Comisia de la Veneţia: România să respecte Constituţia şi normele statului de drept

Comisia de la Veneţia îndeamnă România să respecte în totalitate propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept, conform unui comunicat citat de AFP.

Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, denunţă „tentativele” Guvernului României de a exercita „presiuni” asupra Curţii Constituţionale şi de „a aduce atingere independenţei” acestei instituţii.

„O Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autorităţile statului şi nu ar trebui să fie în niciun caz un argument pentru justificarea ingerinţelor asupra independenţei Curţii”, afirmă, într-un comunicat, preşedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept, italianul Gianni Buquicchio.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia reaminteşte că independenţa şi inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale sunt principii garantate de Articolul 145 al Constituţiei României.

Suspendare, dar cu respectarea Constituţiei

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecinţe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituţional.

„Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului în care este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România”, a afirmat ambasadorul Gitenstein.

El a subliniat că imaginea României în ochii nu numai ai SUA, dar şi ai pieţelor financiare care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar şi de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui.

Totodată, Gitenstein a evidenţiat că este „un lucru foarte serios” îndepărtarea din funcţie a unui preşedinte ales, iar în SUA au existat de asemenea trei încercări în acest sens, însă niciuna nu a reuşit.

USL a depus miercuri cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de ştiut în acest moment dacă este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale a României.

„Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Este foarte important să ştim acest răspuns. Eu nu îl cunosc pentru că nu sunt expert în Constituţia României”, a spus Gitenstein.

Ambasadorul SUA a subliniat din nou că este foarte importantă „stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti”, iar în orice democraţie este esenţial ca voinţa majorităţii să fie exercitată în conformitate cu legea fundamentală.

El a arătat că independenţa Curţii Constituţionale reprezintă „o linie roşie” care nu trebuie trecută, iar actuala putere trebuie să înţeleagă că nu trebuie să distrugă Curtea Constituţională în încercarea de a o salva. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)