Comitetul Parlamentar UE-RM: „Există îngrijorări legate de viteza reformelor”

foto gov.mdUniunea Europeană este îngrijorată în legătură cu viteza de implementare a reformelor în R. Moldova. Declaraţiile aparţin oficialilor europeni prezenţi astăzi, 18 mai, la a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova, care se desfăşoară la Chişinău, scrie jurnal.md.

În timp ce guvernanţii de la Chişinău susţin că au obţinut şi progrese în procesul de implementare a Acordului de Asociere, partenerii europeni i-au îndemnat să dea dovadă de mai multă voinţă politică în ceea ce ţine de reforme şi de responsabilitate faţă de cetăţeni. Oficialii UE au amintit în context despre protestele de amploare organizate în Republica Moldova în ultimul an.

„Există îngrijorări legate de viteza reformelor. E timpul într-adevăr să vă suflecaţi mânecile. E nevoie de voinţă politică pentru reforme. Din partea UE, în februarie au fost anunţate concluzii. Este vorba despre o agendă ambiţioasă, care nu conţine nimic nou, dar despre care vorbim de multă vreme: sectorul bancar, justiţia, combaterea corupţiei, libertatea presei etc. Noul şef al Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, are o misiune pe care nu o invidiez, mai ales în contextul actual. E nevoie de un acord cu FMI”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„În ultimele luni, mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova şi-au făcut auzită vocea din stradă, cerând un viitor mai bun pentru ei şi copii, solicitând lupta împotriva corupţiei şi protestând faţă de politizarea instituţiilor de stat. Când vorbim de procesul de reforme şi asociere nu e vorba de a face pe plac Uniunii Europene, dar vorbim de consolidarea democraţiei, vorbim de condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni”, a declarat preşedintele Delegaţiei UE la Comitetul parlamentar UE-Moldova, europarlamentarul Andi Cristea.

„Alegerile prezidenţiale din toamnă nu ar trebui să afecteze calendarul de reforme de comun agreat. Au existat prea multe întreruperi în ultima perioadă, să nu ne mai oprim încă o dată. Suntem pregătiţi să conlucrăm de o manieră consistentă, dar asta depinde de dorinţa dvs. de a ne angaja într-o cooperare pe termen lung. Vreau să accentuez două lucruri: nevoia de seriozitate şi responsabilitate a politicienilor faţă de cetăţeni”, a accentuat deputatul european.

Precizăm că, în ajunul reuniunii Comitetului parlamentar de Asociere UE-RM, societatea civilă a publicat o declaraţie în care punctează restanţele autorităţilor în ceea ce ţine de implementarea Acordului de Asociere pe care Chişinăul l-a semnat cu Uniunea Europeană. Experţii au remarcat faptul că planul de acţiuni privind implementarea Acordului nu a fost realizat nici măcar pe jumătate.

Potrivit societăţii civile, restanţele au fost acumulate din cauza crizelor politice, capacităţii instituţionale slabe a autorităţilor, precum şi în mare parte din cauza unei voinţei politice reduse pe parcursul ultimului an. În consecinţă, multe din angajamentele asumate de către autorităţi riscă să nu fie realizate pe deplin până la sfârşitul lui 2016.

The following two tabs change content below.