CNA-ul despre taxele ilegale de la Liceul „Mihai Viteazul”

liceu-mihau-viteazul„Materialele acumulate au fost remise pe adresa Direcţiei Generale Urmărire Penală”

La începutul lunii septembrie, JURNAL de Chişinău a publicat două articole despre taxele ilegale care se pretind de la părinţi la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală. În mesajul postat de către un părinte în Grupul Părinţilor Solidari, se menţionează că la acest liceu se percep diverse sume băneşti pentru anumite servicii, care, conform legislaţiei, sunt ilegale. Părintele a prezentat dovezi foto, video despre cum se acumulează aceste taxe. (http://www.jc.md/foto-taxe-neoficiale-la-liceul-mihai-viteazul)

Mai mult, doamna s-a adresat la Ministerul Educaţiei, la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport şi chiar la Centrul Naţional Anticorupţie, însă niciun rezultat. „Ministerul Educaţiei te sfătuieşte pur şi simplu să te adresezi la CNA, căci nu ţine de competenţa lor. Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport ne-a spus că am ştiut foarte bine în ce liceu ne-am dat copilul, aşa că, dacă nu aveţi suficiente mijloace, mai bine schimbaţi liceul (sic!); CNA ne-a răspuns că noi ”avem ciudă pe directoarea liceului” ”, se plânge femeia.

Preşedinta Asociaţiei Părinţilor din cadrul Liceului „Mihai Viteazul”, Ana Sârbu, a declarat atunci pentru JURNAL de Chişinău că în instituţia vizată nu se colectează taxe neoficiale. „Asociaţia noastră este înregistrată la Ministerul Justiţiei, avem un cont bancar în care părinţii donează benevol câte 100 de lei lunar, nu se colectează niciun leu”, a menţionat Sârbu. Viorica Negrei, şefa adjunctă a Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, ne-a comunicat de asemenea că taxele neoficiale sunt interzise în instituţiile de învăţământ, inclusiv la Liceul „Mihai Viteazul”. Cu toate acestea, părinţii se plâng în continuare pe reţelele de socializare că plătesc lunar pentru fundaţia clasei, şcolii şi meditaţiile, şi nu doar în acest liceu.

JURNAL de Chişinău a expediat pe adresa Centrului Naţional Anticorupţie articolele cu dovezi foto şi video şi i-a solicitat opinia. După zece zile, am primit un răspuns din partea CNA-ului.

„Cu referite la investigarea pretinselor abuzuri admise de către directoarea Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, dna Nelly Berezovschi, şi profesoara clasei primare a 3-a „C”, cet. Ceapă Anghelina, în colectarea de la părinţi a mijloacelor băneşti destinate fondurilor şcolii şi clasei, precum şi pentru acordarea serviciilor „meditaţii”, Centrul Vă comunică, că materialele acumulate au fost remise pe adresa Direcţiei Generale Urmărire Penală a Centrului, pentru examinare în conformitate cu prevederile art. 274 Cod de procedură penală”. Semnează Vadim Cojocaru, Director adjunct.

Art. 274 Cod de procedură penală prevede începerea urmăririi penale:

(1) Organul de urmărire penală sau procurorul sesizat în modul prevăzut în art. 262 şi 273 dispune în termen de 30 de zile, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale în cazul în care, din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor de constatare, rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârşită o infracţiune şi nu există vreuna din circumstanţele care exclud urmărirea penală, informând despre aceasta persoana care a înaintat sesizarea sau organul respectiv.

(2) În cazul în care organul de urmărire penală sau procurorul se autosesizează în privinţa începerii urmăririi penale, el întocmeşte un proces-verbal în care consemnează cele constatate privitor la infracţiunea depistată, apoi, prin ordonanţă, dispune începerea urmăririi penale.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu