Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României a votat împotriva acordării unor drepturi, inclusiv pecuniare, foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol

Grupul_Ilascu

Proiectul de lege iniţiat de deputatul Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, privind acordarea unor drepturi, inclusiv pecuniare, foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol a primit aviz negativ în Comisia de specialitate din Senat. Iniţiativa legislativă a fost respinsă miercuri, 16 septembrie, cu unanimitate de voturi, de către membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Aceştia au invocat drept motiv al respingerii propunerii de act normativ faptul că cei patru au fost încarceraţi pe teritoriul unui alt stat. Aceeaşi poziţie a fost susţinută şi de către reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, invitat să exprime punctul de vedere al instituţiei.

„Maniera de a gândi a acestor parlamentari este revoltătoare. Membrii grupului Ilaşcu sunt eroi, au luptat pentru ideea românească şi este obligaţia statului român să îi trateze cu respect. La fel ca eroii celui de-Al Doilea Război Modial, ai Revoltei de la Braşov sau ai Revoluţiei din decembrie, şi ei au luptat pentru libertate. Sunt dezamăgit, dezgustat, revoltat de acest vot împotriva unor oameni care au stat ani grei în temniţele separatiştilor transnistreni. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, pedeapsă comutată ulterior, Alexandru Leşco a stat în închisoare 12 ani, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, câte 15 ani. Bineînţeles că nu mă aştept de la „patriotul” Puiu Haşotti să înţeleagă suferinţa unui om condamnat la moarte pentru simplul fapt că s-a declarat român. Pentru că nu este capabil. Aceşti oameni nu merită titul de demnitari români. Locul lor este mai degrabă la Moscova. Fiecare vot împotriva acestei iniţiative legislative este un vot pro Rusia, a declarat Eugen Tomac.

Iniţiativa legislativă urmează în continuare procedura legislativă a Parlamentului, urmând a fi dezbătută în plenul celor două camere. „Eu nu îmi pierd speranţa. Am în continuare încredere că sunt în Parlamentul României oameni demni, care vor înţelege importanţa adoptării acestei iniţiative legislative şi vor vota pentru în plenul celor două camere”, a mai spus Eugen Tomac.

Puiu Haşotti (PNL), Nicolae Vlad Popa (PNL), Nelu Tătaru (PNL), Ioan Iovescu (PSD), Florinel Butnaru (PSD). Aceştia sunt cei cinci senatori care au votat împotriva iniţiativei legislative de a oferi un sprijin foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol.

Proiectului de Lege iniţiat de deputatul Eugen Tomac prevede acordarea membrilor grupului Ilaşcu a aceloraşi drepturi ca şi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, prevăzute de Decretul – lege  nr. 118/1990.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)