte acest proiect au avut un singur scop – interesul personal și cel de partid. Sistemul electoral mixt introdus prin această lege este cuprins de o mulțime de carențe și incertitudini atât de fond, cât și de conținut, iar înlăturarea lor poate avea loc doar prin revenirea la sistemul electoral precedent, cel puțin temporar”, susţin autorii proiectului.

Streleţ: „Ne-am grăbit”

Întrebat dacă PLDM va susține proiectul PCRM privind abrogarea legii cu privire la sistemul electoral mixt, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a spus că nu este vorba de o susținere a PCRM, ci de o decizie a PLDM. „Noi am recunoscut că am comis o eroare prin viteza cu care a fost votat acest amendament la Codul electoral. În condiţiile în care nu asigurăm controlul constituţional asupra întregului teritoriu, când nu creăm circumscripţii uninominale pentru diasporă, când nu este implementat registrul electronic al alegătorului care joacă un rol crucial în sistemul mixt de votare, această normă este prematură. Am exprimat aceste argumente înainte de vot, dar ţinând cont de insistenţa fracţiunii care participa la crearea majorităţii pentru susţinerea guvernului, am acceptat acest compromis”, a spus Streleţ.

Precizăm că proiectul privind trecerea la un sistem electoral mixt, propus de deputatul PD Vladimir Plahotniuc, a fost votat în grabă, provocând critici atât din partea unor politicieni, cât și din partea societății civile. S-a vehiculat că adoptarea proiectului lui Plahotniuc ar fi de fapt dovada unui târg politic dintre acesta și Vlad Filat în schimbul votării de către PD a lui Filat în funcția de premier.

Prag electoral ca în Rusia

Comuniştii nu sunt la prima încercare de a majora pragul electoral. Acesta a fost majorat în perioada guvernării comuniste, dar, sub presiunea instituţiilor internaţionale care au criticat acest pas, l-au redus. Deputatul neafiliat Sergiu Sârbu, fost deputat comunist, susţine că majorarea pragului electoral reprezintă un atentat la democraţie şi favorizează partidele mari, cum ar fi PCRM sau PLDM.

„Majorarea pragului electoral va dezavantaja accederea în Parlament a partidelor mai mici. În timpul guvernării comuniste, majorarea pragului electoral până la 6 la sută a fost dur criticată de OSCE şi Comisia de la Veneţia. PCRM a fost nevoit să reducă iniţial acest prag la 5 la sută, iar AIE l-a scăzut mai târziu până la 4 la sută. Un prag electoral de 7 la sută există doar în Rusia şi Turcia, nu şi în ţările europene. Prin astfel de iniţiative legislative se urmăresc interese pur politice. Vor avea de suferit democraţia şi principiile statului de drept”, a spus Sârbu.

Au ignorat avizul CEC

Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, a declarat că deputaţii care au înregistrat noua iniţiativă legislativă nu au solicitat avizul CEC: „În cazul în care va fi adoptată noua modificare a Codului Electoral, noi o vom accepta spre executare aşa cum este. Unica noastră dorinţă ar fi ca legislaţia electorală să se bucure de mai multă stabilitate şi previzibilitate. Până la acest moment, nimeni n-a solicitat niciun aviz din partea CEC”, a spus Ciocan.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu