Competiţie a câinilor frumoşi şi deştepţi

Uniunea Chinologică din Moldova a organizat la Chişinău prima expoziţie internaţională din anul curent. Astfel, pe 6 şi 7 februarie, Pavilionul Central de la MOLDEXPO a găzduit cinci ringuri unde au evoluat peste 400 de câini din Republica Moldova, România, Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus.
Pentru prima oară în ultimii zece ani intrarea pentru spectatori a fost cu plată (un bilet pentru maturi a costat 27 de lei, iar unul pentru copii, 17 lei).
„După părerea mea, este o acţiune bine organizată. Este a patra noastră evoluare la nivel internaţional, nu avem obiecţii”, spune Mircea Toderică din Iaşi, proprietar de câine.
Stăpânii, mai emoţionaţi decât câinii

Alţi participanţi la expoziţie nu erau atât de încântaţi. Irina şi Larisa, care observau ce se întâmpla în ringul 5, consideră că organizatorii expoziţiei au o atitudine subiectivă faţă de câini. Bunăoară, participantul cu numărul 310 a fost chemat în ring în repetate rânduri, pe când numărul 313 nu a fost chemat deloc ori foarte încet. S-a iscat un mic conflict. L-am întrebat pe arbitrul Cristian Ştefănescu ce se întâmplă dacă un câine nu iese în ring odată cu concurenţii din clasa sa. „Nu a ieşit la timpul său, buna ziua! Trebuie să plece. Noi nu cunoaştem nimic despre participanţi, nici de unde vin, nici cui aparţin. Arbitrăm în mod obiectiv ceea ce vedem”, ne-a răspuns domnia sa.
„Într-adevăr, – confirmă chinologul Serghei Antonov din Chişinău. – Arbitrii sunt foarte competenţi. Dar calificarea lor nu poate compensa incompetenţa organizatorilor”.
Am încercat să-mi explic ce se întâmplă atunci când un câine sau altul nu concurează în acelaşi timp cu câinii din clasa sa.
Un show ce merită văzut

Arbitrii evaluează pe loc. Ies concurenţii din aceeaşi clasă, sunt apreciaţi şi li se conferă titlul meritat. Dacă unul din concurenţii înregistraţi nu este prezent, titlul se conferă unuia din cei prezenţi. Cel absent ori întârziat nu mai primeşte aprecierea meritată. Regulamentul este respectat! Numai că trezeşte bănuieli comportamentul responsabililor. În sală e mare zgomot, nu se aude vocea celui care strigă numărul câinelui. În acest caz de ce unii câini sunt chemaţi de câteva ori, iar alţii deloc?
Au mai trezit nedumerire şi alte momente. De pildă, unul din organizatorii expoziţiei a scos pe ring un câine fără măcar să-şi ia de la piept ecusonul de organizator. Făcea impresia că atenţiona juriul asupra propriei importanţe.
În general, acest show merită văzut. Iubitorii de câini s-au amuzat pe seama exemplarelor cu adevărat frumoase şi deştepte, au putut admira dragostea şi armonia dintre stăpâni şi favoriţii lor din lumea animală.
Drept concluzie aş spune că ar fi binevenită o promovare mai amplă a activităţilor similare, mai multă deschidere din partea organizatorilor. La secretariat nu am putut afla niciun nume al persoanelor care lucrau acolo. Nimeni nu a dorit să comenteze faptele ce mi-au trezit nedumerirea.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)