Comoara lui Ion Vizitiu

DSC_0391nadea roscovanu photo

Aşezaţi în jurul mesei. Foto: Nadea Roşcovanu

 Aduce un ceaun gol, sub capacul căruia bagă un polonic. „Fotografiaţi-ne aşa, ca şi cum am avea mâncare”, ne propune gazda

 Pe când în societate se discută aprins despre furtul miliardului, la o aruncătură de băț de Chișinău, în com. Bubuieci, locuiește un bărbat cu trei copii care abia de mai poate lega tei de curmei ca să-şi protejeze copiii de foame. Mama i-a abandonat acum un an. Cel mai mic are trei ani, mijlociul – patru, iar fata mai mare are şapte ani.

Locuiesc într-o camera micuță de cămin. Îi găsim aşezaţi cuminţi în fața unui televizor cocoţat sus pe dulap, vizavi de ungherul cu icoane. Un nene de la ecran vorbeşte cu alt nene despre furtul miliardului. Copiii nu ştiu cât valorează un miliard, dar motoraşul li se declanşează când, fără să ne dăm seama, abordăm în timpul discuţiilor un subiect dureros, cel al mâncării. „Cârnaţ, cârnaţ!”, protestează scâncind Dan. Le-am trecut pragul în ziua când au doar trei lei în casă şi nicio coajă de pâine.

Ion Vizitiu a întâlnit-o pe Ludmila, mama copiilor, acum opt ani. S-au întâlnit într-un local cu o reputaţie dubioasă din Chişinău. A ajutat-o să scape de avansurile unor cheflii care se legaseră de ea. La scurt timp au început să locuiască împreună. Rând pe rând, în viaţa lor au apărut cele trei gâgâlici – Gabriela, Dan şi Ionuţ. Bărbatul lucra la construcţii, iar soţia avea grijă de copii. Certurile, potrivit lui, au început din cauza că femeia a început să consume băuturi alcoolice. „Când mă întorceam de la serviciu găseam dezordine, iar copiii mă întâmpinau flămânzi. Ultima oară, pe 17 mai, anul trecut, a închis în casă copiii, a plecat şi nu s-a mai întors. Am anunţat poliţia. Mult timp am căutat-o. Recent am aflat că locuieşte cu un alt bărbat şi că au un copil…”, povesteşte Ion. Şi mai mare i-a fost confuzia să afle de la poliţie că fosta sa concubină mai are doi copii din relaţii anterioare, pe care i-a abandonat la naştere. La începutul lui iulie, Ion a depus o cerere în instanţă în care a solicitat ca femeia să fie decăzută din drepturile părinteşti. Deşi îi vine nespus de dificil, nu ar vrea nici în ruptul capului să se despartă de copii. „Ei sunt unica mea bogăţie, nu-i dau nimănui”, spune ferm bărbatul.

DSC_0383nadea roscovanu photo

Ion e disperat, nu renunţă la copii, dar nici să le asigure traiul nu are cum şi cu ce. Foto: Nadea Roşcovanu

Copii abandonaţi

În replică, când i s-a dat de urmă, a depus o plângere la poliţie și Ludmila. Concubina lui a solicitat să-și întoarcă copiii și să fie dat afară bărbatul din camera de cămin, înregistrată pe numele ei și al copiilor. Poliţia nu a dat curs solicitării femeii. „De la poliţie m-au informat că nu pot merge la ei în vizită pentru a nu-i stresa. Mi-au spus că nu sunt jucării… Eu însă aş vrea să-i văd. Aşteptăm decizia instanţei”. Ludmila nu ne-a putut spune de ce nu i-a vizitat timp de un an, fie la şcoală, fie la grădiniţă. În total, are cinci copii abandonaţi. Nu are nicio fotografie cu ei. Primele două fete au fost înfiate. În acest moment, are un prunc de trei luni. „Grigore (noul concubin al femeii – n. red) m-a încălţat şi m-a îmbrăcat. Ar fi de acord să luăm cei trei copii la noi. L-am părăsit pe Ion pentru că era violent…”, spune oarecum nesigură Ludmila.

DSC_0302nadea roscovanu photo

Balconul camerei, unde Ion a improvizat bucătăria. Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_0303nadea roscovanu photo

I-ar trebui o reparaţie în casă, dar nu are bani de var şi vopsea. Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_0381nadea roscovanu photo

bucătăria,castroanele în care face de mâncare

DSC_0385nadea roscovanu photoTrai la limita sărăciei

Până va decide instanţa dacă Ludmila va fi ori nu decăzută din drepturile părinteşti, cei trei copii locuiesc alături de tatăl lor într-o cameră de cămin cu o suprafaţă de 16 m. p. din Bubuieci. Au doar un dulap vechi, două fotolii şi un pat. Prin sticla dulapului vedem hainele îngrijit împăturite ale copiilor. Pregătesc bucatele pe un reşou instalat la balcon. Au doar câteva pachete cu paste şi crupe. Nu au ulei, nici fructe ori legume. De câteva zile copiii mănâncă doar terci. Până în luna mai familia a beneficiat de un ajutor social, acordat pentru creşterea copilului mai mic, în valoare de 2200 de lei. De atunci nu mai au nicio sursă de venit, iar sărăcia pătrunde tot mai adânc în viaţa lor.

„Am rămas fără lucru după ce Ionuţ, mezinul, s-a îmbolnăvit de pneumonie. Am stat cu el în secţia reanimare. Gabriela merge la şcoală, băieţii – la o grădiniţă de pe str. Uzinelor din Chişinău. Dar acum nu avem bani de drum şi de câteva săptămâni stăm acasă”, spune trist bărbatul. Ar vrea să lucreze, dar nu are în grija cui lăsa copiii. Din când în când, în discuţia noastră intervine Gabriela, un nagâţ de fată cu ochi negri, iscoditori. „Ne-ar trebui o maşină de spălat…”, afirmă Ion. „Şi o masă…”, îl completează copila. Aflăm că iau masa aşezaţi la podea. Bărbatul scoate din dulap un ştergar. Îl aşterne. Aduce trei farfurii, trei linguri.

„Cam aşa luăm masa!”, se preface el vesel. Toţi trei copiii se aşază grăbiţi în jurul farfuriilor. Aşteptarea lor e reală. La rugămintea fotografului să pună ceva de-ale gurii, orice, ca să facem o poză, bărbatul ridică stingherit din umeri. Nu au nimic, nici chiar firimituri. Aduce un ceaun gol, sub capacul căruia bagă un polonic. „Fotografiaţi-ne aşa, ca şi cum am avea mâncare”, ne propune el.

DSC_0363nadea roscovanu photo

“Nu plânge tata”, îl tot linişteşte fiica pe Ion. Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_0353nadea roscovanu photoCaracterizat pozitiv de vecini

Vecinii sunt convinşi că copiii, în pofida tuturor greutăţilor, ar trebui să rămână în grija lui Ion, cel care şi-a asumat rolul de mamă şi tată pe parcursul anului. „Copiii au fost mai curaţi, mai îngrijiţi decât atunci când erau cu mama lor. El spală, în cameră e curat. Nu bea şi nu este violent. O cunoaştem pe Ludmila. E obraznică de fire. O mamă bună nu ar fi procedat cum a procedat ea”, spune Maria Nepoliuc, vecina familiei Vizitiu.

În RM nu există o statistică pe țară care să reflecte situația copiilor care suferă de malnutriție. Potrivit ultimului raport UNICEF, 11 la sută dintre copiii din familiile sărace au rețineri în creștere din cauza insuficienței cronice de substanțe nutritive de bază.

JURNAL de Chişinău iniţiază o campanie cu scopul de a ajuta familia Vizitiu. Cei care doresc să ajute material cei trei copii ori să ofere un sfat, ori o ofertă de muncă lui Ion Vizitiu, pot lua legătura cu el la numărul de tel. 060054221, ori să ne sune la telefonul redacţiei 022 23 76 45

The following two tabs change content below.