Codul electoral nu permite organizarea unui referendum în prag de alegeri

Balti2.f.nadea roscovanuDeşi liderul PLDM, Vlad Filat, nu exclude că la alegerile parlamentare din această toamnă ar putea fi organizat un referendum pentru introducerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova, experţii în drept constituţional susţin contrariul.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că membrii Coaliţiei de guvernare nu au discutat deocamdată posibilitatea organizării unui referendum republican. Deşi au existat mai multe discuţii pe această temă între reprezentanţii actualei guvernări, cel mai bun referendum, în viziunea liderului PLDM, sunt alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie, curent. „Oamenii îşi vor da atunci votul, conducându-se nu doar de denumirea partidului, ci şi în funcţie de locul unde vor să vadă R. Moldova şi şansele ei de dezvoltare”, a spus Filat. Acesta a mai precizat că este important un referendum, pentru a se pune capăt discuţiilor privind vectorul de dezvoltare externă al RM. „Noi acum trebuie să ne concentrăm să avem în primul rând alegeri libere şi corecte. Dar ca să punem punct la tot felul de polemici este important să organizăm un astfel de referendum şi în Constituţie să fie scris clar că RM are drept scop să devină membru al UE. Încă nu am discutat când poate avea loc acesta, nu exclud că ar putea avea loc la toamnă, ideea însă ar avea sorţi de izbândă doar ca urmare a unui consens naţional al tuturor forţelor proeuropene”, a spus Filat.

La Bălţi „se vor consulta” încotro vor merge

Tot zilele acestea, primarul or. Bălţi, Vasile Panciuc (PCRM), a semnat o iniţiativă de „organizare a unei consultări publice în baza proiectului de decizie a Consiliului municipal Bălţi „cu privire la vectorul extern al RM”, transmite publicaţia „SP”. Potrivit documentului, „consultarea” populaţiei or. Bălţi trebuie să aibă loc până la 20 august. Oamenii se vor pronunţa dacă vor ca RM să adere la Uniunea Vamală sau la Uniunea Europeană. Comisia de lucru este condusă de primarul or. Bălţi şi va stabili data şi locul organizării acestei consultări. La Bălţi au mai existat tentative de a organiza un referendum după exemplul celui care a avut loc în Găgăuzia, dar iniţiativa a eşuat după ce autorităţile locale au stabilit că acestea sunt în afara legii.

Ar pune capăt controverselor

Comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că iniţiativa PLDM de a organiza un referendum republican, în limitele legii, până la alegeri, ar fi un factor mobilizator pentru electoratul european şi ar pune punct tuturor speculaţiilor referitoare la această temă. Dar se pare că actualele partide au timp insuficient pentru buna desfăşurare a acestuia. „Organizarea unui referendum ar putea să pună capăt mai multor controverse privind cursul de dezvoltare externă a R. Moldova şi să ne scape de acest coşmar al referendumurilor afişat tot mai insistent de partidele de stânga. Dacă cursul european ar fi inclus printr-un articol nou, ca rezultat al unui referendum republican, în Constituţia RM, acest fapt ar avea o mare valoare. Vectorul extern de dezvoltare a RM ar fi protejat de Constituţie şi nu ar mai fi posibil să-l schimbe oricare după cum i-ar fi voia”, a spus Ţăranu.

„Ar segmenta şi mai mult societatea”

La rândul său, expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu este de părere că autorităţile nu vor avea timp suficient ca să organizeze un referendum în această toamnă. „Articolul 145, alin. 2 din Codul Electoral spune clar că un referendum republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte şi cu 60 de zile după alegerile parlamentare. Articolul stipulează expres şi fără ambiguităţi că în astfel de condiţii referendumul nu poate avea loc. În ce mă priveşte, sunt un adept al referendumurilor, care reprezintă o formă democratică de consultare a populaţiei în problemele majore cu care se confruntă un stat. Dar pe moment mă îndoiesc că electoratul este suficient de pregătit pentru un astfel de referendum. Poate dacă actualele partide ar conveni să desfăşoare o campanie bine organizată de informare, de explicare a necesităţii de asociere şi aderare la UE, organizarea unui referendum nu ar fi o problemă. În condiţiile actuale, când societatea este intens divizată şi oamenii sunt dezorientaţi, eu nu cred în succesul unui asemenea referendum”, a opinat Osmochescu. Expertul a relevat că, momentan, referendumul nu este necesar deoarece RM nu aderă acum la UE, ci doar semnează Acordul de Asociere. „Organizarea unui referendum ar segmenta şi mai mult societatea”, a mai spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu