Coloneii se adună

Ministerul Apărării și Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove au semnat acorduri de colaborare pentru acordarea asistenței religioase militarilor 

La 19 noiembrie curent, Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove a încheiat un acord cu Ministerul Afacerilor Interne. Foto: migtropolia.md

Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove a mai semnat la 3 decembrie curent un acord de colaborare cu o instituție de stat. Acum relația cu Dumnezeu a angajaților acestei structuri de stat va fi intermediată, în afară de preot, de ministrul Apărării, Eugen Sturza, semnatar al acestui document. Acest acord vine după un alt contract cu statul, și anume cu Ministerul Afacerilor Interne, încheiat la 19 noiembrie.

Preotul Viorel Cojocaru de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău din cadrul Mitropoliei Basarabiei merge la Penitenciarul nr. 16 pentru a sprijini sufletește deținuții. Preotul nu a vorbit reporterului despre niciun contract. El consideră că își face astfel datoria sa de preot și de creștin, în primul rând, a subliniat el.

„Prin această acțiune vrem să ajutăm creștinii privați de libertate să își poată schimba viața. Cel mai important este ca deținuții să se împace cu Dumnezeu și cu ei înșiși. După asta, mergem pe aspectul filantropic. Îi ajutăm pe cei care sunt în suferință”, a relatat el.

Acordurile între biserică și instituțiile de stat, în opinia sa, nu trebuie să fie doar pe hârtie, ci să prevadă proiecte concrete. „Am impresia că aici se urmărește o întrecere, o cursă. Pesemne că se propune scopul de a se încheia cât mai multe acorduri, pentru a dobândi monopolul în Republica Moldova doar cu contracte, și nu cu acțiuni concrete”, a declarat preotul.

„Acorduri pentru bifă”  

Mitropolia Basarabiei ar dori să inițieze demult o colaborare cu instituțiile statului, deoarece are în spate experiența Patriarhiei Române, potrivit preotului. „Este vorba de o colaborare axată pe o anumită activitate specificată în contractul de colaborare. Dar așa, pur și simplu, să închei acorduri doar pentru bifă… Ei răspund în fața lui Hristos pentru toate lucrurile astea”, a spus preotul.

Slujitorul bisericii a mai afirmat că unele dintre aceste acorduri au funcționat foarte bine în anumite instituții de stat: „De exemplu, preoții au ajuns în spitale, ceea ce este foarte bine”.

„În cazul forțelor armate, este o problemă mare. În penitenciare se acordă acest sprijin deținuților, dar nu în toate închisorile. În urma discuțiilor cu angajații acestor instituții, această colaborare lasă de dorit. Mitropolia Moldovei s-a dedat la jocuri politice”, și-a dat el cu părerea despre seria de acorduri încheiate dintre Mitropolia Moldovei și stat.

„Oricine are nevoie de servicii religioase”

Solicitat să se pronunțe pe marginea acestor acorduri, protoiereul mitrofor Petru Buburuz a calificat aceste acorduri drept o practică obișnuită și că oricine are nevoie de servicii religioase. Mai mult, preotul a îndemnat reporterul să nu  accentueze doar aspectul electoral întrucât aceste contracte sunt necesare pentru preoți ca să aibă acces în instituțiile penitenciare și în unitățile militare. Singurul moment suspect pentru protoiereu a fost că Mitropolia Moldovei încearcă să monopolizeze această relație cu instituțiile de stat.

La rândul său, Vitalie Marinuța, fostul ministru al Apărării, a declarat că între Ministerul Apărării și Mitropolia Moldovei există acorduri de colaborare semnate înainte de anul 2000, acorduri care cuprind toate aspectele. „Pe parcursul ultimelor două decenii, în fiecare unitate militară erau preoți care își îndeplineau obligațiile pentru a ajuta din punct de vedere moral militarii”, a menționat el.

„Partidele vor să folosească biserica drept instrument”

Numai că fostul ministru nu își poate explica faptul de ce aceste acorduri sunt încheiate anume acum. „Nu exclud că acest acord are obiective electorale. Toate partidele se străduiesc să aibă de partea lor biserica. Peste 90% din cetățenii Republicii Moldova sunt ortodocși. În acest context, unele formațiuni politice își doresc să folosească biserica drept instrument”, a observat Marinuța.

Istoricul Ion Negrei a opinat că Mitropolia Moldovei, la rândul său, a avut întotdeauna interesul să pătrundă în instituțiile statului, inclusiv în domeniul educației.

„Aceasta este ceva anormal. Biserica are domeniul său de activitate, instituțiile statului sunt cu totul altceva. Interacțiunea dintre credincioși și biserică are loc la biserică, și nu la instituțiile de stat”, a declarat Negrei.

În opinia comentatorului politic Igor Munteanu, relațiile dintre biserică și credincioși sunt neinstituționalizate. „Întrebarea este în ce măsură aceste acorduri dintre stat și biserică nu depășesc limitele constituționale. S-ar putea ca implicarea Bisericii ortodoxe să aducă atingere persoanelor agnostice sau celor care fac parte din altă confesiune. Statul impune o anumită confesiune în detrimentul altora, încălcând Legea cu privire la culte”, a spus observatorul.

„Totodată, aceste acorduri se fac într-o perioadă în care partidul aflat la guvernare urmărește să își consolideze electoral baza de votanți”, a adăugat el.

„Aceste acorduri se fac într-o perioadă în care partidul aflat la guvernare urmărește să își consolideze electoral baza de votanți”, a spus comentatorul Igor Munteanu

The following two tabs change content below.