Comratul şi Tiraspolul nu au nevoie de foaie de parcurs

În timp ce experţii „Rosselhoznadzor” inspectează ca la ei acasă întreprinderile din UTA Gagauz-Yeri şi Transnistria, Chişinăului i se bagă o Foaie de parcurs

DSC_0454rogozin chisinaunadea roscovanu photo

Foto: Nadea Roşcovanu // JURNAL de Chişinău

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cel care a spus în 2014 că va survola spaţiul aerian al R. Moldova cu un bombardier şi cel care a luptat împotriva independenţei R. Moldova în 1992, a vizitat săptămâna aceasta Chişinăul. Înainte de a ateriza la Chişinău, acesta a scris pe o reţea de socializare că, în cadrul noii vizite, va cere anularea „blocadei” faţă de regiunea transnistreană în schimbul deschiderii pieţei ruseşti pentru vinurile R. Moldova. Oficialul rus a fost primit cu mare tam-tam de către autorităţile de la Chişinău. Observatorii au remarcat că glasul Kremlinului a devenit „mai mieros” în raport cu autorităţile de la Chişinău.

Vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, a declarat după întâlnirea cu omologul său rus că s-a convenit asupra elaborării unei foi de parcurs care ar duce la stabilirea unor relații comerciale durabile între R. Moldova și Federația Rusă. De asemenea, a fost discutată problema aplicării taxelor vamale faţă de produsele de origine moldovenească şi condiţiile în care acestea urmează să ajungă pe piaţa rusă.

Deputaţii liberal-democraţi au făcut o solicitare către mai multe instituţii prin care au solicitat ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin să fie declarat persoană indezirabilă. „Ca urmare a declaraţiei dlui Dmitri Rogozin în cadrul vizitei sale la Tiraspol că tancurile nu au nevoie de viză, solicităm să fie declarat persoană indezirabilă”, a declarat liderul fracţiunii parlamentare Tudor Deliu. „Considerăm că declaraţiile acestuia pun în pericol securitatea naţională, integritatea teritorială a R. Moldova şi ordinea publică, încadrându-se în prevederea articolului privind propaganda războiului. Având în vedere complexitatea cazului, solicităm examinarea demersului să fie făcută urgenţă”, a spus Deliu. Solicitarea a fost adresată Procuraturii Generale, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne.


„Avem speranţa că vom soluţiona aceste probleme. Pentru noi, piaţa Uniunii Europene este complementară celei din Federaţia Rusă şi viceversa. Noi ţinem foarte mult la îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii noştri tradiţionali, în special cu Federaţia Rusă”, a declarat pe un ton emfatic Calmâc.

La rândul său, Rogozin a spus că i-a fost „dor” de Chişinău. „Pentru R. Moldova este foarte important să aibă acces la piaţa din Rusia şi Uniunea Vamală. Sunt bucuros că am revenit într-un final la atmosfera de lucru. Mi s-a făcut dor de Chişinău şi de voi”, a spus Rogozin. Cei doi au mai precizat că foaia de parcurs va fi elaborată până la finele lunii iulie, iar la următoarea întrunire a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, planificată pentru noiembrie curent, va fi semnată.

Comratul şi Tiraspolul nu au nevoie de Foaia de parcurs

Comentatorul politic Oazu Nantoi este de părere că vizita lui Rogozin face parte din scenariul cochetării liderului PD Vladimir Plahotniuc cu administraţia de la Kremlin, în situaţia în care procesul de integrare europeană este mimat şi o altă cale de comunicare nu există. Totodată, acesta a remarcat cinismul declaraţiilor făcute de oficialii ruşi. În perioada 27 iunie–1 iulie, o delegaţie formată din experţi ai Serviciului rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară (Rosselhozhadzor) a inspectat mai multe întreprinderi din UTA Gagauz-Yeri cu scopul de a majora volumul produselor agricole importate în Federaţia Rusă.

Şi asta în pofida faptului că R. Moldova are un sistem naţional de certificare a calităţii produselor. O delegaţie similară a inspectat la 5 iulie curent şi întreprinderile agricole din Transnistria. „De ce Rusia trebuie să decidă agenţii economici la care nu se referă embargoul? Agenţii economici din UTA Gagauz- Yeri şi cei din stânga Nistrului continuă ca prin minune să-şi exporte produse pe piaţa Federaţiei Ruse, în timp Chişinăului i se promite o foaie de parcurs. Acest fapt arată încă o dată laşitatea, coruperea şi incompetenţa clasei politice de la Chişinău”, a afirmat observatorul.

Irina Vlah: „Au fost inspectate 39 de întreprinderi”

Solicitată de JURNAL de Chişinău, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, ne-a informat că o comisie formată din patru experţi ai Serviciului rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară a vizitat timp de patru zile 39 de companii care au solicitat dreptul de a exporta în Rusia. Au fost patru experţi care au lucrat timp de patru zile. „Au inspectat toate întreprinderile. Aşteptăm decizia luată de serviciul Rosselhoznadzor”, a spus Vlah.
După vizita-fulger la Chişinău, Rogozin s-a grăbit la Tiraspol unde, potrivit mai multor observatori, a avut misiunea de a modera scandalul dintre liderul separatist Evgheni Şevciuk şi sovietul suprem al autoproclamatei rmn, în care două treimi din mandate revin partidului „Obnovlenie”, formațiune susţinută de Holdingul „Sheriff”.

Transnistria, încurajată să exporte

Vicepreşedintele acestei formaţiuni l-a acuzat pe Şevciuk de corupţie şi sustragerea banilor din ajutorul financiar acordat de Rusia, acuzaţii negate de cel din urmă. Rogozin a avut o întrevedere cu uşile închise cu liderul separatist. Ulterior, a susţinut un discurs de la tribuna sovietului suprem, subliniind că Vladimir Putin este la curent cu ce se întâmplă în regiune şi că e informat obiectiv „despre toate nuanţele vieţii din Transnistria”.
Rogozin a mai spus că Moscova intenţionează să aloce 30 de milioane de ruble pentru reabilitarea sistemelor de irigare din Transnistria. „Pentru noi este important să fie create toate condiţiile pentru prelucrarea şi procesarea produselor agricole. Acestea, inclusiv vinul, trebuie să ajungă pe pieţele din Federaţia Rusă, nu ca materie primă, ci ca produs finit”, a precizat el.

În ce priveşte contingentul Armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova Rogozin a declarat: „Nu are sens să încerci să strângi Armata rusă într-o menghină economică, vamală sau administrativă. Nu-i va reuși nimănui. Îmi place să glumesc în acest sens, spunând că tancurile nu au nevoie de viză. Măcar aici, pacificatorii ruşi își vor face datoria până la capăt, Rusia își va duce la bun sfârşit statutul de garant al păcii pe Nistru”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)