Comuniştii sfidează legea pentru a-şi promova interesele de partid

Solicitările adresate de prim-ministrul Vlad FILAT Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Interne şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei să prezinte informaţii operative despre fiecare primărie şi consiliu raional în vederea pregătirii pentru referendumul constituţional din 5 septembrie şi să intervină în vederea asigurării respectării legislaţiei în vigoare i-au determinat pe comunişti să lanseze atacuri vehemente la adresa premierului. Acuzaţii care mai de care mai aberante au curs râu.

PCRM, partid al trecutului

Această reacţie vehementă are o explicaţie. Nu este un secret că PCRM se află într-o situaţie destul de delicată. Neavând un candidat competitiv pentru funcţia de şef al statului, comuniştii au declanşat o amplă campanie de boicotare a referendumului din 5 aprilie. Logica lor este simplă: dacă noi nu avem un candidat destoinic, de ce trebuie poporul să aibă dreptul să aleagă preşedintele? Cu atât mai mult că PCRM înţelege de minune că inevitabilul eşec în prezidenţiale va afecta şi şansele partidului în alegerile parlamentare. Adică, acest partid al trecutului va ocupa locul care de mult i se cuvine – de formaţiune parlamentară de opoziţie care, practic, nu va decide nimic.

În goana după interesul propriu, comuniştii nu se sinchisesc să calce în picioare norma legală, bunul simţ şi să recurgă poate la cel mai josnic procedeu existent – divizarea şi învrăjbirea societăţii. În această situaţie ar fi fost straniu dacă premierul Vlad FILAT nu ar fi intervenit şi nu ar fi cerut respectarea legislaţiei în vigoare care conţine norme clare pentru astfel de situaţii ca cea creată artificial de comunişti.

Astfel, isteria declanşată de comunişti care s-a soldat cu declaraţii ale unor organe de stat şi aleşi locali de boicotare a referendumului contravine flagrant articolului 38 din Constituţie „Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales”. În alineatul 1 al acestui articol este spus clar că „voinţa poporului constituie baza puterii în stat”, iar boicotarea referendumului reprezintă nimic altceva decât împiedicarea poporului să-şi expună voinţa într-o problemă de maximă importanţă pentru societate.

Comuniştii sfidează şi Hotărârea Parlamentului privind desfăşurarea referendumului republican constituţional nr. 150 din 07.07.2010 care, în preambul, stabileşte clar că „suveranitatea naţională aparţine poporului, a cărui voinţă constituie baza puterii de stat pe care o poate exercita, în temeiul articolului 2, articolului 66 lit. b) articolului 75 şi articolului 141 din Constituţia Republicii Moldova şi, în temeiul prevederilor Codului Electoral, în mod direct, prin referendum”.

Comuniştii încalcă legea

În goana după satisfacerea intereselor personale, PCRM calcă pur şi simplu în picioare prevederi de bază ale Codului Electoral care se conţin în articolul 27 şi articolul 29. Astfel, Codul Electoral stabileşte clar că Adunarea Populară a Găgăuziei şi consiliile locale de nivelul II au atribuţii directe în delegarea membrilor consiliilor electorale de circumscripţie. Prin urmare, venind cu iniţiative de boicotare a referendumului, la indicaţia PCRM, aceste autorităţi locale pun în pericol buna activitate a consiliilor electorale de circumscripţie şi, direct, libera exprimare a voinţei de către cetăţenii ţării.

Mai mult ca atât, se pune în pericol şi buna desfăşurare a activităţii secţiilor de votare. Codul Electoral prevede clar (articolul 29, alineatul 2) că secţiile de votare se constituie de consiliile electorale de circumscripţie în localităţi, în baza propunerilor primarilor oraşelor (municipiilor), sectoarelor şi satelor (comunelor)…”. În plus, alineatul 9 al aceluiaşi articol prevede că „primăriile oferă birourilor electorale ale secţiilor de votare informaţii şi sprijin necesare în exercitarea atribuţiilor lor prevăzute de prezentul cod”. Astfel, comuniştii îi obligă pe o parte din cei care trebuie să se implice în organizarea referendumului, conform atribuţiilor lor legale, să împiedice buna lui desfăşurare în detrimentul intereselor cetăţenilor.

Atitudinea PCRM este una destul de cinică, căci acţiunile oamenilor pe care aceştia îi impun să le facă jocul cad sub incidenţa Codului Contravenţional şi a Codului Penal al Republicii Moldova. Primul prevede sancţiuni concrete, în articolul 47 şi articolul 49, pentru „împiedicarea exercitării dreptului electoral” şi „împiedicarea activităţii organului electoral”. Este clar stabilit că „nefurnizarea de către persoane cu funcţie de răspundere a datelor şi materialelor solicitate de organul electoral, precum şi neîndeplinirea hotărîrii acestuia luate în limitele competenţei se sancţionează cu amendă de la 20 la 30 de unităţi convenţionale”.

Atitudinea PCRM, cinică şi iresponsabilă

Codul Penal (articolul 181), de asemenea, este explicit din acest punct de vedere. Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activităţii organelor electorale se pedepseşte cu amendă în valoare de la 200 la 400 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani.

Premierul Vlad FILAT a menţionat în intervenţia amintită mai sus că „Republica Moldova este un stat de drept, unde fiecare cetăţean are dreptul să-şi spună punctul de vedere, dar legea trebuie respectată”. „Tot mai mult aud că există funcţionari care vor să boicoteze referendumul. Solicit monitorizarea şi documentarea tuturor acestor cazuri care nu reprezintă altceva decât o infracţiune. Şi orice infracţiune trebuie pedepsită”, a spus premierul.

Concluzia nu poate fi decât una: în goana după profit politic, comuniştii sunt gata să transforme cetăţenii ţării în infractori, fără să le pese câtuşi de puţin de faptul că aceşti oameni ar putea avea de suferit de pe urma atitudinii cinice şi iresponsabile a reprezentanţilor PCRM.