Comisarul femeie

La Comisariatul de Poliţie Făleşti, bărbaţii s-au obişnuit să salute ofiţerii superiori în fustă

Comisariatul de Poliţie Făleşti este prima instituţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova în fruntea căreia a fost numită o femeie. Svetlana Colesnic este mamă, bunică, comisar-adjunct de poliţie şi, mai nou, a preluat atribuţiile de comisar al Comisariatului de Poliţie Făleşti.

Svetlana Corobceanu

Lucrul timp de mai bine de 20 de ani alături de soţul său, locotenent-colonelul superior, Sergiu Colesnic, a ajutat-o să depăşească impedimentele unui domeniu, considerat un apanaj exclusiv al bărbaţilor. „Avem acelaşi grad militar doar că, pe moment, ocup un post mai înalt. El s-a bucurat pentru mine. Ne-am susţinut reciproc în toţi aceşti ani. Am mai multe proiecte, aş vrea condiţii mai bune pentru angajaţi, să reparăm birourile şi faţada instituţiei”, îşi dezvăluie agenda noul comisar de poliţie.

Mai puţin timp la bucătărie

Acasă, ca şi la serviciu, este înconjurată de poliţişti. Fiica Svetlana, 24 de ani, este locotenent de poliţie, iar ginerele, Adrian, căpitan al poliţiei rutiere. Numai fiul a ales o altă specialitate. „I-am propus şi lui să îmbrăţişeze meseria de poliţist, pentru că mi se pare o profesie utilă şi necesară oamenilor. A spus că ne înţelege, ne susţine, dar alege alt domeniu”, remarcă Svetlana.

În fiecare zi, petrece cam o oră la bucătărie. Îi place să gătească gustos, dar rapid. De când a fost numită în noua funcţie, nu prea are timp liber, chiar şi sâmbetele şi duminicile merge pentru o jumătate de zi la serviciu. „Mare noroc am de fiu, vin deseori de la serviciu şi găsesc cina pregătită”, se mândreşte femeia.

Comisarul „Cleopatra”

Odată cu avansarea în funcţie, a simţit unele rezerve din partea colegilor bărbaţi. „Mai rezervaţi au fost câţiva colegi din conducerea comisariatului, ceilalţi m-au primit bine. Cu timpul însă, am fost acceptată de toţi”, ne spune ea. Între ei, poliţiştii o mai numesc „Cleopatra”. Porecla a supărat-o la început. „M-am simţit jignită, mai târziu însă, am realizat că Cleopatra a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale istoriei, o femeie cu o fire rafinată şi inteligentă”, ne spune Svetlana.

A avut şi momente dificile, când participa la reţinerea unor infractori mai mult sau mai puţin periculoşi. „Nu am avut însă momente cărora să nu le pot face faţă. M-am confruntat cu acţiuni violente, injurii din partea persoanelor reţinute. În majoritatea cazurilor, am rezolvat problemele pe cale diplomatică. Fiind şef al poliţiei criminale, cu mulţi ani în urmă, chiar şi soţul meu se consulta cu mine, îmi cerea sfaturi legate de psihologia infractorilor. Părerea mea conta”.

Alături de Svetlana Colesnic, astăzi alte 11 femei au ales să lucreze în cel mai periculos domeniu, poliţia. Calităţile pe care le presupune această meserie sunt profesionalismul, curajul şi disciplina. Din cele 11 poliţiste de la Făleşti, cinci au deja gradul de ofiţer.

„Nu am avut însă momente cărora să nu le pot face faţă. M-am confruntat cu acţiuni violente, injurii din partea persoanelor reţinute. În majoritatea cazurilor, am rezolvat problemele pe cale diplomatică” – Svetlana Colesnic, comisar al Comisariatului de Poliţie Făleşti.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)