Combatanţii despre scuzele lui Dodon faţă de Tiraspol: „De ce să-şi ceară iertare de la Tiraspol?! Că mi-au ucis copilul?

Intenţia lui Igor Dodon de a-şi cere scuze de la autorităţile de la Tiraspol pentru „declanşarea războiului civil de la începutul anilor 90” a provocat nemulţumirea foştilor luptători care au apărat integritatea teritorială a R. Moldova. Generalul Anton Gămurari consideră că demersul lui Dodon ar putea provoca o revoltă care ar contribui la revocarea acestuia din funcţia de preşedinte.

Gheorghe Scaun, originar din s. Molovata Nouă, r. Dubăsari, s-a arătat oripilat de declaraţiile noului preşedinte. Pentru el, viaţa se împarte în cea de până la război, când avea o familie fericită, integră, şi cea de după, când a rămas fără soţia însărcinată, iar mai târziu şi fără fiică, martoră la cele întâmplate, care a decedat ulterior din cauza unui stop cardiac.

„Soţia mea, Nina Scaun, însărcinată în luna a noua, a fost ucisă la 20 mai 1992. Era într-un autobuz cu oameni care se refugiau de la Molovata Nouă în dreapta Nistrului. A fost victima unui obuz lansat dintr-un tanc rusesc. A murit ea şi copilul care urma să se nască, un băiat. I-am pus numele Ilie. De la noi nimeni, niciodată, nu şi-a cerut iertare! Nu ştiu exact ce aş simţi dacă cel care pretinde că e preşedintele meu, al rudelor noastre, şi-ar cere iertare de la conducerea de la Tiraspol. Cred că ar fi un act de trădare”, ne-a spus bărbatul.

Agafia Jucovschi, o altă locuitoare a satului Molovata Nouă, şi-a pierdut în aceeaşi zi feciorul, pe Veaceslav, un băiat în vârstă de 13 ani, ucis, la fel de o blindată rusească. „De ce să-şi ceară iertare de la Tiraspol?! Că mi-au ucis copilul? Să vină să ne explice ce caută soldaţii ruşi aici şi nu ne permit să ne deplasăm liber de pe un mal pe celălalt mal al Nistrului. Tinerii care au participat la război ne-au apărat pe noi, au apărat casele noastre… Să vină să discute mai întâi cu noi, apoi să meargă la Tiraspol!”, ne-a declarat femeia.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)