CNAM, un model de succes în spaţiul est-european

Reprezentanţi ai organismelor internaţionale responsabile de elaborarea politicilor în domeniul sănătăţii la nivel mondial şi factori de decizie din ţară au apreciat sistemul de finanţare a sănătăţii din Republica Moldova ca model de succes în spaţiul est-european.

Evaluarea a fost făcută în cadrul Conferinţei jubiliare cu participare internaţională „Sistemul de finanţare a sănătăţii din Republica Moldova”, organizată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Republica Moldova. Conferinţa jubiliară s-a desfăşurat în contextul acţiunilor dedicate unui deceniu de la fondarea CNAM şi opt ani de la implementarea sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

La conferinţă au participat directorul Sisteme de Sănătate Publică al Biroului European al OMS, Hans Henri Kluge, şeful Biroului de Coordonare al OMS în Republica Moldova, Jarno Habicht, coordonatorul sectorului de dezvoltare umană al Băncii Mondiale, Paolo Belli, premierul Vlad Filat, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, alte oficialităţi şi manageri ai instituţiilor medicale din ţară.

Jarno Habicht, reprezentantul Băncii Mondiale, instituţie care a contribuit esenţial la implementarea reformei sistemului de asigurări în medicină în Republica Moldova, a apreciat sistemul de finanţare a sănătăţii ca model de succes în spaţiul est-european. „Odată cu implementarea reformei de asigurări medicale, sistemul de sănătate în Republica Moldova s-a îmbunătăţit esenţial. Au fost înregistrate multe realizări. De acum înainte, o atenţie mai mare trebuie acordată calităţii serviciilor medicale”, a spus Habicht.

La rândul său, Hans Henri Kluge, reprezentantul OMS, a remarcat că odată cu înfiinţarea CNAM sistemul de sănătate din Republica Moldova a înregistrat indici pozitivi de dezvoltare sub aspect organizatoric, cât şi în domeniul asigurării accesului persoanelor la servicii medicale.

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a afirmat că sistemul asigurat de medicină urmează a fi dezvoltat în continuare. În contextul aspiraţiilor europene, Republica Moldova îşi propune să înregistreze media europeană a primei de asigurare prin creşterea contribuţiei angajatorului, angajatului şi finanţării din partea statului de la 7%, în prezent, la 11% în 2014. „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale reprezintă o necesitate. În următorii doi ani, ne propunem să dezvoltăm serviciile de transplant al organelor, majorarea numărului de operaţii şi tratament costisitor. Să organizăm efectuarea operaţiilor costisitoare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice, în domeniul oncologiei şi al altor afecţiuni care necesită cheltuieli enorme pentru transportarea pacienţilor peste hotare. Avem toate capacităţile şi resursele ca aceste operaţii să fie efectuate în instituţiile noastre”, a spus ministrul.

Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a remarcat că reformele complexe sunt implementate anevoios. „În domeniul sistemului asigurat de medicină, graţie faptului că aţi fost o echipă unită, aţi reuşit. Acum se impune o cooperare cât mai strânsă între medici, instituţia medicală şi CNAM ca lucrurile în domeniul sănătăţii să decurgă cât mai eficient”, a spus Palihovici.

Premierul Vlad Filat a declarat că, pe lângă rezultatele pozitive înregistrate de CNAM, este necesară o campanie de explicare a necesităţii de a accepta principiul solidar de contribuţie la sistemul de ocrotire a sănătăţii. „Totodată e nevoie de un management care trebuie perfecţionat în continuare. Colaborarea cu partenerii noştri externi este determinantă în acest sens”, a spus premierul.

Mircea Buga, directorul general al CNAM, a mulţumit partenerilor de dezvoltare de nivel naţional şi internaţional pentru suport la crearea şi dezvoltarea noului sistem de finanţare a sănătăţii.

Vlad Filat, în semn de gratitudine, a înmânat diplome din partea guvernului colaboratorilor CNAM care au promovat valorile sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe parcursul a zece ani de la înfiinţarea companiei.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)