Combaterea corupţiei este o prioritate pentru Moldova. SUA sunt gata să-i fie alături în această luptă

Nici un funcţionar public nu este mai presus ca legea

 

Ca şi toate societăţile democratice contemporane, Statele Unite ale Americii întreprind măsuri pentru a-şi întări instituţiile democratice. Noi recunoaştem că lupta împotriva corupţiei în rândurile funcţionarilor publici este esenţială pentru a stabili încrederea între guvernare şi cetăţenii săi. În perioada anilor 1976 – 2010, în Statele Unite ale Americii au fost pronunţate aproximativ 28 000 de condamnări ale funcţionarilor publici pentru infracţiuni de corupţie.

 

Actualmente, în Statele Unite ale Americii sunt mulţi oficiali de rang înalt care îşi ispăşesc pedeapsa la închisoare pentru infracţiuni de corupţie. În decembrie 2011, fostul guvernator al statului Illinois, Rod Blagojevich, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru acţiuni de corupţie, inclusiv pentru tentativa de a vinde mandatul senatorial care îi aparţinea Preşedintelui Obama, înainte ca el să fie ales în funcţia de preşedinte. În 2006, fostul membru al Congresului din partea statului California, Randall „Duke” Cunningham, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru acceptarea mitei în valoare de 2,4 milioane de dolari în schimbul acordării tratamentului preferenţial contractorilor în domeniul apărării. În 2011, fostul judecător din Pennsylvania, Mark Ciavarella, a fost condamnat la 28 de ani de închisoare. El a luat mită în valoare de 1 milion de dolari din partea constructorului unei instituţii de tip penitenciar pentru minori în schimbul pronunţării unor sentinţe mai severe minorilor pentru ca instituţia mituitorului să fie folosită.

 

Aceste condamnări sunt doar câteva exemple care demonstrează angajamentul Statelor Unite ale Americii de a trage la răspundere oficialii corupţi. Statele Unite ale Americii acordă imunitate oficialilor doar pentru activitatea lor în exercitarea funcţiei (imunitatea funcţională). Nu există imunitate personală completă care ar proteja oficialii de acte criminale. Noi considerăm că asemenea practici au redus nivelul corupţiei în Statele Unite ale Americii şi pot fi un exemplu util pentru Republica Moldova.

 

Moldova implementează reformele necesare pentru a-şi atinge obiectivul integrării Europene, dar ţara continuă să treacă prin probleme majore în ce priveşte combaterea corupţiei în rândurile funcţionarilor publici. Dacă intenţiile Moldovei în domeniul dezvoltării democratice şi integrării Europene sunt serioase, ţara trebuie să ia măsuri pentru combaterea acestei probleme şi să tragă la răspundere oficialii care comit acte criminale. Guvernul Moldovei trebuie să instituie politica „toleranţei zero” în ce priveşte corupţia. Organele de drept trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a trage la răspundere funcţionarii publici corupți, inclusiv judecători, deputaţii Parlamentului şi toţi oficialii guvernamentali care se bucură în prezent de imunitate mai largă decât cea funcţională.

 

Noutatea bună este că Moldova se mişcă în direcţia corectă. Planul de Acţiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare în Sectorul Justiţiei, adoptat în iunie 2012, este o foaie de parcurs excelentă. Guvernul Moldovei continuă să progreseze în elaborarea cadrului legislativ care eventual va permite tragerea cu succes la răspundere a celor vinovaţi de acte de corupţie. Un asemenea exemplu este prevederea legală care îi va lipsi automat de imunitate pe judecători în cazul actelor de corupţie.  Această prevedere este o componentă obligatorie în cadrul eforturilor eficiente pentru combaterea corupţiei în sectorul justiţiei Moldovei.

 

Republica Moldova trebuie să adopte prevederi similare de combatere a corupţiei şi pentru alte categorii de funcţionari publici. Statele Unite ale Americii aşteaptă adoptarea măsurilor adiţionale care vor demonstra angajamentul Moldovei faţă de cetăţenii săi. Prin demonstrarea unui angajament clar şi ferm principiului că nici un funcţionar public nu este mai presus decât legea, Guvernul Moldovei va face paşi importanţi în demonstrarea faptului că instituțiile sale democratice corespund normelor internaţionale.

 

Combaterea corupţiei este o prioritate pentru Moldova. Statele Unite ale Americii sunt gata să fie alături de Moldova în această luptă. Dacă Moldova va avea voință politică unită de a întreprinde schimbările necesare, ea poate să reducă considerabil problema corupţiei.

 

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)