Comuniştii trişează

ARANJAMENTE SECRETE // Voronin nu o vrea pe Greceanâi preşedinte, ci alegeri anticipate

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, este convins că preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales în această toamnă. Voronin a declarat că nu va susţine niciun candidat la funcţia de preşedinte al ţării propus de AIE. Acesta a lăsat să se înţeleagă că PCRM are propriul candidat la funcţia de preşedinte, şi acesta rămâne a fi Zinaida Greceanâi.

Mai mulţi lideri de partide, precum şi analişti politici sunt de părerea că Voronin a glumit ori că l-o fi luat gura pe dinainte. Aşa ori altfel, el a demonstrat încă o dată că PCRM îşi doreşte declanşarea procedurii de alegeri anticipate, singura cale care i-ar putea readuce la guvernare pe comunişti.

 

În cadrul unui eveniment produs la memorialul Eternitate, Voronin a criticat candidaţii AIE la funcţia de preşedinte:„Oare ăștia care se numesc candidați sunt la o treaptă cu doamna Greceanâi? Iaca doi ani de zile, ce au făcut și ce au demonstrat? Doamna Greceanâi este candidatură de compromis și cea care merită să fie preşedinte al RM”, a spus Voronin. El a negat orice posibilitate ca PCRM să voteze un candidat propus de AIE. Solicitat să comenteze zvonurile privind o eventuală coaliţie PCRM – PLDM, Voronin a spus: „Nu ştiu. O să mă mai gândesc”. 

Găselniţa PCRM

Solicitat de JURNAL, analistul politic Valentin Dolganiuc e de părerea că afirmaţiile actuale ale lui Voronin vin să contrazică ceea ce comuniştii afirmau anterior referitor la alegerea unui candidat apolitic. „La prima etapă comuniştii împreună cu Voronin au declarat că ar fi de acord să voteze un candidat neafiliat politic. Încă atunci am considerat că e o găselniţă a PCRM, pentru a-i determina pe cei din AIE să demareze procesul de alegere a preşedintelui. Nu aveau să voteze nici în primul tur, nici în al doilea tur, iar rezultatul ar fi fost noi alegeri anticipate. Zvonurile că ar putea să voteze pentru Filat sau pentru un preşedinte neafiliat sunt nişte momeli. Cât priveşte candidatura Zinaidei Greceanâi, fie că Voronin a făcut o glumă, fie că l-a luat gura pe dinainte, acest fapt însă mai demonstrează o dată că comuniştii îşi doresc declanşarea alegerilor anticipate”, a mai spus Dolganiuc.

 

Diacov despre comunişti: „Nu pot să lipsească veşnic”

Pe lângă aceste declaraţii ale lui Voronin, săptămâna aceasta, comuniştii au anunţat că revin din toamnă la şedinţele Parlamentului, de la care au absentat timp de trei luni. „Nu pot să lipsească veşnic. Acum doresc să-şi manifeste calităţile de partid de opoziţie în raport cu procedura de alegere a preşedintelui”, e de părere preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Solicitat să ne spună dacă e la fel de convins, în special în urma întâlnirilor care au avut loc săptămâna aceasta dintre liderul PL, Mihai Ghimpu, şi liderul PLDM, Vlad Filat, iar mai apoi între liderul PDM, Marian Lupu, şi Mihai Ghimpu, că preşedintele ţării va fi ales în această toamnă, Diacov s-a arătat mai rezervat: „Nu ştiu ce să cred. Mizez pe raţiunea oamenilor noştri politici, ar fi cu totul deplasat să aibă loc noi alegeri anticipate. În ceea ce priveşte revizuirea Acordului AIE, acesta poate fi modificat doar dacă se aduc argumente serioase, plauzibile. Acest lucru trebuie însă discutat numai în cadrul AIE”, a spus el.

 

Referitor la aceste întâlniri, liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că a fost discutată, în principal, situaţia din AIE şi modalităţile depăşirii crizei politice. Liderul PD a declarat că asupra lui se exercită diferite presiuni, dar a precizat că rămâne imun la acestea, iar toate propunerile privind candidatura la funcţia de şef al statului vor fi discutate numai în interiorul consiliului alianţei. Potrivit lui Lupu, liderii AIE au avut discuţii preliminare inclusiv despre posibilitatea desemnării unui alt candidat la funcţia de şef al statului. Deocamdată numele acestuia nu este făcut public.

Svetlana COROBCEANU

 

 

The following two tabs change content below.