Comentatorul Oazu Nantoi: „Referendumul anti-Chirtoacă va eşua, ceea ce înseamnă că marasmul în sistemul politic se va aprofunda”

„Referendumul propus de socialiști și susținut de democraţi nu poate să mobilizeze nicidecum electoratul chiar dacă presupunem că e vorba de cel de stânga”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău observatorul politic Oazu Nantoi.

„Referendumul cu privire la demiterea lui Chirtoacă nu este nou, să nu uităm că a apărut iniţial în urma unei inițiative civice şi trebuia desfășurat la 30 octombrie 2016. Și atunci justiția moldovenească a blocat această inițiativă civică. A fost organizat un grup de inițiativă în frunte cu activiști din partea societății civile şi ai partidelor politice. Dar, cu toate astea, inițiativa a fost blocată”, relatează comentatorul.

„Acum e vorba de inițiativa PSRM. În opinia mea, acest referendum va eșua din simplul motiv că alegerile în mun. Chișinău se desfășoară conform principiului alb-negru, tradiţie instituită în perioada lui Voronin ca nu cumva să vină comunistul sau socialistul în fruntea primăriei. Avea loc o mobilizare a electoratului care se numeşte la noi convenţional de dreapta”.

„Ideea referendumului propusă de socialiști și susținută de democraţi nu poate să mobilizeze nicidecum electoratul chiar dacă presupunem că e vorba de cel de stânga. În opinia mea, cel mai probabil scenariu este că nu va vota împotriva lui Chirtoacă mai multă lume decât l-a votat în turul doi în 2015, ceea ce înseamnă că haotizarea și marasmul în sistemul politic moldovenesc se va aprofunda”, estimează el.

The following two tabs change content below.