CNSM: Peste 60% dintre lucrătorii informali vor să primească oficial salariul integral

salarii-in-plic

Peste 60% din lucrătorii informali vor să le fie achitat oficial salariul integral, din care să fie reţinute impozite şi contribuţii. Şi asta pentru că se confruntă cu imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale fără plată şi neplata concediului medical sau de odihnă, potrivit unui sondaj realizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), scrie eco.md.

Sondajul relevă că peste 53% din lucrătorii aflați în relații de muncă informale s-au confruntat cel mai des cu imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale fără plată, 45% – cu neplata concediului de boală, 41% – cu neplata concediului de odihnă, iar circa 30% din respondenți s-au ciocnit cu imposibilitatea de a beneficia de diferite subvenţii sau compensaţii din partea statului.

Referitor la asigurarea medicală, circa 65% din respondenţi sunt gata să se asigure în mod individual, pentru a beneficia de drepturile sistemului de asigurări sociale, or „respondenţii nu sunt motivaţi să contribuie la sistemul de securitate socială, deoarece plăţile pentru acoperirea riscurilor sociale sunt foarte reduse”, se spune în comunicatul CNSM.

Mai mult de jumătate dintre lucrătorii informali intervievaţi au declarat că au un loc de muncă stabil şi un angajator permanent, în timp ce 40% dintre aceștia lucrează cu ziua sau pentru îndeplinirea unei lucrări.

De asemenea, puţin peste jumătate dintre lucrătorii informali au declarat că nu au un contract de muncă în formă scrisă, iar 75% dintre ei au spus că au stabilit cu angajatorul salariul pe care-l vor primi.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 500 de persoane, care sunt caracterizate drept lucrători informali – fie nu au un contract de muncă încheiat, fie primesc o parte sau în totalitate salariul în mod neoficial şi nu li se reţine din salariul integral impozitele şi contribuţiile.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)