Complicitate între Chişinău şi Tiraspol

Invitaţii speciali, deputaţi ai Dumei ruseşti şi ai altor enclave create de ruşi, au ajuns la Tiraspol prin R. Moldova, cu acordul tacit al autorităţilor proeuropene de la Chişinău

central_sursa foto vestipmr.info

Aşa-numita „republică moldovenească nistreană” a marcat săptămâna aceasta „25 de ani de independenţă”. Cu această ocazie liderii de la Tiraspol au organizat o adevărată demonstraţie de forţă, cea mai amplă paradă din istoria ocupaţiei acestui teritoriu. Dacă până la începerea războiului în Ucraina, oficialii ruşi, susţinători ai regimului de la Tiraspol, vizitau Transnistria prin Ucraina, în acest an, invitaţii speciali, deputaţi ai Dumei ruseşti şi ai altor enclave create de ruşi, au ajuns la Tiraspol prin R. Moldova, cu acordul tacit al autorităţilor proeuropene de la Chişinău.

A venit să susţină „independenţa” Transnistriei, deputatul rus, membru al fracţiunii comuniste, Kasbek Taisaev, care în 2014 a propus în cadrul şedinţei parlamentului rus ca Transnistria să fie anexată la Rusia după modelul Crimeii. În stânga Nistrului au ajuns deputaţii ruşi Igor Morozov, Roman Hudeakov şi alţii, care anterior au lansat declaraţii dure la adresa autorităţilor de la Chişinău şi ale României. Ultranaţionalistul rus Hudeakov, de exemplu, a pledat în 2013 pentru suplimentarea contingentului rus din Transnistria, iar despre conducătorii de la Chişinău a declarat că mulţi din aceştia au un trecut dubios, de gangsteri, iar SUA profită de astfel de lideri pe care îi poate controla.

În pofida declaraţiilor scandaloase şi a scopului vizitelor acestor persoane, ele au traversat nestingherit RM pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei de la Tiraspol mesajele vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a Valentinei Matvienko şi ale altor „granzi” de la Kremlin şi pentru a asista la demonstraţia militară. Or, miercuri, drumurile din centrul or. Tiraspol au fost traversate de 2500 de militari şi 130 de unităţi militare de luptă, în mare parte tancuri şi transportatoare blindate.

Ex-ministrul Reintegrării: MAI, SIS nu au o viziune asupra acestui fenomen

Fostul ministru al Reintegrării, Eugen Carpov, afirmă că anul trecut a fost pornit un proces când vizitele persoanelor care tensionează şi mai mult relaţiile R. Moldova cu Federaţia Rusă erau verificate minuţios la punctele de trecere a frontierei şi la Aeroportul Internaţional Chişinău. În multe cazuri accesul acestora pe teritoriul R. Moldova era interzis. „Consider că şi vizitele persoanelor sus-menţionate fac parte din categoria celor care nu ar trebui să aibă loc. Pentru asta trebuie să existe un mesaj univoc faţă de toţi cetăţenii ruşi care vin cu asemenea intenţii. Decizii de acest gen nu se iau de către Biroul de Reintegrare al Guvernului, ci de MAI, SIS şi alte instituţii abilitate. Dar cred că pe moment aceste instituţii nu au o viziune comună asupra fenomenului în cauză”, ne-a spus Carpov.

Unionismul, mai periculos ca tancurile

Şi dacă deputatul Hudeakov, care a cerut suplimentarea numărului de tancuri în Transnistria, nu este considerat un pericol de către autorităţile proeuropene de la Chişinău, George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, este considerat în continuare un duşman al statalităţii şi are interdicţia de a veni în RM timp de cinci ani.
Solicitat de JURNAL de Chişinău, George Simion a declarat că acest fapt confirmă încă o dată că politicienii de la Chișinău sunt strâns legați cu cei de la Tiraspol. „Problema transnistreană se poate soluționa ușor dacă nu ar exista complicitatea ucigașă dintre Tiraspol și Chișinău. Încă din anii ’90 și până în prezent ei lucrează în perfectă coordonare pentru a-și păstra funcțiile și privilegiile. Altfel, dacă nu ar face asta, alternativa reală și singura viabilă pentru siguranță și bunăstare, Unirea cu România, n-ar mai avea niciun impediment. Acesta e motivul pentru care eu, un cetățean al României și Uniunii Europene, sunt blocat la granița de la Prut, și deputații ruși care sărbătoresc crimele împotriva moldovenilor sunt primiți cu onoruri”, a conchis liderul Acţiunii 2012.

Replica lui Osipov: Noi cu ie, voi cu tancuri…

În replică la vizita oficialilor ruşi la Tiraspol şi la demonstraţia de forţă de acolo, Biroul pentru Reintegrare al Guvernului de la Chişinău, condus de Victor Osipov, a reacţionat cu un comunicat în care se spune că manifestațiile desfășurate pe 2 septembrie curent la Tiraspol sunt orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internațională privind suveranitatea, independenţa și integritatea teritorială a Republicii Moldova şi că astfel de evenimente îngrijorează prin accentul lor pronunțat militarist.

„În timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenței printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere și pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare. Considerăm că această retorică agresivă și de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, mai ales pe fundalul înrăutăţirii situaţiei social-economice şi cel al refuzului de a continua negocierile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean”, se spune în comunicatul instituţiei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu