Comisia Europeană va fi sesizată în cazul represiunilor autorităților sârbe asupra românilor din Timoc

By Iulia Modiga

Deputatul Eugen Tomac va sesiza Comisia Europeană în cazul represiunilor autorităților sârbe asupra minorității românești din Valea Timocului, se arată într-un comunicat de presă.Sursa foto: qmagazine.ro

Parlamentarul Eugen Tomac și-a exprimat astăzi indignarea în legătură cu anchetarea, de către Securitarea sârbă din Bolievaț, a credincioșilor care au participat la festivitatea de sfințire a unei troițe românești în Podgorț, Valea Timocului.

,,Am aflat cu regret și indignare că autoritățile sârbe recurg din nou la acțiuni de represiune a minorității românești din Valea Timocului. Este inadmisibil și contrar tuturor valorilor democraței și principiilor europene anchetarea credincioșilor români a căror singură vină este faptul că își doresc să se bucure de o slujbă în limba română. Este un drept firesc pe care autoritățile de la Belgrad au obligația să îl respecte. În calitate de deputat ce îi reprezintă pe românii din Serbia, voi adresa o scrisoare comisarului european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale și Cetățenie,doamna Vivian Reding, pentru a atrage atenția Comisiei Europene asupra tratamentului abuziv pe care autoritățile sârbe îl aplică minorității românești din Valea Timocului. Este obligația României să acționeze în vederea apărării și promovării identității, culturii și credinței românilor, oriunde s-ar afla aceștia”, a declarat Eugen Tomac.

InfoPrut precizează că şi senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, a solicitat ieri autorităţilor de la Belgrad să respecte legislaţia sârbă şi să înceteze presiunile asupra românilor din Valea Timocului. Viorel Badea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că toţi românii/vlahii care au participat la evenimentul de sfinţire a unei troiţe din localitatea Podgorac-Timoc au fost ulterior chestionaţi de către serviciul sârb de securitate.