Clopotul din Clopotniţa Catedralei urma să fie topit în Rusia

PATRIMONIU // Relicvă de valoare naţională, clopotul de trei tone urma să fie topit la Iaroslavl

Clopotniţa Catedralei „Naşterea Domnului” a fost aruncată în aer la ordinul Partidului Comunist, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1962. În noaptea aceea de pomină, locuitorii din centrul Chişinăului au auzit bubuituri puternice, iar a doua zi dimineaţa, pe locul Clopotniţei au văzut un gazon proaspăt amenajat.

Irina NECHIT

În 1997 Clopotniţa a fost reconstruită, iar clopotul cel mare al ei a fost reinstalat în sfântul locaş. Clopotul acesta cântăreşte 3200 de kg şi datează din 1838, fiind turnat din tunuri turceşti. Vestigiu istoric şi cultural, clopotul ar fi putut să dispară pentru totdeauna în septembrie 2011, căci Mitropolia Moldovei a decis distrugerea lui. Printr-o dispoziţie a Mitropoliei, clopotul urma să fie dus în Rusia, în oraşul Iaroslavl unde trebuia să fie topit, pentru a fi turnate din aliajul obţinut cinci clopote mici.

O tentativă de trafic de bunuri culturale?

„Pe 11 septembrie, m-a sunat un producător de la Jurnal TV şi mi-a semnalat că clopotul a fost scos din Clopotniţă şi dus pe teritoriul unei baze de construcţii de pe strada Petru Rareş 62”, a relatat pentru JURNAL de Chişinău Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor din cadrul Ministerului Culturii al R. Moldova.

Ion Ştefăniţă confirmă că, deplasându-se pe strada Petru Rareş 62, împreună cu câţiva angajaţi ai poliţiei, a depistat la adresa respectivă clopotul-monument, acesta având semne clare că a fost vandalizat: „S-au făcut încercări de a-l distruge pentru că, întreg, nu ar fi încăput în cuptorul de topit metale din Iaroslavl. Tentativa de a-l distruge este o crimă”.

„Clopotul e parte integrantă a Clopotniţei Catedralei, monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională. Am cerut stoparea în regim de urgenţă a acţiunilor Mitropoliei. De asemenea, am făcut demers către poliţie ca materialele să fie transmise la procuratură şi să fie deschis dosar penal. Dar a doua zi ne-a parvenit o scrisoare din partea Mitropoliei Moldovei în care aceasta se arată indignată că am cerut intentarea unui proces de judecată”, relatează directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor.

Acţiunile Mitropoliei Moldovei privind topirea clopotului, stopate urgent

După un schimb de scrisori între Mitropolia Moldovei şi Ministerul Culturii, acţiunile Mitropoliei privind topirea clopotului au fost stopate. „S-a ajuns la înţelegerea de a păstra clopotul. Acest obiect nu are preţ pentru că face parte din patrimoniul ţării. Transportarea lui la Iaroslavl ar fi însemnat trafic de bunuri culturale. Cel mai bine ar fi ca clopotul să fie restaurat şi pus în valoare în forma lui autentică, să fie expus public în preajma Catedralei sau la Muzeul de Istorie”, subliniază Ion Ştefăniţă.

Mitropolia Moldovei va gestiona clopotul în continuare, deşi era cât pe ce să-l nimicească. Dacă nu ar fi intervenit presa şi, ulterior, Ministerul Culturii, obiectul de patrimoniu datând din 1838 s-ar fi aflat deja în gura cuptorului din Iaroslavl. Încă un monument istoric ar fi pierit, de data aceasta cu „binecuvântarea” feţelor bisericeşti de cel mai înalt rang, dar în ultima clipă a scăpat de flăcările unui cuptor rusesc. „Clopotul e proprietatea statului şi Ministerul Culturii e responsabil de protecţia lui”, punctează Ştefăniţă.

Un obiect de patrimoniu salvat din gura cuptorului

Pe de altă parte, clopotarul Catedralei „Naşterea Domnului”, Denis Latâşev, se arată nedumerit de „tărăboiul” pe care l-a stârnit presa. Potrivit lui, nu s-a întâmplat nimic grav. „Clopotul a fost scos cu macaraua şi urma să fie topit, conform deciziei Mitropoliei. În prezent, el se află în siguranţă. Vom face aşa cum va decide Ministerul Culturii, deoarece clopotul face parte din patrimoniul de stat. Clopotul va fi conservat, apoi instalat pe un postament lângă Catedrala „Naşterea Domnului”. Ne vom strădui să-l păstrăm”, a declarat pentru JURNAL Denis Latâşev. Clopotarul  ne-a comunicat că clopotul a fost dus, temporar, în orăşelul Vatra, dar a refuzat să ne spună unde anume se află relicva în momentul de faţă.