Compensaţii pentru poliţişti

Majoritatea celor care au primit recent compensaţii de la guvern după ce au suferit în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 sunt poliţişti

Guvernul a decis recent alocarea a 411 mii de lei din fondul de rezervă pentru acordarea unor compensaţii în mărime de la 3000 la 7000 de lei persoanelor care au avut de suferit de pe urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. JURNAL a numărat 13 persoane civile în lista victimelor din 7 aprilie 2009 care au beneficiat de aceste compensaţii, restul fiind poliţişti.

Compensaţiile au fost alocate la recomandarea unei Comisii guvernamentale din care fac parte mai mulţi funcţionari din cadrul guvernului şi doi reprezentanţi ai societăţii civile. „Persoanele depun un dosar prin care solicită compensaţii, se prezintă extrasele medicale şi votăm pentru fiecare caz în parte. Cu majoritatea voturilor membrilor comisiei se ia decizia”, a declarat pentru JURNAL Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.

Primăria – pentru civili, guvernul – mai mult pentru poliţişti

De când activează comisia – din 2010 până acum, în total 236 de persoane au beneficiat de compensaţii unice din partea guvernului în valoare de 1 265 700 de lei. Astfel,18 persoane au primit bani încă în toamna anului 2010, alte 116 – în primăvara anului curent şi 102 persoane – zilele trecute. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de compensaţii sunt poliţişti. Şi primăria capitalei a alocat în câteva rânduri bani, însă numai pentru persoanele civile care au avut de suferit acum trei ani şi jumătate în timpul evenimentelor din centrul Chişinăului.

Şi Corduneanu a suferit

Potrivit unei liste făcută publică imediat după protestele din 2009, 274 de poliţişti ar fi avut de suferit, majoritatea dintre ei au avut „contuzii ale ţesuturilor moi” de la mâini şi picioare. Atunci se vorbea de 54 de angajaţi ai organelor de drept cu traume serioase, iar de compensaţii de la guvern au beneficiat 132 de persoane. În acea listă de 274 este inclus, de exemplu, şi Petru Corduneanu care la 7 aprilie 2009 era şeful Ordinii Publice şi a suferit „hipertensiune arterială de gradul II şi cefalee posttraumatică”. Cercetat într-un dosar privind evenimentele din 7 aprilie 2009, constatăm că acesta nu se regăseşte printre ultimii beneficiari de compensaţii.

Traume diferite, sume identice

În lista celor care au primit acum alocaţii de la stat îi găsim pe Vasile Croitor, plutonier la Comisariatul de Poliţie din sectorul Râşcani al capitalei, dar şi pe colegul său – căpitanul Adrian Batrânac. Dacă primul a suferit „comoţie cerebrală, plagă contuză frontală pe stânga suturată” şi a stat în spital până pe 15 aprilie 2009, Batrânac s-a ales cu „contuzia ţesuturilor moi ale coapsei stângi” şi nu a stat în spital. Ambii au primit, însă, câte 5000 de lei. Iar Ion Oleinic de la „Scut” care a suferit o „plagă contuză tăiată în regiunea obrazului stâng”, fără să fie internat la spital, s-a ales cu 7000 de lei din partea Guvernului.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)