Cocktail pentru întărirea sistemului imunitar

 

 

Până în prezent, au fost identificate peste 60 de tipuri ale Virusului Papiloma Uman (HPV), fiecare tip infectând o anumită parte a corpului. Nu există un regim alimentar pe durata îmbolnăvirii, însă deoarece virusul afectează sistemul imunitar al persoanelor infectate, JURNAL de Chișinău vă propune rețeta de preparare a unui cocktail care va contribui semnificativ la întărirea acestuia.

Sergiu Niculiţă (bucătar)

Nutriționiștii recomandă persoanelor care suferă de HPV să suplinească constant dieta cu alimente bogate în calciu, vitaminele A, C şi D care pot fi găsite în fructele și legumele proaspete.

Kiwi, murele, sfecla roşie, de nelipsit în alimentația persoanelor infectate cu HPV

Menționăm că 100 de grame de kiwi conțin cu 50% mai multă vitamina C decât 100 de grame de portocală. Vitamina C este un antioxidant important care luptă împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii organismului. În kiwi mai regăsim vitamina A și E, calciu, acid folic și potasiu. Consumul constant de kiwi diminuează riscul îmbolnăvirilor de astm, reduce grăsimile din sânge și scade riscul de apariție a cheagurilor de sânge.

 

Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului, ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate. În sfecla roşie se găseşte o combinaţie unică de sodiu şi calciu. Consumul a 100 de grame de sfeclă furnizează organismului norma zilnică de vitamina A. Sucul de sfeclă roşie are un efect de energizare şi remineralizare a organismului, având în vedere că are multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) şi vitamine (A, B, C şi PP).

Murele sunt cu adevărat pomușoare miraculoase. Consumul acestora poate contribui la prevenirea cancerului. Murele sunt extraordinar de bogate în antioxidanţi şi conţin acid elagic, foarte bun în prevenţia bolilor oncologice. În 100 de grame de mure se găsesc: Calciu: 31 mg; Magneziu: 27 mg; Fosfor: 36 mg; Potasiu: 186 mg; Vitamina C: 32.2 mg.

 

Cocktailul  „De seară”

 

Ingrediente pentru 5 porţii:

*300 grame de suc de sfeclă proaspăt /13 lei.

*300 grame de mure /19 lei 80 de bani.

*210 grame de kiwi /8 lei 82 de bani.

*1 gram Tarhon uscat /1 leu 4 bani.

*200 grame de apă plată / 93 de bani.

Preţ total: 43 de lei 59 de bani / o porţie: 8 lei 71 de bani.

 

Tehnologia preparării

 

Foarte simplu. Toate ingredientele sunt puse în robotul de bucătărie și sunt aduse pâna la consistenţa lichidă. După preferinţă, se mai poate completa cu apă plată pentru a modera consistenţa.

 

Recomandări

 

*Înainte de a fi servit, se ţine 30 de minute la frigider pentru a permite ingredientelor să se echilibreze.

 

 

Aliment Grame Calorii Proteine Lipide Carbohidraţi Fibre
Mure 300 129 4.2 1.5 28.8 15.9
Suc sfeclă roşie 300 150 0 0 33.9 6.9
Kiwi 210 128.1 2.1 2.1 31.5 6.3
Tarhon frunze uscate 1 3 0.2 0.1 0.5 0.1
TOTAL 811 410.1 6.5 3.7 94.7 29.2

 

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău