CNSM: Majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale va duce la înrăutățirea drastică a nivelului de viață al populației

11210199_10206492340365256_570126173_n(1)

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își exprimă îngrijorarea față de situația creată în urma majorării tarifelor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii finali. Aceasta va genera scumpiri în lanţ și va duce la diminuarea veniturilor populaţiei şi ale agenților economici autohtoni.

Într-o Declarație a CNSM, sindicaliștii solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să reexamineze hotărârile privind aprobarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică după verificarea indicatorilor principali și corectitudinii calculelor prezentate de furnizori pentru a stabili tarifele reale și justificate.

Totodată, aceștia cer autorităților să nu admită majorarea dramatică a tarifelor și prețurilor și să vină cu un pachet de măsuri de susținere financiară a populației prin acordarea compensațiilor la plata energiei electrice și gazelor naturale, care ar acoperi partea de majorare a tarifelor. În scopul evitării tensiunilor sociale, CNSM cere indexarea de urgență a veniturilor salariale, indemnizațiilor și pensiilor.

„Puterea de cumpărare a populației Republicii Moldova este una din cele mai scăzute de pe glob, ocupând tocmai poziţia 109 din 119 state. Veniturile lunare medii ale unei persoane în Republica Moldova valorează astăzi mai puţin de 88 de euro, 64,5% din salariați beneficiază de salariu mic și mijlociu, 92% din pensionari au o pensie mai mică de 1500 de lei, iar pensia medie nu acoperă decât 74% din minimul de existență”, se menţionează în Declarație.
„Majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale va provoca înrăutățirea drastică a nivelului de viață al populației și va diminua în continuare puterea de cumpărare, care a fost deja afectată de devalorizarea monedei naționale și de creșterea cu 8,3% a ratei inflației în iunie 2015 față de iunie 2014”, se mai arată în document.
În cazul în care revendicările lor vor fi ignorate, sindicatele anunță că vor purcede la acţiuni de protest.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău