Comunicatul Uniunii Scriitorilor din Moldova

În data de 5 octombrie 2012, la Chişinău, a avut loc Adunarea Generală extraordinară de dare de seamă şi alegeri a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. La Adunare au participat 174 de delegaţi, astfel întrunindu-se cvorumul necesar pentru desfăşurarea, în condiţii statutare, a Adunării Generale extraordinare a USM. La lucrările Adunării Generale extraordinare au luat parte scriitori din toate generaţiile, de la veteranii Aureliu Busuioc, Vladimir Beşleagă, Dumitru Matcovschi, Mihail Gheorghe Cibotaru, Andrei Strâmbeanu, Ion Ciocanu, Eliza Botezatu, acad. Anatol Ciobanu, acad. Nicolae Bileţchi ş.a. până la reprezentanţii celei mai tinere promoţii.

În cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor s-au înscris doi candidaţi, Arcadie Suceveanu şi Iurie Colesnic, care şi-au publicat programele cu 15 zile înainte de Adunarea Generală, conform prevederilor Statutului USM.

Adunarea Generală extraordinară de dare de seamă şi alegeri a fost moderată de scriitorul Val Butnaru. Preşedintele în exerciţiu, Arcadie Suceveanu, a prezentat Raportul de activitate pentru perioada dintre Adunarea Generală ordinară de dare de seamă si alegeri din 29 octombrie 2010 şi Adunarea Generală extraordinară de dare de seamă şi alegeri din 5 octombrie 2012. Pe marginea Raportului au avut loc dezbateri. Adunarea a aprobat în unanimitate Raportul de activitate al preşedintelui în exerciţiu.

În continuare, cei doi candidaţi la preşedinţia Uniunii Scriitorilor şi-au prezentat programele de activitate pentru viitorul mandat, pe marginea cărora au avut loc dezbateri.

Adunarea a ales Comisia de numărare şi validare a voturilor, după care preşedintele Adunării a citit listele candidaţilor la funcţia de preşedinte şi de membru al Consiliului USM, anunţând procedura de vot secret stabilită prin Statut.

După desfăşurarea scrutinului, Comisia de numărare şi validare a voturilor a prezentat Adunării rezultatele alegerilor. Pentru funcţia de preşedinte au votat 162 de delegaţi – 21 de voturi exprimate pentru Iurie Colesnic şi 138 de voturi pentru Arcadie Suceveanu. 3 voturi au fost considerate nevalabile. Astfel, preşedinte al USM a fost ales Arcadie Suceveanu.

În Consiliul Uniunii Scriitorilor au fost aleşi următorii scriitori (în ordinea numărului de voturi întrunit): Arcadie Suceveanu (118 voturi), Teo Chiriac (115), Vitalie Ciobanu (105), Vladimir Beşleagă (97), Val Butnaru (97), Nicolae Rusu (83), Leo Butnaru (81), Vlad Pohilă (76), Vlad Zbârciog (70), Mircea V. Ciobanu (66), Em. Galaicu-Păun (66), Ana Bantoş (65), Nicolae Popa (65), Claudia Partole (63), Dumitru Apetri (62).

În Comisia de Cenzori au fost realeşi următorii membri ai Uniunii Scriitorilor: Luminiţa Dumbrăveanu, Vasile Şoimaru, Victor Vasilache, Alexandru Bantoş, Ioan Mânăscurtă.

Adunarea Generală extraordinară a aprobat în unanimitate rezultatele alegerilor.

 

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)