Coca-Cola, 20 de ani în Republica Moldova!

2 coca colaDSC_7062  Foto de NADEJDA ROSCOVANUCoca-Cola marchează în acest an 20 de ani de activitate în Republica Moldova. Inspirați de aniversarea a douăzecea de la înființarea „Coca-Cola Îmbuteliere Chișinău”, conducerea companiei a organizat un tur jurnalistic la fabrică, dar și o conferință de presă în care s-a vorbit despre realizările companiei, precum și despre surprizele Coca-Cola.

Odată cu celebrarea a 20 de ani de activitate în Republica Moldova, compania anunţă extinderea capacităţii de producție locală, investind în adaptarea liniei de îmbuteliere existente la un nou format. Astfel, fabrica de la Chișinău își va îmbutelia băuturile din portofoliu nu doar în ambalaje de plastic, dar și în ambalaje de sticlă nereturnabilă. Capacitatea de producere a liniei companiei este de 12 mii de sticle pe oră.

3 coca colaDSC_6924  Foto de NADEJDA ROSCOVANUIstoria „Coca-Cola” se scrie și acum

Istoria Coca-Cola în Republica Moldova a început în anul 1994, când activitatea celui mai renumit brand din lume se rezuma la depozitarea și comercializarea băuturilor răcoritoare Coca-Cola, Fanta, Sprite. Al doilea eveniment marcant pentru brandul mondial s-a produs în 1996, când „Coca-Cola Hellenic”, grup prezent în 28 de state și care deservește în acest moment peste cinci sute de milioane de consumatori, a investit în achiziționarea unei fabrici în Republica Moldova. Astfel, s-a lansat prima linie de producere locală a produselor Coca-Cola şi apoi Fanta Orange în ambalaje de 250 de ml sticlă returnabilă. În 20 de ani de activitate, compania a cunoscut o evoluție strălucitoare, astfel încât gama de mărfuri s-a extins și prezintă acum cinci categorii de produse: băuturi răcoritoare, băuturi carbonatate, ceaiuri reci, ape minerale, energizante şi, mai nou, sucuri, cu diverse tipuri de arome şi ambalaje adaptate pentru consumatorii din Republica Moldova.

Istoria „Coca-Cola” se scrie încă în Republica Moldova. În 2010, „Coca-Cola Hellenic” a investit peste 10 milioane de euro în linia de producere şi în depozit, compania a înlocuit linia existentă de ambalaje de sticlă returnabilă de 250 ml cu o linie de producere a ambalajelor pet, a construit un nou depozit cu o capacitate de 5,3 mii de metri pătraţi, a modernizat sistemele de alimentare cu apă potabilă, energie electrică şi a amenajat locurile în care sunt amplasate spaţiile de producţie ale companiei.

Colaborare cu „Sudzucker Moldova”

Svetlana Paiu, manager logistică, angajată de treisprezece ani în companie, ne spune că „Coca-Cola Îmbuteliere Chișinău” folosește zahăr autohton la producerea băuturilor răcoritoare. Zahărul este achiziționat de la „Sudzucker Moldova”, ceea ce însemnă susținerea producătorului local. „Sudzucker Moldova” fabrică un soi de zahăr special pentru „Coca-Cola Îmbuteliere Chișinău”. „Înainte să avem posibilitatea de a cumpăra zahăr autohton, îl importam din Austria. Acum „Sudzucker Moldova” a început să producă zahăr special pentru „Coca-Cola”, care corespunde standardelor noastre de calitate. Noi ținem foarte mult la calitatea produselor noastre. Din fiecare recoltă de zahăr trimitem mostre la un laborator special din Elveția, pentru controlul calității”, ne spune Svetlana Paiu.

După turul jurnalistic pe la linia de producere, realizăm ce rol important prezintă pentru „Coca-Cola” standardele de calitate. Sunt impuse norme de igienă și securitate foarte stricte: vizitatorilor li s-a oferit încălțăminte specială, salopete, ochelari de protecție, veste reflectorizante. Dar și mai stricte sunt standardele calitate a produselor. Astfel la fiecare oră se iau mostre de băutură de pe linia de producere și se examinează în laborator.

1coca colaDSC_6990  Foto de NADEJDA ROSCOVANUCel mai bun angajator

„Coca-Cola Îmbuteliere Chișinău” numără 150 de angajați ce formează o echipă ambițioasă, responsabilă și dedicată procesului de producere a celei mai populare băuturi răcoritoare. Compania oferă condiții de muncă la cele mai înalte standarde. La intrarea pe teritoriul companiei se află un panou pe care se afișează numărul zilelor de la ultimul accident în procesul de producere. De la ultimul accident au trecut mai bine de 650 de zile. Nu este o întâmplare că, în 2013, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a oferit „Trofeul de Excelenţă pentru performanţe în respectarea normelor de securitate în muncă”. În 2012 şi în 2013, compania a obţinut titlul „Angajatorul Anului”, decernat de compania de consultanţă în afaceri „Axa Management Consulting”. La începutul acestui an, compania a primit trofeul din partea Grupului „Coca-Cola Hellenic” pentru progrese excelente în reducerea consumului de energie şi utilizarea eficientă a apei.

„Coca-Cola”, bucuria de a fi alături de cei dragi

Traian Nechifor, Country Manager „Coca-Cola Îmbuteliere Chișinău”, a vorbit despre realizările Coca-Cola: „Au trecut douăzeci de ani. Sunt două decenii importante pentru noi, aici. Această bucurie de douăzeci de ani în Republica Moldova o împărtășim și cu clienții noștri prin lansarea unei ediții limitate de sticle cu eticheta de sărbătoare „20 de ani în Moldova”. În acelaşi timp, aş dori să menţionez că organizaţia noastră acordă o atenţie deosebită atât acţiunilor ce ţin de responsabilitatea socială faţă de comunitate prin contribuţie la economia ţării, dezvoltarea angajaţilor, cât şi grijii faţă de mediul înconjurător. Recunoaşterea acestor eforturi poate fi confirmată prin premiile obţinute din partea autorităţilor locale, precum şi din partea grupului din care facem parte”, declară Nechifor.

Petre Şandru, Director Coca-Cola Company România şi Republica Moldova, vorbește despre băutura Coca-Cola care este parte a vieții multor oameni și semnifică bucuria de a fi împreună cu cei dragi. „Mă bucur extrem să fim azi aici. Suntem extrem de mândri să fim împreună la o astfel de sărbătoare, „20 de ani de Coca-Cola în Moldova”. Republica Moldova este una din peste 200 de ţări la nivel mondial unde Coca-Cola este prezentă. Coca-Cola ne inspiră şi ne învaţă să ne bucurăm de lucrurile simple din viaţă, fie că e vorba de a sta cu prietenii la o masă în restaurant, fie că e vorba de o reuniune în familie. De aceea spun: „La mulţi ani, Coca-Cola!”.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)