Comuniştii sărăcesc. Pe hârtie

BANI // Conform declaraţiilor de avere depuse la CEC, pe lista electorală a Partidului Comuniştilor candidează persoane care nu indică nicio proprietate şi niciun venit

Declaraţiile de avere ale unor lideri comunişti, depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru alegerile din 28 noiembrie curent, conţin venituri şi chiar proprietăţi mai puţine decât atunci când prezentau aceleaşi documente în perioada lor de graţie, când erau la guvernare. Asta deşi presa descoperea la vremea respectivă că aceiaşi lideri îşi tăinuiau o parte din proprietăţi sau le diminuau valoarea. Totodată, în lista actuală a Partidului Comuniştilor (PCRM) sunt incluşi şi candidaţi săraci (sau întreţinuţi probabil) care nu indică nicio proprietate şi niciun venit. De menţionat că, la alegerile din 2009, PCRM a cheltuit cei mai mulţi bani pentru campania electorală, 10,65 milioane de lei.

Voronin, fără conturile de milioane

În declaraţia de avere depusă recent la CEC, liderul PCRM Vladimir Voronin indică un venit obţinut în anul trecut de 509 751 de lei şi următoarele proprietăţi: un apartament în centrul Chişinăului de 232,7 de metri pătraţi, un garaj în Chişinău de 41,1 de metri pătraţi, o casă cu construcţii aferente de 91,9 metri pătraţi şi un teren în satul lui de baştină – Corjova, raionul Dubăsari, un lot pentru livadă şi o casă de 107 metri pătraţi în satul Pârâta, acelaşi raion, acolo unde soţia sa „patronează” o casă de copii. Una dintre noutăţile acestui document este lipsa contului de şase milioane de lei pe care Voronin l-a indicat în declaraţiile de avere depuse pentru alegerile din anul trecut. Ulterior, acesta a spus public că milioanele aparţineau soţiei sale şi erau depuse la banca fiului lor Oleg, Fincombank.

Liderul PCRM e latifundiar

O altă noutate din declaraţia de avere din 2010 este lotul de 3,32 de hectare din Budeşti, suburbie a capitalei, proprietate pe care Voronin nu a mai putut-o tăinui după ce primarul Dorin Chirtoacă a scos-o în vileag în acest an. Dar fostul preşedinte comunist nu este sincer până la capăt. Atunci când a cumpărat cele 3,32 de hectare la Budeşti, Voronin a arendat alte 7,2 hectare în aceeaşi localitate. Deşi contractele de vânzare-cumpărare şi arendare a terenurilor au fost perfectate la 31 martie 2009, în toiul campaniei electorale, fiind înregistrate la 15 aprilie 2009, liderul comunist nu le-a indicat în declaraţia de avere depusă pentru alegerile repetate din iulie 2009, iar pe cele arendate nici în cea depusă recent la CEC.

Totodată, în declaraţie nu apar nici cele 700 de hectare de pădure arendate din 2008 până în 2057 de familia Voronin, acolo unde aceasta a împrejmuit-o cu sârmă ghimpată şi a construit deja mai multe edificii, cum ar fi o construcţie capitală din piatră, o casă din bârne cu un nivel, o fermă pentru fazani, un iaz cu heleşteu, reţele inginereşti. Recent, Voronin a recunoscut public că a arendat pădurea pentru 49 de ani de la stat.

Greceanîi, casă mai mare, dar fără un garaj

Zinaida Greceanîi, candidatul numărul 2 în lista PCRM, a declarat un venit de 468 026 de lei, provenit din salariul de deputat şi pensie, o casă în Chişinău în valoare de peste 1,2 milioane de lei, 2,4 hectare de teren agricol în raionul Briceni, o maşină de marca „Audi 80” din anul 1989 şi o datorie la Fincombank de peste 417 mii de lei. De anul trecut şi până acum, Greceanîi a rămas fără un garaj pe care îl avea în Briceni, pe care probabil l-a dăruit, din moment ce nu indică niciun venit care să indice vinderea acestuia.

În declaraţia pe care a depus-o în 2005 la CEC, Greceanîi scria că deţinea în proprietate un lot de pământ, un apartament, un automobil şi un garaj. Totodată, aceasta avea cu titlu de drept de folosinţă o casă de locuit şi un apartament. Casa indicată iniţial cu „drept de folosinţă” a devenit între timp proprietate a Zinaidei Greceanîi, însă metrajul casei, indicat în declaraţia de pe 2007 (alegeri locale) şi neindicat în cele din 2009 – 285 de metri pătraţi, nu corespunde cu datele din extrasul din Registrul bunurilor imobile, adică 124,1 metri pătraţi.

Tkaciuk, aproape sărman

Un alt lider comunist, Mark Tcaciuk, a jonglat în toţi aceşti ani cu declaraţiile de avere, devenind din ce în ce mai sărac. De exemplu, în declaraţia de avere pe care a depus-o în anul 2005 la CEC, Marc Tkaciuk a indicat că deţine un lot de şase ari în satul Coşerniţa, raionul Criuleni, şi 42,5 la sută din acţiunile „Şcolii Antropologice Superioare” SRL de pe str. Zimbrului 10 A din Chişinău care deţine proprietăţi evaluate la câteva milioane de euro.

Lângă lotul de şase ari de la Coşerniţa, singura proprietate, care mai e indicată astăzi în declaraţia de avere, este o casă, iar sătenii de acolo spun că aici locuiesc pe timpul verii părinţii lui Marc Tkaciuk.

Totodată, deşi Marc Tkaciuk susţine că nu are alte proprietăţi, acesta ar locui, potrivit unor surse, într-un apartament spaţios din sectorul Ciocana al mun. Chişinău. Mai mult, presa a scris că, imediat după scrutinul din 5 aprilie 2009, ex-consilierul pe probleme de politică internă al preşedintelui Voronin s-a ales cu o maşină de lux „Brilliance M2”, cu numere de înmatriculare C OC 434.

Bannicov, bogat în dividende

Director al Agenţiei relaţii funciare şi cadastru pe timpul comuniştilor, Alexandr Bannicov, numărul 21 în lista PCRM depusă la CEC pentru alegerile din 28 noiembrie, a indicat venituri de 208 114 de lei de la locul de muncă şi 1 862 743 de lei din dividende. Totodată, acesta deţine două apartamente şi o casă în Chişinău, un „Mercedes” şi câte un sfert din acţiuni la două firme de electrocasnice.
Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, are casă de 189 de metri pătraţi în Chişinău şi un teren aferent de şase ari.

Modeştii Muntean, Dodon şi Petrenco

Portavocele PCRM, mai ales după alegerile din 2009, Iurie Muntean, Igor Dodon şi Grigore Petrenco, îşi duc viaţa modest. Cel putin, aşa reiese din declaraţiile acestora de avere depuse la CEC. Dacă în 2009 Muntean avea un lot de 0,44 de hectare la Criuleni şi două automobile de marca „Mercedes” (unul din 2003 şi altul din 1993), în 2010 acesta a rămas numai cu maşina mai nouă şi cu un venit de 504 701 de lei.

Şi Igor Dodon a mai pierdut un pic. Cu venituri mai mici cu aproape 50 000 de lei, cu acelaşi apartament de 57 de metri pătraţi în Chişinău şi cu aceeaşi „Toyota” din 2003, familia Dodon a rămas fără jumătate de casă de la Drochia pe care o indicase anul trecut în declaraţia de avere.

Şi Petrenco a sărăcit. Acesta a rămas numai cu apartamentul de 54 de metri pătraţi din Chişinău, fiindcă nu mai indică în declaraţia pe 2010 şi automobilul de marca „Ford” pe care îl avea în 2009.

Vremea îşi construieşte casă, Reidman e datornic

În declaraţia de avere pe care Igor Vremea a depus-o la CEC în 2009, acesta a indicat că deţine o casă în Chişinău cu suprafaţa de 200 de metri pătraţi, un lot de 4 ari la Durleşti şi un automobil de model „Nissan X-Trail”. În 2010, Vremea declară doar o casă de locuit nefinisată în Durleşti şi automobilul „Nissan X-Trail”, plus venituri de 338 381 de lei. Despre casa din Chişinău, nicio vorbă.
În 2009, Oleg Reidman, fost consilier prezidenţial, declara două apartamente pe str. Şciusev 101, unul de 127 de metri pătraţi şi altul de 40 de metri pătraţi, un garaj de 18 metri pătraţi tot acolo şi un automobil „Skoda Superb”. În 2010, Reidman arată că a vândut „Skoda” cu 100 000 de lei, dar are deja un automobil BMW X-6 şi aceleaşi imobile. Deşi a câştigat un venit de la locul de muncă de bază de 247 703 lei, acesta are datorii la „terţe persoane” de 613 667 lei.

Sărăcie lucie în coada listei

Dacă greii partidului, inclusiv la buzunare, ocupă prima parte a listei electorale, coada acesteia e tare subţirică. Bunăoară, Denis Doga, student la UTM, care e pe locul 99, nu indică niciun venit şi nicio proprietate, iar „liceana Liza” de pe locul 100 a câştigat în anul trecut numai 14 200 de lei de la locul de muncă. Totodată, numărul 101 din listă – Alexandru Isaev, redactor-şef la ziarul de partid „Comunistul”, a câştigat numai 24 000 de lei.

Milioane în campanie

Potrivit unei investigaţii realizate în 2009, în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, PCRM a cheltuit cel mai mult în cele două campanii electorale din anul trecut. Alegerile din 5 aprilie i-au costat pe comunişti 6,76 milioane de lei, iar cele din 29 iulie – 3,89 milioane de lei. Totodată, conform unor calcule ale experţilor IDIS „Viitorul”, în scrutinul din 5 aprilie 2009, PCRM a abuzat de resurse mediatice publice şi administrative, al căror cost a fost estimat la suma de 7,47 milioane de lei. Partidul Comuniştilor a fost singura formaţiune politică care nu a arătat în rapoartele sale financiare toate donaţiile parvenite în cele două campanii electorale. Această formaţiune tăinuieşte numele tuturor persoanelor fizice care au făcut donaţii, contrar legislaţiei care impune o transparenţă maximă a veniturilor şi cheltuielilor din campaniile electorale.

The following two tabs change content below.