Colonelul GRU, prietenul comun al lui Marga şi Putin // BOGATU

Aşadar, ministrul de Externe al României, Andrei Marga, are prieteni comuni cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Persoana care îl leagă pe noul şef al diplomaţiei de la Bucureşti de liderul de la Kremlin se numeşte Vladimir Filippov.

Prorectorii care conduc lumea

Mass-media de la Bucureşti se arată contrariată de declaraţiile trăsnite făcute de Andrei Marga în discursul său dinaintea învestirii. Agenţiile Agerpres şi Hotnews, canalul de televiziune B1, cotidienele „Evenimentul Zilei” şi „România Liberă” relatează că noul ministru de Externe îi ridică o adevărată statuie liderului de la Kremlin. Marga susţine, de exemplu, că „Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi. Doi prorectori conduc lumea: Putin şi Ratzinger”.

Într-un comentariu apărut la 9 mai în „Evenimentul Zilei” şi intitulat: „Andrei Marga – pacostea de la Externe”, se afirmă că, în timpul audierilor în comisii, a uluit mai ales discursul sau puternic pro-Est, cu termeni măgulitori la adresa Rusiei şi a Chinei. Marga a remarcat în timpul audierilor „stagnarea relaţiilor cu China, Rusia şi cu alte ţări”.

Potrivit autorului comentariului din ziarul bucureştean, Paul Ciocoiu, noul ministru de Externe al României anunţă clar abandonul Basarabiei în braţele Moscovei. „Exista multe idei preconcepute în Rusia faţă de noi şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care îmi spunea că ruşii cred că vor să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e această percepţie. Această idee nu există indiferent cine e la guvernare”, a spus Marga.

Concluziile pe care le trag acum toţi criticii noului ministru de Externe sunt, de bună seamă, în măsură să-ţi dea fiori. De aceea, ca să vedem ce hram poartă dl Marga, haideţi să ne dispensăm de orice comentariu străin şi să ne bazăm doar pe textul discursului său. Unde mai pui că noul ministru de Externe ne dă şi un nume concret. El aminteşte de amicul său rus, „Filipov”, care a fost ministru la Putin şi este, chipurile, şi astăzi prietenul liderului de la Kremlin. Cine-i, deci, persoana care l-a întărit pe dl Marga în opiniile sale frumoase şi nepreconcepute despre Rusia?

În umbra şacalului

Vladimir Mihailovici Filippov, un individ scund şi îmbrăcat de cele mai mult ori într-un costum gri, a fost ministru al învăţământului în Rusia din 1998 până-n 2004. Fusese desemnat în această funcţie la insistenţa comuniştilor lui G. Ziuganov. Era poreclit pe atunci „ministrul prieteniei popoarelor”. Şi nu întâmplător.

Toată viaţa matură a lui Filippov este legată de Universitatea Prieteniei Popoarelor „Patrice Lumumba” din Moscova, patronată de Serviciul de Informaţii Externe al Armatei Ruse (GRU). Fondată în 1960, această instituţie de învăţământ superior, unde îşi făceau studiile preponderent tineri din ţările Africii, Asiei şi Americii Latine, era o adevărată forjerie de cadre pentru spionajul militar din URSS. Practic, nimeni nu putea fi înmatriculat la „Patrice Lumumba” fără a fi racolat în prealabil.

Deloc întâmplător, la Moscova, Universitatea „Prietenia Popoarelor” era poreclită „lumumbarium”. Studentul ei a fost, de altfel, celebrul terorist internaţional Ilici Ramirez Sánchez, zis Carlos Şacalul. În cartea sa, intitulată În umbra Şacalului. Carlos şi iniţiatorii terorismului internaţional, publicată în martie 2002 la editura Christoph Links din Berlin, scriitorul şi jurnalistul german Oliver Schröm, utilizând ca surse documente ale Ministerului pentru Siguranţa Statului al RDG, a demonstrat fără putinţă de tăgadă că acesta a fost unul dintre cei mai sângeroşi asasini ai secolului.

Efectul politrucului

Printre colegii lui Carlos Şacalul de la universitate s-a numărat şi Vladimir Filippov. Viitorul ministru a fost bursier, iar apoi salariat al universităţii cu pricina. Deşi a ajuns doctor în matematică, Filippov nu este savant, ci politruc. Mai mulţi ani, sub puterea sovietică, el a deţinut funcţia de secretar al comitetului de partid al Universităţii „Patris Lumumba”, iar după dispariţia URSS a devenit rector.

Un detaliu curios. La sfârşitul deceniului al nouălea, ziarul „Moskovski komsomoleţ”, în urma unei investigaţii jurnalistice, a demonstrat că ministrul Vladimir Filippov este colonel GRU. Şi nici nu-i de mirare, având în vedere profilul Universităţii „Prietenia Popoarelor”. Ar mai fi de adăugat că autorul articolului care l-a demascat pe „prietenul” dlui Marga este nimeni altul decât cunoscutul şi reputatul investigator Mark Deitch. Acest jurnalist de forţă de la Radio „Svoboda”, acum o săptămână, şi-a pierdut viaţa în Indonezia, salvând un copil de la înec.

Orice s-ar spune, filozoful de marcă, politicianul experimentat şi creştinul practicant, Andrei Marga, este un bun român care, în opinia mea, nu are cum să vândă Basarabia ruşilor. Personalitate puternică şi creativă, a făcut o carieră fulminantă. Odată cu numirea sa în postul de ministru de Externe, el urcă foarte sus în ierarhia politică a ţării. Totuşi, ca expert în materie de educaţie, dl Marga ar trebui să cunoască principiul lui Peter de dr. Laurence J. Peter şi să-şi ia măsuri de precauţie. Potrivit lui, „într-o ierarhie, fiecare salariat tinde să urce până la nivelul său de incompetenţă”.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu