Comisia Europeană critică dur votul de ieri din Parlamentul RM: „Modificarea sistemului electoral este în CONTRADICŢIE directă cu recomandările Comisiei de la Veneţia”

Comisia Europeană critică dur votul de ieri din Parlamentul RM: „Modificarea sistemului electoral este în CONTRADICŢIE directă cu recomandările Comisiei de la Veneţia”

Comisia Europeană critică dur acţiunile regimului de la Chişinău. Într-o declaraţie comună difuzată astăzi, 21 iulie, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru Politica vecinătăţii şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, spun clar că votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova privind modificarea sistemului electoral este în contradicţie directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, scrie jurnal.md.

„Deşi alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat, Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democraţia, să se bazeze pe un consens larg între forţele politice şi să urmeze o consultare reală a societăţii civile şi Recomandările partenerilor internaţionali”, se menţionează în declaraţie.

Înalţii oficiali europeni spun că împărtăşesc în continuare punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia că modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democraţia efectivă în actualul context politic. „Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile din jurul reformei electorale şi punerea în aplicare a acesteia. UE a subliniat în mod repetat necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată şi în lumina obligaţiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere şi ca membru al Consiliului Europei”, se mai spune în declaraţie.