Comuniştii cer refacerea URSS

Pe 10 decembrie, în PMAN, ei s-au pronunţat pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică şi renunţarea la ideologia celui de al doilea stat românesc

Sâmbătă, la ora 12.00, patru coloane de susţinători ai PCRM-ului conduse de ideologul partidului, Mark Tkaciuk, Vladimir Voronin şi fiul acestuia, Oleg, intră în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mulţimea formată în special din persoane de vârsta a treia scandează: „Demisia!”, „Jos Alianţa!”, „Moldova!”. Coloanele dirijate de Mark Tkaciuk, ocolesc bradul de Crăciun din piaţă şi se opresc în faţa scenei instalate în partea dreaptă a pieţei. Poliţiştii încercuiesc piatra în locul căreia urmează să fie ridicat monumentul în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist. Alături, flutură tricolorul românesc, agăţat de un copac de către Tudor Pânzaru, protestatarul din faţa Guvernului. Simpatizanţii comuniştilor se uită chiorâş la tricolorul românesc, însă nimeni nu se apropie de el.

Vadim VASILIU

Când coloanele de oameni se contopesc într-o singură mulţime pe PMAN, îmi dau seama că numărul acestora, în repaus, este mult mai mic decât în mişcare. După consumarea evenimentului, presa comunistă vehiculează cifra de 60 şi chiar 80 de mii participanţi. Proaspătul renegat al comuniştilor, Igor Dodon, spune că PCRM a adunat doar 8 mii de simpatizanţi, iar poliţiştii vorbesc de aproximativ zece mii de manifestanţi.

Actul criminal în viziunea lui Voronin

„Acum zece ani, la Belovejskaia Puşcea, după o beţie, s-a semnat un act criminal prin care s-a destrămat Uniunea Sovietică. Însă noi mai avem şanse să reîntregim ţara prin aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”. Aşa începe discursul lui Vladimir Voronin la aşa-zisul congres civic naţional organizat de PCRM.

De la tribună comuniştii citesc o rezoluţie. „Cele mai importante elemente ale guvernării anticriză sînt: aprobarea programului de aderare accelerată a Republicii Moldova la Uniunea Euro-Asiatică a Rusiei, Bielorusiei şi Kazahstanului; renunţarea la ideologia celui de-al doilea stat românesc şi aprobarea politicii bazate pe dezvoltarea coerentă a societăţii multinaţionale moldoveneşti, a tezaurului lingvistic al tuturor popoarelor ţării noastre”, rezumă Ina Şupac.

„Comuniştii se conduc de Barometru”

Solicitat de JURNAL, comentatorul politic Vasile Croitoru consideră că atunci când vorbim de numărul de participanţi la o manifestaţie trebuie să ne conducem de o cifră estimativă anunţată de o instituţie abilitată pentru asigurarea ordinii publice.  Totodată, Vasile Croitoru consideră că PCRM mizează pe mesajul integrării în Uniunea Euroasiatică, deoarece ultimul Barometru al opiniei publice a arătat că mai mult de 40% din populaţie ar susţine această integrare. „Ei joacă pe cifrele vehiculate în sondaj. Acest mesaj este unul speculativ, fiindcă, real, nu există o posibilitate de integrare în această uniune fiindcă Moldova nu are frontieră cu aceasta”.

Mesaj românofob

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că scopul manifestării organizate de PCRM este mobilizarea electoratului comunist, dar şi dezbinarea societăţii moldoveneşti. „Din ce am văzut în PMAN, nu poate fi vorba de 60 de mii de participanţi. Comuniştii au adoptat o retorică xenofobă, bazată în mod special pe românofobie. Această retorică este plină de agresivitate primară. Comuniştii au nevoie de mesajul de aderare la Uniunea Euroasiatică, pentru a-şi menţine influenţa în zona rusolingvă, în zonă nostalgicilor. Este, de fapt, PR politic. Partea practică a acestui proiect se apropie de coeficientul zero, deoarece Republica Moldova este separată de acest spaţiu de către Ucraina”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)