Competiţia pentru locale a început

ELECTORALĂ // Principalele partide, cu excepţia PLDM, şi-au desemnat deja candidaţii pentru primăria capitalei

Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat şi-au desemnat la sfârşitul săptămânii trecute candidaţii pentru funcţia de primar de Chişinău. Astfel, la alegerile din 5 iunie, Dorin Chirtoacă va lupta pentru fotoliul de primar împotriva lui Igor Dodon şi a Valentinei Buliga. Partidul Liberal Democrat încă nu a decis pe cine să înainteze pentru acest post. Totuşi cel mai mult se vehiculează numele actualului secretar de stat, Victor Bodiu.

Analiştii politici cred că competiţia electorală va fi strânsă, iar în turul doi se vor bate actualul primar Dorin Chirtoacă şi candidatul PCRM Igor Dodon.

Stabilirea de către Parlament a zilei alegerilor a dat undă verde partidelor pentru a-şi desemna candidaţii pentru fotoliul de primar al capitalei. Primii, după PL, care şi-au înaintat candidatul au fost comuniştii. Dacă ar fi să îl credem pe Voronin, candidatura lui Dodon a fost acceptată cu aplauze de membrii Comitetului Central al PCRM. Flatat de onoarea oferită de partid, Dodon promite o „luptă puternică” şi un primar care să vină cu „soluţii”, după patru ani de „surprize-surprize”.

PLDM păstrează misterul

Duminică, şi democraţii s-au întrunit de urgenţă şi şi-au desemnat candidatul pentru Chişinău. Consiliul Naţional al PD a decis să mizeze pe o doamnă, actualul ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

Candidatul PL pentru Chişinău este cunoscut de demult. Partidul nici nu s-a gândit să îl înlocuiască pe Dorin Chirtoacă. Singurii care mai păstrează misterul sunt liberal-democraţii. Ei au promis să facă public numele candidatului după şedinţa din 10 aprilie a partidului. Între timp, în presă se vehiculează numele actualului secretar de stat Victor Bodiu ca fiind cel mai probabil candidat al partidului.

PPCD a decis să meargă în alegerile din Chişinău cu candidatura lui Radu Buşilă, vicepreşedinte al formaţiunii.

Avantaje şi dezavantaje

Totuşi analiştii politici îi dau puţine şanse candidatului PPCD pentru alegerile din acest an. În opinia lor, adevărata luptă, în primul tur de scrutin, se va da între Chirtoacă, Dodon, Buliga şi candidatul PLDM.

„Lui Chirtoacă îi va fi acum mai greu să convingă alegătorii, pentru că va trebui să demonstreze că a reuşit să facă faţă aşteptărilor chişinăuenilor. Avantajul lui este că dintre toţi candidaţii el este singurul cu experienţă de administrare a capitalei. Dezavantajul – nu a reuşit să facă tot ce şi-a propus”, afirmă analistul Arcadie Barbăroşie.

Igor Dodon, crede analistul, este un alt candidat puternic, avantajul căruia este că a fost înaintat de PCRM. În schimb, este dezavantajat de faptul că nu ştie cum se conduce o primărie.

Şi Valentina Buliga are acelaşi dezavantaj, în schimb atuul pe care va trebui să îl fructifice este că e doamnă şi luptătoare.

Dodon şi Chirtoacă – în turul doi?

Analistul Mihai Cernenco este de părerea că, refuzând să meargă cu un candidat unic la alegerile pentru capitală, AIE demonstrează că vrea cu orice chip să îi aducă pe comunişti la guvernare în Chişinău.

„Fiecare vine cu tunul său. În aceste condiţii, e complicat să ghiceşti cine va trece în turul doi. Campania electorală din capitală va fi intens politizată, iar candidaţii vor fi votaţi în funcţie de partidele din care fac parte”, afirmă Cernenco, care  înclină totuşi să creadă că în turul doi s-ar putea întâlni Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă.

 

Mariana RAŢĂ

 

 

The following two tabs change content below.