Comuniştii se multiplică

 

 

Partidul Comunist al Moldovei (PCM), organizaţie a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, scos în afara legii în 1991, vrea să fie restabilit în drepturi. Acesta doreşte să i se atribuie simbolurile moştenite din perioada sovietică, exploatate, „în calitate de brand”, spun ei, timp de aproape două decenii de PCRM.

Grupul de iniţiativă, care îşi doreşte înregistrarea PCM, a organizat o conferinţă de presă săptămâna aceasta. PCM revendică simbolistica Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi are un lider al organizaţiei de tineret, pe care, ca şi în cazul PCRM, îl cheamă Grigore Petrenco.

Igor Kucer, liderul grupului de iniţiativă, a acuzat partidul condus de Vladimir Voronin că nu mai reprezintă valorile adevăraţilor comunişti, că timp de opt ani de guvernare comunistă săracul a devenit mai sărac, iar bogatul – mai bogat şi cei care şi-au atribuit secera şi ciocanul împărtăşesc mai degrabă valorile unui partid „liberal-burghez” ce a contribuit la îmbogăţirea fiului liderului partidului, Oleg Voronin.

Kucer a dezvăluit presei că nu e la prima încercare de a repune în drepturi Partidul Comunist. În perioada guvernării comuniste, acţiunile sale au fost calificate drept „tentativă de lovitură de stat”. „Am avut parte de percheziţii la domiciliu. În timpul acestora au fost distruse cererile a peste 3000 de doritori de a adera la partidul nostru şi a fost distrus ziarul pe care îl publicam – „Nastoiaşcii komunist” / „Comunistul adevărat”. Am fost arestat, timp de două luni, am fost închis”, a mai spus Kucer.

Autorii iniţiativei „adevăraţii comunişti” declară că nu vor să se judece cu PCRM în încercarea de a-şi înregistra partidul. „Ne deosebim. Partidul lui Vladimir Voronin se numeşte Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, pe când noi ne vom numi Partidul Comunist al Moldovei. Timpul în care comuniştii lui Voronin au putut exploata simbolurile noastre a expirat”, a spus Kucer.

Grigore Petrenco, liderul aşa-numitei organizaţii de tineret a PCM, a declarat că primul pas pe care urmează să-l facă „adevăraţii comunişti, pe 5 iunie 2011, este să susţină mişcarea social-politică „Ravnopravie” ca fiind cea mai apropiată de ceea ce îşi propun ei să facă. „Imediat ce vom înregistra partidul nostru, vom lua legătura cu Ghenadi Ziuganov. Pe moment, 25% din PCRM sunt gata să adere la partidul nostru”, a mai spus acesta.

Solicitat de JURNAL, deputatul comunist Grigore Petrenco a calificat cele spuse de tizul său ca aberaţii. „Din acest partid pe care vor să-l înregistreze fac parte trei persoane care au apărut în conferinţa de presă. Nu exclud că ar putea fi înregistraţi de către Ministerul Justiţiei, chiar dacă cu acelaşi succes am putea înregistra partidul democraţilor, liberalilor şi liberal-democraţilor. E o tehnologie ieftină, folosită de unii concurenţi electorali, pentru a lua 2-3% din voturile PCRM. Ştiam că mai sunt şi alţii cu numele Grigore Petrenco, dar nu ştiam că va fi folosit cineva pentru a induce lumea în eroare”, a opinat deputatul PCRM.

S.C.

 

 

The following two tabs change content below.