Colaborare moldo-norvegiană pe probleme de asistenţă socială

P1050820O delegație oficială a Republicii Moldova condusă de Gheorghe Țurcanu, viceministrul Muncii, protecției sociale și familiei s-a aflat o săptămână într-o vizită de lucru în Regatul Norvegiei.

Scopul vizitei a fost dezvoltarea inițiativelor cu privire la asistența persoanelor cu dizabilități/handicap, protecția şi promovarea drepturilor acestora, politica de stat, metodele de lucru, practica și experiența Norvegiei cu privire la încadrarea persoanelor cu dizabilități/handicap în câmpul muncii și oportunități de angajare pentru acestea, incluziunea socială, sprijinului şi asistența necesară din partea statului.

Inițiativa de colaborare a parvenit doi ani în urmă de la președintele Asociației “Hope & Health” din Republica Moldova, dna Liudmila Andereichuk și a fost adresată către dl Ingvald Bastesen, un norvegian care se implică activ în proiecte de ajutorare a persoanelor cu dezabilități/handicap și care are o practică profesională bogată în acest domeniu.

Ulterior dumnealor au dezvoltat relațiile de colaborare prin implicarea reprezentanților autorităților publice din ambele state.

Dl Ingvald Bastesen este organizatorul principal al acestei vizite de lucru.

Din delegația moldovenească au făcut parte reprezentanți din Parlament, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă; Primăria municipiului Chișinău; Asociația “Hope & Health” și Asociația “Society for All”.

Agenda vizitei a cuprins o conferință la Oslo și o serie de vizite și întrevederi în partea de vest a țării. Mai multe activități au fost organizate la Societatea pe acțiuni MAKS, unde cota majoritară aparține primăriei Meland. Reprezentanții delegației din Republica Moldova au avut posibilitatea să vadă în practică implementarea unor măsuri și lucrări de adaptare a mediului fizic, informațional și comunicațional conform nevoilor persoanelor cu handicap.

P1050816La conferința din Oslo, din partea statului norvegian a participat dl Thor Kleppen Sættem, Secretarul de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și autorității publice NAV, precum și reprezentanți ai companiei MAKS și Uniunii persoanelor cu dizabilități.

„Comunicarea și diseminarea experienței, cunoștințelor acumulate în cadrul vizitelor de muncă peste hotare este foarte importantă pentru sporirea colaborării, continuitatea proiectelor și impulsionarea unor schimbări majore în societate. De aceea, îndemn subiecții media din Moldova să disemineze experiența acumulată de reprezentanții delegației moldave în cadrul vizitei efectuate, lecțiile însușite, propunerile și ideile apărute, în scopul îmbunătățirii acestui aspect important de activitate și în Rep. Moldova. În caz contrar, asemenea vizite vor avea un impact minimal la nivel de țară”, a accentuat Esenia C. Steckmest, Consulul Onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei, Oslo.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)