Comuniştii riscă să ajungă pe drumuri

SCANDAL // Procuratura Generală a demarat o cauză penală pe numele PCRM pentru că acesta şi-a dobândit prin înşelăciune şi abuz de încredere sediul de pe str. Nicolae Iorga din capitală

După ce Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) i-a fost sechestrat noul sediu din strada Armenească, Procuratura Generală (PG) a pornit o cauză penală pentru că formaţiunea condusă de Voronin a pus mâna pe bunurile altei persoane prin înşelăciune şi abuz de încredere. Potrivit procurorilor, actualul sediu al PCRM, situat pe strada Iorga 11, a fost acaparat prin înşelăciune şi abuz de încredere de la Asociaţia Obştească „Casa Lucrătorilor Învăţământului Public din municipiul Chişinău”. Anchetatorii susţin că în toată această operaţiune a participat liderul comunist Vladimir Voronin.

Asociaţia a intrat în posesia sediului în 1989, aici aveau loc diferite manifestaţii cu caracter cultural. „În anul 2001, la iniţiativa liderului PCRM, Vladimir Voronin, PCRM a luat în arendă unele din spaţiile clădirii din strada Iorga 11”, a declarat pentru Jurnal TV Anantol Stepuleac, reprezentantul Asociaţiei.

Soţia lui Muruianu a legalizat actele

Sediul, aflat astăzi în posesia PCRM, a fost comercializat pe etape, în perioada 2001–2009, prin intermediul mai multor contracte de vânzare-cumpărare. Potrivit lui Stepuleac, unul din aceste contracte a fost legalizat în 2005 de notarul public Ludmila Muruianu, soţia preşedintelui CSM, Ion Muruianu.

Procurorii susţin că Partidul Comuniştilor a cumpărat acest sediu mai ieftin de 20 de ori decât valoarea sa reală. „Acest sediu a fost achiziţionat cu 1.600.000 de lei. Pe de altă parte, formaţiunea a pus în gaj sediul în 2007, valoarea gajului fiind de 22 milioane de lei”, susţine Ghenadie Pârlii, şef adjunct al Secţiei Investigaţii financiar-economice.
În acelaşi timp, anchetatorii susţin că vinderea sediului a fost posibilă datorită faptului că majoritatea membrilor Asociaţiei erau membri sau susţinători ai PCRM.

Partidul Comuniştilor i-a acordat Asociaţiei un sediu nou, cu posibilitate de privatizare, organizaţia a investit bani pentru privatizare, dar peste 20 de zile, actul prin care li se permitea ca imobilul să treacă în proprietate a fost anulat. Banii investiţi pentru privatizarea sediului organizaţiei au fost restituiţi, dar nu în cel mai amabil mod. „PCRM a pus condiţia ca în cazul dacă nu vor accepta banii în acel moment, nu îi vor mai vedea deloc”, spune Stepuleac.

Acest lucru este confirmat şi de anchetatori. „La 23 ianuarie 2009, guvernul, în baza hotărârii 32, a transmis imobilul din Ştefan cel Mare 200 din gestiunea Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Consiliului Superior al Magistraturii”, comunică Pârlii.

Partidul Comuniştilor a pus în gaj sediul din strada Iorga 11 pentru a construi noul sediu, situat pe strada Armenească.
PCRM neagă acuzaţiile

Partidul Comuniştilor respinge învinuirile procurorilor cu privire la modul de achiziţionare a imobilului din str. N. Iorga şi, totodată, acuză Procuratura Generală de „denigrare a celui mai puternic partid de opoziţie”, chiar în ajun de alegeri.

„Învinuirile Procuraturii Generale privind încălcarea legii la cumpărarea cotei părţi din imobilul din str. N. Iorga 11 de la Casa Lucrătorilor Învăţământului din Chişinău sunt absolut neîntemeiate, cu tentă exclusiv politică şi au doar un singur scop – denigrarea celui mai puternic partid de opoziţie în ajun de alegeri”, se arată într-o declaraţie a PCRM.

Astfel, comuniştii susţin că imobilul din str. N. Iorga 11 a fost cumpărat pe cote părţi, prin contracte de vânzare-cumpărare, începând cu 2001, la insistenţa Asociaţiei obşteşti „Casa Lucrătorului Învăţămîntului din Chişinău” şi la preţul solicitat anume de vânzător şi nicidecum de cumpărător. „Afirmaţia că preţul achitat pentru imobil nu corespunde evaluării este una absolut tendenţioasă şi nu corespunde adevărului. Toate tranzacţiile s-au efectuat în baza înţelegerii libere între părţi, la preţ de piaţă, reieşind din solicitările şi la insistenţa vânzătorului. În 2001, imobilul din str. N. Iorga 11 se afla într-o stare deplorabilă, preavariată, iar PCRM a efectuat investiţii în vederea restaurării acestui imobil în valoare ce depăşește cu mult prețul imobilului”, se mai spune în comunicatul PCRM.

În această situație, PCRM susține că Procuratura Generală, prin „declarațiile politice tendențioase” și-a încălcat flagrant atribuțiile prevăzute de lege, precum și principiul prezumpției nevinovăției, „lezând grav onoarea și reputația profesională a PCRM”.

„Dat fiind că nu este pentru prima dată când Procuratura face astfel de declarații, luând act de faptul că nu există nicio decizie definitivă a instanței de judecată pe aceste cazuri, PCRM solicită Procuraturii Generale să dezmintă în regim de urgență informațiile denigratoare aduse partidului. În caz contrar, PCRM își rezervă dreptul de acționa Procuratura Generală în judecată privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale cu solicitarea tuturor despăgubirilor de rigoare”, conchid comuniștii.

Reacția comuniștilor este rezultatul urmăririi penale, începută la 6 august curent, în cauza escrocheriei și dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane prin înşelăciune şi abuz de încredere, săvârşită în proporţii deosebit de mari, de către conducerea PCRM, în legătură cu înstrăinarea imobilului amplasat pe strada Nicolae Iorga 11, care, potrivit procurorilor, este proprietatea Asociaţiei Obşteşti „Casa Lucrătorilor Învăţământului Public din mun. Chişinău” și care, actualmente, este sediul Partidului Comuniștilor.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)