CNA: Colectări de taxe ilegale la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău

Grigore Vasilache, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău Foto: facebook.com

Grigore Vasilache, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău
Foto: facebook.com

În timp ce Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) declară că suma de bani, adunată în cinci zile, în luna ianuarie curent, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din capitală, este ilegală, fiind depistate ilegalităţi şi în procesul de înregistrare a statutului fundaţiei de la liceul vizat, directorul instituţiei de învăţământ, Grigore Vasilache, spune că „n-a fost încălcat ordinul nr. 120, iar banii adunaţi sunt legali”.

CNA a constatat că a fost încălcat Ordinului Ministerului Educaţiei nr.120 din 25 februarie 2010, care interzice colectarea ilicită a mijloacelor financiare în şcoli şi implicarea cadrelor didactice şi a membrilor echipei manageriale în aceste procese. Cercetările au avut loc în urma postării unui mesaj pe un site de socializare, în luna ianuarie curent. În postarea sa, părintele informează despre taxele pe care trebuie să le achite pentru copilul său care învaţă la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din capitală, începând cu acest an de studii.

Fiecare părinte era informat prin intermediul unor anunţuri, semnate de Consiliul Fundaţiei liceului, despre achitarea sumei de 3000 de lei – taxă de înmatriculare în instituţia de învăţământ şi pentru taxa anuală de studii – 3120 de lei (260 de lei lunar). În scrisorile adresate părinţilor era indicat modul de achitare a sumelor cerute lunar, trimestrial, totodată erau stabilite şi anumite scutiri pentru părinţii cu doi sau mai mulţi copii.

În urma investigaţiilor desfăşurate, ofiţerii CNA au identificat un membru al Consiliului Fundaţiei care a recunoscut că el a multiplicat avizul, transmiţându-l mai multor pedagogi, care, la rândul lor, l-au dat elevilor şi părinţilor.

În cinci zile s-au colectat 74 570 de lei

Potrivit CNA, doar în cinci zile de la data difuzării anunţului au fost colectaţi 74 570 de lei, obţinuţi prin achitările făcute de către 41 de părinţi, unul din părinţi vărsând suma de 5000 de lei în contul fundaţiei liceului. Banii adunaţi nu au fost utilizaţi pentru că nu se cunoştea pentru ce concret erau destinaţi.

Pe marginea acestui caz urmează să fie sesizat Ministerul Educaţiei, în baza încălcării ordinului nr. 120 din 25 februarie 2010, precum şi Ministerul Justiţiei, cu privire la înregistrarea fundaţiei în care fondatori sunt persoane ce pot beneficia de mijloacele financiare ale fundaţiei.

Pentru că acelaşi subiect este investigat şi de către procurorul din cadrul Procuraturii Buiucani, Centrul Naţional Anticorupţie le-a remis procurorilor tot pachetul de documente acumulat în cadrul investigaţiei pentru adoptarea unei decizii conform legii.

CNA anunţă că trebuie făcute modificări în legislaţie pentru a putea combate asemenea ilegalităţi.

„Credem că trebuie să fie examinată posibilitatea de a impune sancţiuni pentru persoanele care atrag copiii să achite bani. Ar trebui sa fie definite normele etice dintre profesori – elevi, părinţi – profesori”, a spus vicedirectorul CNA, Cristina Ţărnă. Potrivit acesteia, părinţilor le este teamă să colaboreze cu CNA şi refuză să dea informaţii, ca să nu sufere copiii.

Referindu-se la declaraţiile făcute de CNA, directorul liceului, Grigore Vasilache, a comunicat că „Referitor la procesul de înregistrare a statutului fundaţiei la Ministerul Justiţiei nu pot să spun nimic, dar în privinţa ordinului nr. 120 al Ministerului Educaţiei din 2010 nu s-a încălcat nimic. Banii adunaţi sunt legali”.

Încă nu s-a decis ce va face mai departe şi cum va funcţiona asociaţia, cert este că nu există probleme cu părinţii la adunarea banilor pentru fundaţie. „Ei singuri veneau şi mai înainte şi propuneau să strângem bani ca să facem lucruri bune în liceu”, ne asigură directorul.

Motivele care determină părinţii să achite plăţile cerute în şcoli

Circa 55,7% din părinţi au declarat că plătesc pentru că ceilalți plătesc; circa 33,7% din părinţi consideră că plăţile făcute de ei îmbunătățesc condiţiile fizice din şcoală şi doar 26,6% din părinţi consideră că aceste plăţi contribuie la îmbunătăţirea calităţii studiilor; 8,8% din părinţi spun că au fost obligaţi să plătească de către administraţia şcolii; 16,1% consideră că dacă nu achită copii ar putea avea anumite probleme şi 21,0 % din respondenţi achită taxe neformale din teama ca copiii să nu fie izolaţi; doar 11,1%- nu achită fondul şcolii. În procesul de colectare a datelor au fost identificate mai multe instituții de învățământ în care colectarea și gestionarea banilor se face în mod transparent, prin intermediul asociațiilor de părinți.

Un leu de la stat şi unul de la părinţi

Datele unui studiu sociologic, realizat în anul 2012, arată că cheltuielile formale şi informale ale părinţilor pentru educaţia copiilor lor au fost de circa 1,71 miliarde de lei, fiind în creştere cu 31 milioane de lei faţă de cheltuielile suportate în anul 2006. Practic, la fiecare leu alocat de stat, părinţii au contribuit cu încă câte un leu. Datele lucrării arată că instituţiile de învăţământ colectează bani nu numai pentru buna funcţionare a lor, dar şi bani, a căror utilizare contravine moralei şi eticii profesionale.

The following two tabs change content below.