Competiţia pietrelor comemorative

ÎN CUMPĂNĂ // Şifonată rău, Alianţa a supravieţuit

„Şedinţa Parlamentului nu va avea loc”, au anunţat ieri liderii Alianţei pentru Integrare Europeană care au ieşit pe rând de la şedinţa comună pe care au susţinut-o. Calmi, dar indispuşi, preşedinţii celor patru partide care formează Alianţa de guvernare au plecat repede din faţa jurnaliştilor care îi aşteptau să afle care va fi soarta decretului semnat săptămâna trecută de preşedintele interimar.

Ghimpu a plecat în trombă din faţa presei, pentru a depune flori la piatra comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), Filat a plecat şi el în mare grabă să depună flori la piatra de temelie a viitorului monument al victimelor deportărilor, din scuarul Gării. Urechean şi Lupu nu s-au dus să depună flori nicăieri, dar nici cu presa nu au prea stat la taclale. Cei doi au plecat îndată după ce au dat asigurări jurnaliştilor că AIE nu se destramă. Decizia Alianţei de a amâna şedinţa de astăzi a Parlamentului i-a luat pe nepregătite pe comunişti, care au adus în faţa Palatului Republicii câteva zeci de protestatari gata să reacţioneze în cazul în care AIE va vota pentru condamnarea comunismului şi interzicerea simbolurilor comuniste.

Decretul semnat joia trecută de preşedintele interimar Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice a bulversat AIE. Luaţi prin surprindere, ceilalţi trei lideri ai Alianţei au sărit cu critici la adresa preşedintelui liberal, reproşându-i că nu i-a consulat înainte de a semna decretul. Supăraţi pe Ghimpu, Filat, Lupu şi Urechean s-au întrunit sâmbătă într-o şedinţă în care au discutat mai mult de o oră despre decizia pe marginea decretului emis de către preşedintele interimar. Deşi au anunţat că vor face publică decizia lor luni, ieri cei trei lideri ai AIE au declarat doar că şedinţa Parlamentului anunţată pentru această zi nu va avea loc. Menţionăm că la şedinţa de ieri a Legislativului urma să fie audiat raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, iar ulterior urma să fie adoptat un proiect de hotărâre cu privire la condamnarea regimului comunist şi la interzicerea simbolurilor comuniste.

Ghimpu, încolţit de aliaţi

Pentru că consideră anticonstituţional decretul semnat de preşedintele interimar, cei trei lideri ai AIE au anunţat că vor aştepta decizia Curţii Constituţionale sesizată săptămâna trecută de către un grup de deputaţi comunişti. „Curtea Constituţională va decide dacă decretul lui Mihai Ghimpu este constituţional”, a declarat preşedintele democrat Marian Lupu. Iar colegul său de coaliţie, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră, a opinat că Ghimpu va fi pedepsit de electorat pentru acţiunea sa. Mai puţin categoric a fost liderul liberal-democraţilor Vlad Filat. Premierul a menţionat că trebuie să aibă loc condamnarea regimului comunist, dar nu acum şi nu în asemenea mod. Mihai Ghimpu nu a comentat în niciun fel reacţiile colegiilor săi de coaliţie. Singura declaraţie pe care a făcut-o oficialul a fost o observaţie la adresa premierului care s-a dus să depună flori în scuarul Gării, nu la piatra comemorativă din PMAN. „Am înţeles că unii s-au dus să depună flori la piatra de temelie a monumentului victimelor deportărilor. Să ştii, domnule, că şi această piatră tot de „ghimpişti” a fost instalată. A fost instalată de Gheorghe Ghimpu”, i-a atras atenţia Ghimpu premierului Filat.

Voronin iese la un nou atac

Cum era şi firesc, decretul prezidenţial l-a trezit din amorţire şi pe liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care a susţinut ieri o conferinţă de presă. De această dată, Voronin a lansat un atac fără precedent la adresa organismelor internaţionale, inclusiv cele financiare, pe care le-a numit „forţe tenebre, care fugăresc AIE”. Liderul comuniştilor a declarat că nu înţelege de ce Consiliului Europei îi este indiferent ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. „Ei (structurile europene – n.r.) sunt anticomunişti şi dau undă verde actualei guvernări să facă ce vrea. Nu le pasă că ceea ce face ea e anticonstituţional. Celor din AIE li se dau bani din exterior şi de aceea sunt fugăriţi din urmă. Sunt nişte forţe tenebre. Aceşti lideri nu hotărăsc nimic. Ce să mai vorbeşti, dacă unul ia decizii fără să aibă certificat de la doctor”, a spus Voronin.

Mariana RAŢĂ